Tags: facturi, documente, jurnalul domnisoarei
Cu mic, cu mare, ne-am gasit plusul de energie sa ne aruncam din nou in nebunia activitatii de zi de zi. Dupa atatea bunatati, va spun sincer ca m-am pus in miscare mai greu, dar si cand am inceput, sa daram mormane de facturi si sa depun zeci de declaratii, nu alta.
Cu spiritul gata de actiune, m-am apucat de treaba. Ma asteptau frumos toate documentele si mormanul de e-mailuri. Toate bune si frumoase, pana m-am apucat sa imi fac programul pentru saptamana in cauza. Oho, cate erau pe lista... Si timp, timp de unde?
Si asa am inceput sa vad tot mai mult cum colegii mei se agitau din ce in ce mai mult. Si, ce e drept, si eu simteam nevoia sa grabesc cumva ritmul. Nu neaparat ca nu as fi vrut ca lucrurile sa se desfasoare mai incet, ci pur si simplu pentru ca simteam ca sunt atat de multe de rezolvat.
Stiti sentimentul acela ca ati vrea sa va impartiti in 2-3 persoane ca sa puteti face totul? Asa ma simteam si eu. Si tot incercam sa aranjez programul. Sa fac, sa alerg, sa rezolv. De unde? Caci nu putem trai fara sa mancam, fara sa dormim, fara sa luam o pauza.
Chiar si pe strada, oamenii care erau grabiti inainte de sarbatori, in loc sa fie mai relaxati, parca tot alergau cu greutati enorme pe umeri. Un lucru e clar: presiunea respectiva nu e de la sarbatori sau nu numai de la ele.
Parca e ceva in aer. In loc ca clipa sa se dilate, ea devine tot mai scurta, mai concentrata. Va puteti imagina cum ar fi ca o secunda sa fie cat o ora? Vai, cate as putea face!
Chiar zilele trecute m-am intalnit cu o fosta colega de birou. Imi tot zicea: “Ah, nu te tin... ca nu am timp”. Si, cand colo, nu am scapat mai repede de 15 minute din discutia cu pricina. Ea imi povestea cum e la birou, ce fac copiii si tot felul de lucruri cotidiene. Totusi, nu ar fi putut sa imi zica cu precizie ce a facut sau cu cine s-a intalnit acum o saptamana.
Uneori am impresia ca suntem foarte aglomerati nu atat in activitati, cat in gandire. Da, e ceva de lucru sa iti faci un program cat mai exact si sa il respecti. De cate ori ati patit sa vi se schimbe o sedinta sau intalnirile dintr-o anumita zi? Parca facem uneori spagatul cand vine vorba de timp. Alergam in stanga si in dreapta, si, pentru ca nu suntem pregatiti, ajungem daramati intr-un colt si si fara sa ne faimoasa figura.
Mare intrebare ramane: nu facem suficiente lucruri in timpul pe care-l avem la dispozitie sau nu ne amintim exact? Va spus sincer, la finalul unei zile aglomerate nici nu mai retin ce am rezolvat, asa e un amalgan in mintea mea. Dupa doua zile daca ma intreba cineva iar, voi spune ca am terminat raportul X si Y. O propozitie care sa exprime o intreaga zi! Atat de multa munca pentru o sarcina, ce e drept mai complexa.
Si asa, chiar daca facem mult lucruri in zilele ce trec atat de repede, ele se sterg dupa cum si intensitatea cu care ne-am consumat a fost mai mare. Da, asa ne trezim ca ne intreaba un prieten ce am facut in ultimele doua luni caci nu ne-am mai vazut si noi raspundem: “Nimic. Munca, acasa, cu familia. Tu ce ai facut?”. Dupa aceea, daca aveti curiozitatea sa va uitati in agenda sau in calendarul electronic, veti observa ca ati avut t sedinte, intalniri, reorganizari ale casei.
Asa ca, desi timpul pare mai scurt, cred ca facem multe lucruri, doar ca nu mai ajungem sa le consitentizam, sa le apreciem si, pana la urma, sa ne apreciem. Nici nu mai stiu cand am stat sa vad ce am realizat si sa ma simt bine pentru numeroasele realizari, mai mici sau mai mari. Asa ca, pana la urma, putem face multe. Le putem face pe toate? Nu as putea sa spun. Fiecare om stie cum isi foloseste timpul sau cum il iroseste.
Unii par sa le poate face pe toate, altii par sa nu faca nimic, iar unii parca doar mediteaza la trecerea timpului si acesta nu ii atinge. In optimismul meu contabil, cred ca putem aduna contul fiecarei secunde ca sa il folosim cel mai bine in balanta fiecarei zile.
Sper ca ati gasit macar timpul pentru a savura aceasta reamintire ca timp este. Si noi, dragi contabili, suntem aici sa-l dramuim si sa ne bucuram de el. Sa aveti o saptamana detasata!
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Achizitie si revanzare bunuri cu cota eronata de TVA. Corectia facturilor
Intrebare:
Societatea Alfa din Romania inregistrata in scop de TVA achizitioneaza de la un furnizor intern inregistrat in scop de TVA marfuri in valoare de 10.000 lei TVA 9% in decursul a 6 luni. Alfa vinde marfuri in valoare de 6.540 lei (baza 6.000 lei TVA 9%) catre clienti interni si externi. Produsele se incadreaza in categoria alimentelor cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10 g/100 g produs, altele decat cozonacul si biscuitii si trebuiau facturate cu TVA...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Transmitere facturi simplificate in e-Factura
Intrebare:
Pentru facturile simplificate este o noua adaptare de a transforma facturile clasice, normale, sub 100 euro in facturi simplificate fara a mentiona pe ele ca sunt facturi simplificate. Se pastreaza numarul mare de elemente conform art. 319 (din Codul Fiscal n.r.) din perspectiva nedeclararii in SPV prin e-Factura. Este o practica corecta? Vom deduce din faptul ca nu le primim prin SPV ca sunt sub 100 euro, ca fiind facturi simplificate? Emitem si facturi catre clienti persoane fizice...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Facturi simplificate sub forma de bonuri fiscale. Document justificativ
Intrebare:
Avand in vedere introducerea e-factura incepand cu anul 2024 pentru toate tranzactiile desfasurate in relatia B2B si precizarea ca doar facturile primite prin e-factura sunt documente justificative pentru inregistrarea in contabilitate incepand cu data de 01.07.2024, va rugam sa ne precizati care este acum regimul bonuri fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate cu valoare de pana la 100 EUR?
Pot fi considerate acestea documente justificative in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Operator de servicii publice. Corectare facturi
Intrebare:
Suntem un operator de servicii publice de alimentare cu apa si canalizare.
Emitem lunar un numar de cca.100.000 facturi.
Ulterior, peste una sau mai multe luni, anumiti clienti contesta cantitatea facturata la unul dintre servicii, pe motiv de ceas defect sau avarie. Departamentul responsabil verifica ceasul sau situatia in teren si intocmeste referat de stornare partiala din factura lunii respective.
Cum se procedeaza pentru corectarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<