Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Va aducem la cunostinta ca in zilele de 27 si 28 aprilie 2017, s-au derulat la Bruxelles, reuniuni ale comitetului consultativ UE tripartit, privind libera circulatie a lucratorilor in UE. Au fost abordate 9 subiecte, cele mai importante fiind urmatoarele:
a. Prezentarea raportului anual privind mobilitatea fortei de munca in Europa din care rezulta ca in 2015 erau 20 de milioane de persoane care lucrau in alte tari, Polonia si Romania fiind tarile cu cei mai numerosi emigranti recenti. Surprinzator, s-a constatat ca numarul lucratorilor migranti care s-au intors in tarile lor de origine a fost in 2015 de 670.000, ceea ce reprezinta 70% din numarul emigrarilor noi din acest an.
b. Transpunerea in practica a Directivei 54/2014 privind masurile care sa faciliteze exercitarea drepturilor conferite lucratorilor in contextul liberelor circulatii. Desi teoretic nu sunt probleme majore, in practica, implementarea sa in tarile membre UE este intarziata. Romania a fost mentionata de doua ori ca fiind restanta in adoptarea masurilor prevazute in Directiva.
c. Evaluarea stadiului aplicarii legislatiei europene privind migratia legala a lucratorilor, care se refera la 4% din populatia UE. Problemele principale foarte dificile se refera la armonizarea legislatiilor nationale cu cea a UE si extinderea prevederilor legislatiei UE si la persoanele provenind din tari din afara UE. Pozitiile patronatelor si sindicatelor sunt diferite iar abordarea CE a UE inca neprecizata. Se va realiza o consultare publica a stakeholderilor la nivelul intregii UE in aceasta perioada.
d. Informarea privind pregatirea de catre UE a unor noi directive privind migratia resurselor umane in UE, in contextul lansarii recente a "White paper" de catre presedintele J.C. Juncker si a pregatirii lansarii in acest an a "Social paper".
La lucrarile comitetului au fost prezenti delegatia guvernului, confederatiilor patronale si confederatiilor sindicale din Romania. Din partea patronala a luat parte la reuniune Prof. Univ. Dr. Ovidiu Nicolescu.
Urmatoarea reuniune a comitetului consultativ pentru libera circulatie a resursei umane se va derula pe 17 noiembrie 2017.

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

SAF-T Ghid de raportare corecta

Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Prof. Univ. Dr. Ovidiu Nicolescu
Sursa: CNIPMMR
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Bun imobil din Romania si prestator din stat membru. Cum se va face inregistrarea TVA in Romania?Divergentele dintre tarile UE subrezesc economiaIn atentia firmelor: Masuri pentru incurajarea angajarii persoanelor care nu au loc de muncaMinistrul Finantelor: Scutirea IT-istilor de impozitul pe venit este abordarea corecta. Intentionam sa extindem si asupra altor domeniiControale ITM la inceput de octombrie 2022: Au fost amendate peste 100 de firme din domeniul constructiilorUltimele articole
Muncitor calificat vs. muncitor necalificat. Precizari importante ITMDecont precompletat e-TVA. Patronii IMM-urilor din Romania cer amanarea e-TVAMajorarea salariului minim la 3.700 lei lunar, aprobata de ExecutivMinistrul Muncii a anuntat MAJORAREA salariului minim de la 1 iulie 2024!Contractul de munca in 2024. 15 lucruri pe care trebuie sa le stie angajatorii si angajatiiArticole similare
Comisia europeana: Consolidarea politicii sociale a UEInvestitiile in educatie sunt esentiale pentru combaterea efectelor crizei economiceEconomia e influentata direct de investitiile in educatieIn atentia firmelor: Noi drepturi pentru lucratorii detasati
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"