Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Comitetul consultativ privind libera miscare a lucratorilor in Europa. Cateva concluzii esentiale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 10 Mai. 2017 Exclusiv
Tags: forta de munca, mobilitatea fortei de munca, migratia legala a lucratorilor

Va aducem la cunostinta ca in zilele de 27 si 28 aprilie 2017, s-au derulat la Bruxelles, reuniuni ale comitetului consultativ UE tripartit, privind libera circulatie a lucratorilor in UE. Au fost abordate 9 subiecte, cele mai importante fiind urmatoarele:

  a. Prezentarea raportului anual privind mobilitatea fortei de munca in Europa din care rezulta ca in 2015 erau 20 de milioane de persoane care lucrau in alte tari, Polonia si Romania fiind tarile cu cei mai numerosi emigranti recenti. Surprinzator, s-a constatat ca numarul lucratorilor migranti care s-au intors in tarile lor de origine a fost in 2015 de 670.000, ceea ce reprezinta 70% din numarul emigrarilor noi din acest an.

  b. Transpunerea in practica a Directivei 54/2014 privind masurile care sa faciliteze exercitarea drepturilor conferite lucratorilor in contextul liberelor circulatii. Desi teoretic nu sunt probleme majore, in practica, implementarea sa in tarile membre UE este intarziata. Romania a fost mentionata de doua ori ca fiind restanta in adoptarea masurilor prevazute in Directiva.

  c. Evaluarea stadiului aplicarii legislatiei europene privind migratia legala a lucratorilor, care se refera la 4% din populatia UE. Problemele principale foarte dificile se refera la armonizarea legislatiilor nationale cu cea a UE si extinderea prevederilor legislatiei UE si la persoanele provenind din tari din afara UE. Pozitiile patronatelor si sindicatelor sunt diferite iar abordarea CE a UE inca neprecizata. Se va realiza o consultare publica a stakeholderilor la nivelul intregii UE in aceasta perioada.

  d. Informarea privind pregatirea de catre UE a unor noi directive privind migratia resurselor umane in UE, in contextul lansarii recente a "White paper" de catre presedintele J.C. Juncker si a pregatirii lansarii in acest an a "Social paper".

La lucrarile comitetului au fost prezenti delegatia guvernului, confederatiilor patronale si confederatiilor sindicale din Romania. Din partea patronala a luat parte la reuniune Prof. Univ. Dr. Ovidiu Nicolescu.

Urmatoarea reuniune a comitetului consultativ pentru libera circulatie a resursei umane se va derula pe 17 noiembrie 2017.

Prof. Univ. Dr. Ovidiu Nicolescu

Sursa: CNIPMMR

Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Comitetul consultativ privind libera miscare a lucratorilor in Europa. Cateva concluzii esentiale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016