Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 545 din 3.08.2012 a fost republicata Legea nr. 134/2010*) privind Codul de procedura civila.
Redam mai jos continutul acesteia, in forma republicata in Monitor:
LEGEA Nr. 134/2010*)
privind Codul de procedura civila
TITLUL PRELIMINAR
Domeniul de reglementare al Codului de procedura civila si principiile fundamentale ale procesului civil
CAPITOLUL I
Domeniul de reglementare al Codului de procedura civila
Obiectul si scopul Codului
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
de procedura civila
Art. 1. - (1) Codul de procedura civila, denumit in continuare codul, stabileste regulile de competenta si de judecare a cauzelor civile, precum si cele de executare a hotararilor instantelor si a altor titluri executorii, in scopul infaptuirii justitiei in materie civila.
(2) In infaptuirea justitiei, instantele judecatoresti indeplinesc un serviciu de interes public, asigurand respectarea ordinii de drept, a libertatilor fundamentale, a drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor fizice si persoanelor juridice, aplicarea legii si garantarea suprematiei acesteia.
Aplicabilitatea generala a
Codului de procedura
civila
Art. 2. - (1) Dispozitiile prezentului cod constituie procedura de drept comun in materie civila.
(2) De asemenea, dispozitiile prezentului cod se aplica si in alte materii, in masura in care legile care le reglementeaza nu cuprind dispozitii contrare.
Aplicarea prioritara a
tratatelor internationale
privitoare la drepturile
omului
Art. 3. - (1) In materiile reglementate de prezentul cod, dispozitiile privind drepturile si libertatile persoanelor vor fi interpretate si aplicate in concordanta cu Constitutia, Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cu pactele si cu celelalte tratate la care Romania este parte.
(2) Daca exista neconcordante intre pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte, si prezentul cod, au prioritate reglementarile internationale, cu exceptia cazului in care prezentul cod contine dispozitii mai favorabile.
Aplicarea prioritara a
dreptului Uniunii Europene
Art. 4. - In materiile reglementate de prezentul cod, normele obligatorii ale dreptului Uniunii Europene se aplica in mod prioritar, indiferent de calitatea sau de statutul partilor.
*) Republicata in temeiul art. 80 din Legea nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de proced ura civila, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 365 din 30 mai 2012, dandu-se textelor o noua numerotare. Legea nr. 134/2010 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 485 din 15 iulie 2010, a fost modificata si completata prin Legea nr. 76/2012 si rectificata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 542 din 3 august 2012.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Contractul de leasing. O analiza privind aspectul executoriuNoutati legislatie Fiscala 29 decembrie - 02 ianuarie 2009 - Monitorul OficialDocumentar fiscal: Solutionarea contestatiilor formulate impotriva actelor administrative fiscaleComunicat Finante: Reamintirea unor aspecte legate de aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor/profitObligatii de plata si declarative pana la 31 ianuarie 2015. Plata impozitului pe profit anualUltimele articole
Codul Muncii, modificat. 3 schimbari importante au fost introduse prin OUG 42/2023Tichete de masa in 2022. Se poate face poprire si pentru aceste sume?Legea 223/2020 modifica Legea societatilor 31/1990: Simplificarea transferului de parti sociale si a varsarii capitalului socialNoutati legislative cu incidenta fiscala in perioada 20-26 noiembrie 2017Noi proceduri de inregistrare sau modificare a domiciliului fiscalArticole similare
Noutati legislatie Fiscala 05-09 ianuarie 2009 - MONITORUL OFICIALDecontul de TVA pentru anul 2011 - completare si depunereOMFP 2350/2017 privind imputernicirea persoanelor din cadrul aparatului de inspectie economico-financiaraANAF a actualizat D112. Noua versiune a PDF-ului inteligent. Angajatorii din constructii trebuie sa depuna rectificativaANAF: 6 Formulare modificate pentru infiintarea Registrului operatorilor intracomunitariUltimele articole
SAF-T: Noi categorii de contribuabili vor fi EXCEPTATE de la depunerea D406Din 1 ianuarie 2025 impozitul pe dividende creste de la 8% la 10%Microintreprindere in 2025. Noutati introduse prin OUG 156/2024Dividende distribuite in 2024, dar platite in 2025. Ce cota de impozitare se aplicaProiect: Bonurile fiscale vor fi acordate doar la solicitarea clientilor in cazul platilor cu cardulArticole similare
Sistem de plata a TVA la incasare pentru termenul de 90 de zileSchimbare denumire in registrul operatorilor intracomunitari. Ce obligatii avem?Articole similare
Comunicat Finante: Reamintirea unor aspecte legate de aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor/profitObligatii de plata si declarative pana la 31 ianuarie 2015. Plata impozitului pe profit anualNorma ASF nr. 16/2015 privind fondul de garantare a asiguratilorAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"