keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

MFP a publicat un Proiect de Ordonanta pentru modificarea si completarea OUG 64/2007 privind datoria publica

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 15 Aug. 2018
Tags: mfp, proiect de ordonanta, oug 64/2007

Ministerul Finantelor Publice a publicat, marti, 14 august, un Proiect de Ordonanta pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.64/2007.

In Proiectul de Ordonanta publicat pe site-ul MFP la rubrica Transparenta Decizionala se arata ca OUG nr.64/2007 privind datoria publica, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 439 din 28 iunie 2007, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 109/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza cu mai multe articole. In cele ce urmeaza le vom reda pe cele mai importante. Proiectul complet poate fi vizualizat aici.

La articolul 2, dupa litera k) se introduc doua noi litere, literele l) si m), cu urmatorul cuprins:
 
    "l) clauza de compensare cu exigibilitate imediata  - clauza cuprinsa intr-un contract de garantie financiara sau intr-un alt contract care contine si clauze referitoare la garantia financiara ori colateral sau, in absenta unei asemenea clauze, orice dispozitie legala in temeiul careia, la producerea unui eveniment de executare a garantiei, ca efect al regularizarii sau compensarii, luate impreuna sau separat, prevede urmatoarele:
i) obligatiile partilor devin imediat exigibile, fiind exprimate sub forma unei obligatii de a plati o suma reprezentand valoarea obligatiilor partilor, calculata la acel moment, sau obligatiile se sting si sunt inlocuite prin obligatia de a plati suma in cauza; si/sau
ii) sunt stabilite datoriile reciproce ale partilor in temeiul acestor obligatii, inclusiv atunci cand furnizorul garantiei financiare (colateralului), este altul decat furnizorul/debitorul principal al garantiei,  urmand ca partea care datoreaza suma cea mai mare sa plateasca celeilalte parti suma neta egala cu diferenta acestor datorii;
in conformitate cu legislatia in domeniu si cu normele metodologice emise in aplicarea prezentei ordonante.
 
m) colateral - garantie financiara pe care Ministerul Finantelor Publice o poate plati sau primi in cadrul operatiunilor cu instrumente financiare derivate, asa cum este definita in Ordonanta Guvernului nr.9/2004 privind unele contracte de garantie financiara, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.222/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.”
2. La articolul 3,  alineatele (3) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
 
    "ART. 3
    „(3) in cazul operatiunilor de administrare a riscurilor aferente obligatiilor de natura datoriei publice guvernamentale, Ministerul Finantelor Publice este autorizat sa realizeze, in numele statului, tranzactii cu instrumente financiare derivate pentru acoperirea riscurilor asociate portofoliului de datorie publica guvernamentala.  in acest scop, Ministerul Finantelor Publice poate incheia contracte de compensare si/sau de compensare cu clauza de exigibilitate imediata cu institutii financiare si/sau cu entitati infiintate in acest scop de catre institutiile financiare. 
.................................................................................................................................
     (5) Veniturile, respectiv cheltuielile rezultate in urma efectuarii operatiunilor de administrare a datoriei publice guvernamentale, inclusiv operatiunile de administrare a pasivelor si operatiunile cu instrumente financiare derivate pentru acoperirea riscurilor asociate portofoliului de datorie publica guvernamentala in numele statului, reprezinta venituri respectiv cheltuieli ale bugetului de stat.”
 
    3. La articolul 3, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (51), cu urmatorul cuprins:
„(5 1) Ministerul Finantelor Publice este autorizat sa depuna si sa primeasca colateral in cazul  tranzactiilor cu instrumente financiare derivate pentru acoperirea riscurilor asociate portofoliului de datorie publica guvernamentala in numele statului.” (...)
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016