Tags: mfp, proiect de ordonanta, oug 64/2007
Ministerul Finantelor Publice a publicat, marti, 14 august, un Proiect de Ordonanta pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.64/2007.
In Proiectul de Ordonanta publicat pe site-ul MFP la rubrica Transparenta Decizionala se arata ca OUG nr.64/2007 privind datoria publica, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 439 din 28 iunie 2007, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 109/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza cu mai multe articole. In cele ce urmeaza le vom reda pe cele mai importante. Proiectul complet poate fi vizualizat
aici.
La articolul 2, dupa litera k) se introduc doua noi litere, literele l) si m), cu urmatorul cuprins:
"l) clauza de compensare cu exigibilitate imediata - clauza cuprinsa intr-un contract de garantie financiara sau intr-un alt contract care contine si clauze referitoare la garantia financiara ori colateral sau, in absenta unei asemenea clauze, orice dispozitie legala in temeiul careia, la producerea unui eveniment de executare a garantiei, ca efect al regularizarii sau compensarii, luate impreuna sau separat, prevede urmatoarele:
i) obligatiile partilor devin imediat exigibile, fiind exprimate sub forma unei obligatii de a plati o suma reprezentand valoarea obligatiilor partilor, calculata la acel moment, sau obligatiile se sting si sunt inlocuite prin obligatia de a plati suma in cauza; si/sau
ii) sunt stabilite datoriile reciproce ale partilor in temeiul acestor obligatii, inclusiv atunci cand furnizorul garantiei financiare (colateralului), este altul decat furnizorul/debitorul principal al garantiei, urmand ca partea care datoreaza suma cea mai mare sa plateasca celeilalte parti suma neta egala cu diferenta acestor datorii;
in conformitate cu legislatia in domeniu si cu normele metodologice emise in aplicarea prezentei ordonante.
m) colateral - garantie financiara pe care Ministerul Finantelor Publice o poate plati sau primi in cadrul operatiunilor cu instrumente financiare derivate, asa cum este definita in Ordonanta Guvernului nr.9/2004 privind unele contracte de garantie financiara, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.222/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.”
2. La articolul 3, alineatele (3) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"ART. 3
„(3) in cazul operatiunilor de administrare a riscurilor aferente obligatiilor de natura datoriei publice guvernamentale, Ministerul Finantelor Publice este autorizat sa realizeze, in numele statului, tranzactii cu instrumente financiare derivate pentru acoperirea riscurilor asociate portofoliului de datorie publica guvernamentala. in acest scop, Ministerul Finantelor Publice poate incheia contracte de compensare si/sau de compensare cu clauza de exigibilitate imediata cu institutii financiare si/sau cu entitati infiintate in acest scop de catre institutiile financiare.
.................................................................................................................................
(5) Veniturile, respectiv cheltuielile rezultate in urma efectuarii operatiunilor de administrare a datoriei publice guvernamentale, inclusiv operatiunile de administrare a pasivelor si operatiunile cu instrumente financiare derivate pentru acoperirea riscurilor asociate portofoliului de datorie publica guvernamentala in numele statului, reprezinta venituri respectiv cheltuieli ale bugetului de stat.”
3. La articolul 3, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (51), cu urmatorul cuprins:
„(5 1) Ministerul Finantelor Publice este autorizat sa depuna si sa primeasca colateral in cazul tranzactiilor cu instrumente financiare derivate pentru acoperirea riscurilor asociate portofoliului de datorie publica guvernamentala in numele statului.” (...)
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Un PFA, inregistrat doar in scopuri de tva, presteaza servicii promovare Trendyol. Factura se emite catre o societate care are sediul in SUA. Factura se emite scutita, dar la ce rand se trec in decontul de tva serviciile?
Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Achizitie apartament de catre societate platitoare de impozit pe profit si platitor de TVA de la vanzator persoana fizica. O firma platitoare de tva doreste sa achizitioneze un apartament (de catre societate) pentru a fi utilizat ca locuinta de serviciu de catre un angajat ce nu are domiciliu in localitatea in care societatea desfasoara activitate. Care sunt particularitatile unei asemenea achizitii? Cat si cum se amortizeaza? Care sunt implicatiile fiscale? Cum se considera punerea...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Asociatul unic si administrator al unei firme achizitioneaza in 2021 un apartament prin taxare inversa, iar pana in 2023 nu a dedus nicio cheltuiala cu utilitatile. In 2024 declara ca foloseste 50% in scop personal. Facturile fiind inregistrate in SPV a trebuit sa le inregistram in contabilitate chiar daca au fost platite de catre asociat.
Se decide ca utilitatile in valoare de 500 tva sa fie facturate catre asociat, cheltuiala cu amortizarea sa fie deductibila 50%, iar...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societatea achizitioneaza un bilet de avion pe ruta interna de la societatea C.N.T.A.R. Tarom. Factura a fost emisa pe persoana juridica (emisa cu TVA). Factura nu a fost transmisa in SPV, desi au trecut mai mult de 30 zile de la emiterea facturii. Este cumva societatea C.N.T.A.R. Tarom scutita de tramsiterea facturilor in SPV? Se poate inregistra factura in contabilitate avand ca document justificativ DOAR factura primita de la furnizor?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Se poate acorda un ajutor financiar de catre o PJ platitoare de impozit pe profit unei PF cu probleme medicale grave, cum poate fi inregistrata aceasta cheltuiala in contabilitatea societatii si tratata din punct de vedere fiscal? Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<