Tags: mfp, proiect de ordonanta, oug 64/2007
Ministerul Finantelor Publice a publicat, marti, 14 august, un Proiect de Ordonanta pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.64/2007.
In Proiectul de Ordonanta publicat pe site-ul MFP la rubrica Transparenta Decizionala se arata ca OUG nr.64/2007 privind datoria publica, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 439 din 28 iunie 2007, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 109/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza cu mai multe articole. In cele ce urmeaza le vom reda pe cele mai importante. Proiectul complet poate fi vizualizat
aici.
La articolul 2, dupa litera k) se introduc doua noi litere, literele l) si m), cu urmatorul cuprins:
"l) clauza de compensare cu exigibilitate imediata - clauza cuprinsa intr-un contract de garantie financiara sau intr-un alt contract care contine si clauze referitoare la garantia financiara ori colateral sau, in absenta unei asemenea clauze, orice dispozitie legala in temeiul careia, la producerea unui eveniment de executare a garantiei, ca efect al regularizarii sau compensarii, luate impreuna sau separat, prevede urmatoarele:
i) obligatiile partilor devin imediat exigibile, fiind exprimate sub forma unei obligatii de a plati o suma reprezentand valoarea obligatiilor partilor, calculata la acel moment, sau obligatiile se sting si sunt inlocuite prin obligatia de a plati suma in cauza; si/sau
ii) sunt stabilite datoriile reciproce ale partilor in temeiul acestor obligatii, inclusiv atunci cand furnizorul garantiei financiare (colateralului), este altul decat furnizorul/debitorul principal al garantiei, urmand ca partea care datoreaza suma cea mai mare sa plateasca celeilalte parti suma neta egala cu diferenta acestor datorii;
in conformitate cu legislatia in domeniu si cu normele metodologice emise in aplicarea prezentei ordonante.
m) colateral - garantie financiara pe care Ministerul Finantelor Publice o poate plati sau primi in cadrul operatiunilor cu instrumente financiare derivate, asa cum este definita in Ordonanta Guvernului nr.9/2004 privind unele contracte de garantie financiara, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.222/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.”
2. La articolul 3, alineatele (3) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"ART. 3
„(3) in cazul operatiunilor de administrare a riscurilor aferente obligatiilor de natura datoriei publice guvernamentale, Ministerul Finantelor Publice este autorizat sa realizeze, in numele statului, tranzactii cu instrumente financiare derivate pentru acoperirea riscurilor asociate portofoliului de datorie publica guvernamentala. in acest scop, Ministerul Finantelor Publice poate incheia contracte de compensare si/sau de compensare cu clauza de exigibilitate imediata cu institutii financiare si/sau cu entitati infiintate in acest scop de catre institutiile financiare.
.................................................................................................................................
(5) Veniturile, respectiv cheltuielile rezultate in urma efectuarii operatiunilor de administrare a datoriei publice guvernamentale, inclusiv operatiunile de administrare a pasivelor si operatiunile cu instrumente financiare derivate pentru acoperirea riscurilor asociate portofoliului de datorie publica guvernamentala in numele statului, reprezinta venituri respectiv cheltuieli ale bugetului de stat.”
3. La articolul 3, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (51), cu urmatorul cuprins:
„(5 1) Ministerul Finantelor Publice este autorizat sa depuna si sa primeasca colateral in cazul tranzactiilor cu instrumente financiare derivate pentru acoperirea riscurilor asociate portofoliului de datorie publica guvernamentala in numele statului.” (...)
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Scutire impozit profit reinvestit
O societate platitoare de impozit pe profit trimestrial prezinta urmatoarea situatie:
Profit contabil brut trimestrul 1 2024 - 150.000 lei
Cheltuieli nedeductibile - 350.000 lei
Profit impozabil trimestrul 1 2024 - 500.000 lei
Achizitie utilaje noi trimestrul 1 2024 (conform art.22 alin. (1) din Legea 227/2015) - 200.000 lei
Profit contabil brut trimestrul 2 2024 -...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu un mod de calcul si o monografie contabila pentru urmatoarea situatie: Un salariat care are un venit brut lunar in valoare de 4.800 lei beneficiaza in aceeasi luna de un telefon oferit cu titlu gratuit. Salariatul are un singur copil in intretinere si nu beneficieaza de vreo scutire a impozitului pe venit. Pe factura telefonului avem urmatoarele date: 1500 lei baza, TVA 285lei, total factura 1.785lei. Care este netul pe care il va incasa salariatul?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Un titular a avut un PFA pana in 10 octombrie 2024, cand l-a inchis. Nu a avut nici un fel de activitate pe el. In perioada 01.01.2024 - 12.08.2024, titularul a avut calitatea de somer, iar din 01.09.2024 angajat cu norma intreaga cu salariu minim. Ce taxe si ce valoare va trebui sa plateasca titularul pentru PFA-ul detinut pana in luna octombrie 2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate a devenit platitoare de impozit pe profit in luna ianuarie 2023, deoarece avea un salariat angajat pe perioada nedeterminata cu norma de 2 ore/zi.
In anul 2025, poate sa revina la plata impozit pe veniturile microintreprinderilor daca se schimba norma la 8 ore/zi sau ramane platitoare de impozit pe profit?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate comerciala avand actionar majoritar din afara RO este creditata de actionar cu sume necesare derularii activitatii, imprumutul acordat fiind fara dobanda. Ar putea fi vreo problema legata de acordarea imprumutului cu dobanda zero? Exista vreun risc fiscal pentru societate/actionar pentru ca acest imprumut sa fie acordat fara dobanda? Exista riscul de reincadrare a imprumutului ca aport la capital?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societate cu capital integral de stat am primit din Republica Moldova o factura de cazare pentru un angajat trimis in delegatie, in valoare de 220 euro cu TVA de 8% de 17,6 euro, total factura 237,6 euro.
Care este monografia contabila si cum se declara?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<