Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
OG 12/2014 a adus mai multe modificari asupra textului legii concurentei neloiale nr. 11/1991. Ordonanta amintita a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 586/2014, iar prin cele ce urmeaza redam unele dintre cele mai importante modificari alaturi de explicatiile specialistilor.
Inainte de toate, retinem ca element de noutate faptul ca prevederile astfel modificate se aplica persoanelor fizice sau juridice, romane sau straine, care savarsesc practici de concurenta neloiala.
Potrivit Lege5.ro, mai nou, sintagma "uzante cinstite" este definita expres ca reprezentand ansamblul de practici sau reguli general recunoscute care se aplica in relatiile comerciale dintre intreprinderi, in scopul prevenirii incalcarii drepturilor legitime ale acestora.
De asemenea, e adaugata o definitie si pentru concurenta loiala - situatia de rivalitate de piata in care fiecare intreprindere incearca sa obtina simultan vanzari, profit si/sau cota de piata, oferind cea mai buna combinatie practica de preturi, calitate si servicii conexe, cu respectarea uzantelor cinstite si a principiului general al bunei-credinte.
In ce priveste Consiliul Concurentei, e fixata ca atributie "protectia intreprinderilor impotriva practicilor de concurenta neloiala in limita competentelor incredintate prin prezenta lege".
Referitor la gradul de pericol social, Lege5.ro explica dfaptul ca "efectele unei practici de concurenta neloiala se determina - de catre Consiliul Concurentei - cu luarea in considerare, dar fara a se limita la acestea, a gradului de pericol social, a imprejurarilor in care a fost savarsita, precum si a importantei sectorului economic in care s-a produs fapta in ansamblul economiei nationale".
Astfel, potrivit sursei, in situatia in care se considera, de catre Consiliul Concurentei, ca efectele unei practici de concurenta neloiala sunt minore sau ca sesizarea este neintemeiata, in termen de 30 de zile de la inregistrare va comunica autorilor un raspuns motivat.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Circa jumatate dintre firmele romanesti au in vedere dezvoltareaComunicat MFP: Nu vor fi introduse noi taxe dupa acordul cu FMIClarificari aduse de Min. Turismului referitoare la certificatul de clasificare pentru operatorii economici persoane fiziceCONCURENTA NELOIALA, combatuta printr-un nou proiect MFPServicii executate in pierdere. Scapa de nelamuririle aduse de OUG nr. 99 din 2000Ultimele articole
Firmele cu lucratori la negru si cele care declara salarii mai mici vor fi verificate de Ministerul MunciiFirmele de buna credinta, cele mai afectate de masurile de combatere a fraudei de TVA (sondaj)Top dificultati pe care le intampina in prezent IMM-urile din RomaniaLegea nr.117/2015: Aprobarea OG 12/2014 pentru modificarea Legii 11/1991 privind combaterea concurentei neloialeNoile case de marcat, loteria bonurilor fiscale si alte masuri fiscale in noul proiectArticole similare
Legea nr.117/2015: Aprobarea OG 12/2014 pentru modificarea Legii 11/1991 privind combaterea concurentei neloialeArticole similare
Tranzactii intre persoane afiliate. Care sunt implicatiile fiscale?Produsele cu risc fiscal ridicat care pot fi comercializate in relatia B2B. De cand este obligatorie utilizarea E-FacturaNoi MODIFICARI privind sediul socialClarificari ONRC cu privire la aplicarea Legii 206/2021. Au fost eliminate anumite obligatii care reveneau institutieiCererile de inregistrare ca platitor de TVA. Ce trebuie sa stie firmele noi!Ultimele articole
Declaratia Unica in 2025. Principalele MODIFICARI fata de vechiul formularFormularele de inregistrare fiscala vor fi MODIFICATE, in conditiile aparitiei a doua impozite noiSAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaE-Factura in 2025. Ce noutati se aplica pentru E-Factura in acest anSAF-T: Noi categorii de contribuabili vor fi EXCEPTATE de la depunerea D406Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"