Tags: fertilizare in vitro, zile de concediu, oug 26/2019
Reminder! Guvernul a stabilit ca, in anumite situatii, femeile pot beneficia de zile in plus de concediu! Asadar, vorbim de femeile care fac fertilizare in vitro care, conform legilslatiei in vigoare, pot cere 3 zile de concediu suplimentar.
Va reamintim ca, intre cele mai importante acte normative modificate si completate prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 26/2019, publicata in luna aprilie in Monitorul Oficial, nu se numara doar Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional, ci si Legea 53/2003 din Codul Muncii. Asadar, Codul Muncii a fost modificat prin includerea unor noi zile libere pentru anumite angajate. Este vorba de femeile care fac fertilizare in vitro si care au dreptul legal la 3 zile de concediu suplimentar.Astfel, prin
OUG 26/2019, publicat vineri, 19.04.2019, in Monitorul Oficial nr. 309, Legea nr. 53/2003 - Codul muncii se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
Art. IV. -
Dupa articolul 147 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduce un nou articol, articolul 1471, cu urmatorul cuprins:
"Art. 1471. -
(1) Salariatele care urmeaza o procedura de fertilizare,«in vitro», beneficiaza anual, de un concediu de odihna suplimentar, platit, de trei zile care se acorda dupa cum urmeaza:
a) 1 zi la data efectuarii punctiei ovariene;
b) 2 zile incepand cu data efectuarii embriotransferului.
(2) Cererea privind acordarea concediului de odihna suplimentar prevazut la alin. (1) va fi insotita de scrisoarea medicala eliberata de medicul specialist, in conditiile legii."
Deci, principala conditie pentru a beneficia de acest concediu este ca salariata sa prezinte “dovada”, adica scrisoarea medicala eliberata de medicul specialist, din care rezulta ca face fertilizare in vitro.
In Motivare, se arata ca decizia a fost luata ca urmare a:
- faptului ca, la nivel mondial, unul din sase cupluri este afectat de infertilitate, aceasta afectiune fiind clasata pe locul 5, la nivel mondial;
- potrivit Institutului National de Statistica, in Romania, rata fertilitatii scade alarmant, inregistrandu-se un declin demografic important, estimandu-se ca, in acest ritm, in 2050, Romania va ajunge la o populatie de doar 14 milioane de locuitori, fata de aproximativ 19 milioane, cat sunt in prezent;
- faptului ca in Romania se efectueaza anual 5.000 de fertilizari "in vitro", de 10 ori mai putin decat in Europa de Vest;
- faptului ca din datele Institutului National de Statistica in anul 2016, in Romania s-au nascut circa 190.000 de copii (adica o rata a natalitatii de 8,6 nascuti vii la 1.000 de locuitori), in scadere fata de 2010 (211.000), 2000 (234.000) si 1990 (315.000).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Vanzare tamplarie PVC cu predare in Romania. Beneficiar din Belgia
Intrebare:
Un SRL (A) achizitioneaza din Romania de la producator (B) tamplarie PVC (1000kg) la un cost de 5800 euro la cursul Bnr din ziua de ridicare si vinde catre un client din Belgia (C), asigurand transportul cu o autoutilitara pesonala de pana la 3,5 tone.
In aceste conditii exista obligativitatea declararii in RO e-Transport si a obtinerii codului UIT?
Cine trebuie sa declare si sa obtina cod UIT in prezenta speta?
Este suficient ca A sa obtina...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Depunere formular 230. Impozit salarii 2024
Intrebare:
Persoanele fizice pot completa si depune formularul 230 Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru sustinerea unor entitati nonprofit/unitati de cult pana la termenul de plata a impozitului.
Aceasta se depune o data pe an pentru impozitul pe salarii din anul precedent?
Cine depune aceste cereri si unde? Pot depune angajatorii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Prestari servicii renovare imobile in Germania. Beneficiari persoane fizice
Intrebare:
O societate comerciala din Romania, platitoare de impozit pe profit si TVA doreste sa efectueze lucrari de renovare casa, pentru o persoana fizica din Germania. In acest scop trimite 3 salariati pentru o perioada de 2 luni in Germania. Care sunt implicatiile fiscale pentru societatea din Romania? Cum factureaza si ce declaratii este necesar sa depuna pentru aceste servicii. Trebuie societatea din Romania sa obtina formularul A1 pentru angajatii plecati in scopul efectuarii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Avans spre decontare
Intrebare:
Un salon de infrumusetare (SRL) are plati lunare cu numerar (sub 5000 lei), mai mari decat incasarile prin casa de marcat in numerar. Aceste plati sunt suportate de administrator (este vorba de plati de 100, 200, 500 lei/chitante emise de furnizori de produse cosmetice). Cum pot fi inregistrate sumele platite de administrator pentru a acoperi aceste plati, in registrul de casa, pentru ca soldul zilnic sa nu fie negativ? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Acordare bunuri cu titlu gratuit
Intrebare:
Societatea ofera cu titlu gratuit angajatilor bunuri (arpagic) care este achizitionat de societate ca marfa in vederea revanzarii. Bunurile se impoziteaza ca si venit salarial. Va rog sa-mi specificati inregistrarile contabile, modul de inregistrare pe salar si valoarea la care se inregistreaza (este corect la pretul de achizitie?) si cum se contabilizeaza TVA-ul. Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<