Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Asa cum a declarat la inceputul acestei saptamani Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice "Vladimir Trebici" al Academiei Romane, la Conferinta Nationala de Pensii Private, Romania se afla in al 26-lea an de declin demografic si aceasta evolutie reprezinta una dintre principalele amenintari pentru sustenabilitatea sistemului public de pensii.
"Romania se afla in al 26-lea an de declin demografic. Un sfert de secol! Datele statistice sunt de netagaduit: in raport cu populatia de la inceputul anului 1990, cand Romania avea 23,2 milioane de locuitori, s-a ajuns in anul 2014 la o populatie cu resedinta in tara sub 20 de milioane de locuitori. Acest declin demografic, care numara 26 de ani, reprezinta una dintre principalele amenintari pentru sustenabilitatea sistemului public de pensii", a afirmat Ghetau, citat de Agerpres.
Potrivit aceleiasi surse, acesta a declarat ca reducerea populatiei cu aproximativ 3,2 milioane locuitori are la baza originea in scaderea naturala - 600.000 de persoane, emigratia definitiva - circa 300.000 de persoane si in imensa emigratie cu schimbare doar a resedintei in alte tari - aproape 2,4 milioane de locuitori.
Totodata, referitor la rata fertilitatii, care indirect a devenit o amenintare la adresa sistemului public de pensii, acest indicator se afla in jurul valorii de 1,3 copii/femeie incepand cu anul 2000, comparativ cu aproximativ 3,7 in anii"70.
De asemenea, in ce priveste aceasta scadere, potrivit Agerpres, Ghetau a declarat:
"Nu trebuie sa omitem faptul ca scaderea numarului de nou-nascuti a fost benefica economic, ea a redus considerabil cheltuielile pe care societatea le-a facut pentru maternitate si nasterea copiilor, concedii postnatale, asistenta medicala, alocatii si indemnizatii, crese si gradinite, cheltuieli in sistemul educational, poate chiar si in programele de locuinte sociale. Reducerea numarului de nascuti este rezultanta unor decizii ale femeii, ale tanarului cuplu de a renunta la copii, de amanare a venirii lor pe lume, ori de a avea un singur copil. si aici se regasesc avantaje economice, pentru individ si cuplu, prin alocarea resurselor spre alte finalitati ori input superior pentru calitatea copilului unic. Pe termen lung,insa, costurile sunt altele la nivelul societatii".

Examen Consultant Fiscal 2025

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Venituri din inchirieri. De cand se va datora TVA de catre persoanele fizicePortalul ANAF genereaza erori de accesare: Cum se depun declaratiileCodul Fiscal 2010 TITLUL II - Capitolul II - Calculul profitului impozabilGuvernul sustine in continuare combaterea evaziunii fiscaleModificari in Codul Muncii: Zilele libere conexe se vor stabili pana pe 15 ianuarieUltimele articole
Piata muncii si impactul TVA asupra salariilor si beneficiilorRentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!5 trucuri pentru a prezenta cu succes un raport financiarCum vor fi modificate incepand cu anul 2025 sistemele E-Factura, E-TVA, E-TransportAspecte de avut in vedere dupa inregistrarea in scopuri de TVAArticole similare
OUG 26/2019: Zile de concediu suplimentare pentru anumite salariateArticole similare
Politele RCA ar putea fi plafonate pentru 6 luniTipuri de impozite pentru cetateni si institutii, modificate prin noul Cod fiscalFinantele propun noi masuri fiscale: prorogarea termenului pentru restructurarea obligatiilor bugetare si desfiintarea loteriei bonurilor fiscaleCota redusa la TVA pentru anumite serviciiPreferintele pentru depozitele bancare, in scadere. Ce alege POPULATIA?Ultimele articole
Acord de finantare pentru managementul dezastrelor naturale, semnat intre Finante si Banca Mondiala Florin Citu: Pregatim revenirea Romaniei la normalitate incepand cu 1 iunie 2021Schema de ajutor de stat pentru sprijinirea IMM-urilor a fost modificata (Ordinul 1586/3678/2020)Ludovic Orban: Vom prelungi somajul tehnic pentru anumite sectoare de munca, incepand cu 1 iunieMinistrul propus al Muncii: Este deficit ingrijorator la Pilonul I de pensii. Nu vor creste impozitele pe salarii
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"