Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Surpriza pentru operatorii economici! ANCP introduce cazierul contraventional

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 29 Aug. 2019
Tags: anpc, cazier contraventional, sanctiuni, operator economic

Esti operator economic si ai fost sanctionat cel putin o data cu avertisment din partea ANPC? Asta inseamna ca, de la 1 septembrie 2019, te poti numara printre cei care au... cazier contraventional.

Anuntul a fost facut chiar de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) cu precizarea ca aceasta este una dintre masurile menite sa imbunatateasca actul de control si sa impiedice incalcarile repetate ale operatorilor economici. Presedintele institutiei a tinut sa precizeze ca ANPC are toleranta zero fata de incalcarile legii de catre comercianti.

Astfel, potrivit unui comunicat remis de ANPC, in acord cu hotararile pronuntate de instantele de judecata, in cauzele din domeniul protectiei consumatorilor, ce au in vedere principiul proportionalitatii aplicarii sanctiunii, conform caruia „daca operatorul economic a mai fost sanctionat anterior cu avertisment se au in vedere si circumstantele personale ale contravenientului”,  se poate aplica sanctiunea cu amenda contraventionala. 

Asta inseamna ca daca se constata ca operatorul economic comite aceeasi abatere pentru care a primit deja avertisment, se va avea in vedere cazierul contraventional al contribuabililului, dar si aplicarea eventualelor sanctiuni contraventionale complementare. Cazierul contraventional se va implementa incepand cu data de 1 septembrie 2019 si va permite identificarea operatorilor economici si a faptelor pentru care s-au aplicat deja sanctiunea avertismentului, astfel incat la o noua incalcare, aceasta sa nu se repete.

ANPC arata ca, de-a lungul timpului, s-a demonstrat ca probele obtinute de comisari (foto si video) obtinute in aceste situatii au fost esentiale penstru castigarea proceselor in instanta. De aceea, respectand legislatia in vigoare, ANPC modifica procedura de control, astfel incat filmarea si fotografierea in cadrul controlului devin obligatorii. In acest caz, este obligatoriu informarea comerciantului, fara a i se solicita un acord prelabil in vedere preconstituirii de probe.

ANPC promite ca vor fi luate toate masurile necesare pentru ca toate echipele de control sa fie dotate din punct de vedere tehnic cu echipamente necesare pentru filmare si fotografiere.

”Masurile anuntate astazi se inscriu in abordarea de control unitara la nivel national si in politica de toleranta zero a ANPC fata de incalcarile legislatiei de catre comercianti, in special in privinta celor repetate. Nu mai vrem sa ignoram ”perseverenta” unor comercianti in a produce iar si iar aceleasi neplaceri consumatorilor si suntem gata sa le aratam acestora ca si Autoritatea este gata sa persevereze si sa performeze in a le opri orice incercare de incalcare a legii”, spune presedintele ANPC, Horia-Miron Constantinescu.
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Surpriza pentru operatorii economici! ANCP introduce cazierul contraventional":
Rating:

Nota: 4.4 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016