Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Termen limita de depunere pentru situatiile financiare anuale in cazul cooperativelor agricole

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Apr. 2021 Exclusiv
Tags: termen limita depunere, situatii financiare anuale, cooperative agricole

Care ar fi termenul de depunere al situatiilor financiare pentru o cooperativa agricola? 120 zile de la incheierea exercitiului sau 150 de zile? Multumim.

Raspunsul expertului contabil Mariana Prejbeanu: 
 

Cooperativele agricole sunt reglementate de Legea 566/2004 Legea cooperatiei agricole.
 
Potrivit acestei legi cooperativa agricola reprezinta o asociatie autonoma de persoane fizice si/sau juridice, dupa caz, persoana juridica de drept privat, constituita pe baza consimtamantului liber exprimat de parti, in scopul promovarii intereselor membrilor cooperatori, in conformitate cu principiile cooperatiste, a implementarii politicilor agricole de stimulare a asocierii producatorilor din domeniu, care se organizeaza si functioneaza potrivit prevederilor prezentei legi.
Cooperativa agricola este o asociatie autonoma cu un numar nelimitat de membri, cu capital variabil, care exercita o activitate economica, tehnica si sociala in interesul privat al membrilor sai.
Cooperativele agricole pot fi de gradul 1, 2 si 3.Cooperativele agricole de gradul 1 sunt persoane juridice constituite, dupa caz, din persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si/sau intreprinderi familiale.Cooperativele agricole de gradul 2 sunt persoane juridice constituite din persoane juridice si/sau persoane fizice, din persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale.Cooperativele agricole de gradul 3 sunt persoane juridice constituite din cooperative agricole de gradul 2 care deruleaza investitii in comun cu respectarea principiilor cooperatiste.
 
Contabilitatea se conduce conform dispozitiilor OMFP nr. 1.802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cu modificarile si completarile ulterioare, care sunt aplicabile si societatilor cooperative si celorlalte persoane juridice care, in baza legilor speciale de organizare, functioneaza pe principiile societatilor.
Ca regula generala, orice entitate/operator economic, inclusiv cooperativa agricola, care este definita persoana juridica de drept privat cu activitate economica trebuie sa intocmeasca si sa depuna situatia financiara anuala pentru anul 2020.
Potrivit prevederilor art.40-41 din Legea 566/2004, situatia financiara si contul de profit si pierdere se intocmesc in conditiile prevazute de lege.
 
Potrivit prevederilor art. 36 alin. 1-2 din Legea contabilitatii 82/1991, republicata
(1) Termenele pentru intocmirea situatiilor financiare anuale sunt urmatoarele:
a) pentru societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar;
b) pentru celelalte persoane prevazute la art. 1(respectiv societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice), 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar.
(2) Termenele pentru depunerea situatiilor financiare anuale la unitatile teritoriale ale Ministerului Economiei si Finantelor sunt:
a) 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar, pentru persoanele prevazute la alin. (1) lit. a), cu exceptia societatilor comerciale;
b) 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar, pentru persoanele prevazute la alin. (1) lit. b).
 
Acelasi lucru este prevazut si in Ordinul 58/2021 privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor, precum si pentru reglementarea unor aspecte contabile:
3.1. (1) Termenele pentru depunerea situatiilor financiare anuale la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor sunt urmatoarele:
a) pentru societatile, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar;
b) pentru celelalte persoane prevazute la art. 1 alin. (1)-(3) din Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar.




Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Termen limita de depunere pentru situatiile financiare anuale in cazul cooperativelor agricole":
Rating:

Nota: 4.38 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016