keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Contract de management. In ce situatii poate fi incheiat?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Iun. 2021 Exclusiv
Tags: contract de management, societate comerciala

Societatea noastra a incheiat un contact de management cu o societate comerciala SRL, contract in care scrie ca "managerul", adica prestatorul, are atributii de genul: organizeaza selectarea si angajarea personalului, negociaza contractul colectiv de munca, reprezinta societatea in relatiile cu terte persoane fizice si juridice, coordoneaza activitatea personalului in toate departamentele, efectueaza supravegherea de piata a activitatii societatii, concepe, analizeaza si aplica strategii si politici economice pentru a indeplinii obiectivele si criteriile de performanta angajate, organizeaza si gestioneaza activitatea societatii.

As vrea sa stiu daca un astfel de contract de management poate fi asimilat contractului de munca, si daca da ce taxe si contributii ar trebui sa retin. Un astfel de contract poate fi numit contract de management?

 

Raspunsul consilierului juridic Rodica Mantescu: 
 

In privinta activitatilor dependente, contractul de management cu o persoana fizica este reglementat de lege in cazul institutiilor publice sau in cazul unei entitati private la nivelul caruia functiile sunt asimilate unei institutii publice cum ar fi o institutie medicala privata, o unitate de invatamant privata, etc.
 
In practica se mai incheie contracte de management pentru directori/administratori la o societate.
In privinta activitatilor independente, contractul de management poate fi incheiat doar cu o persoana fizica autorizata.
 
In situatia expusa nu este posibila incheierea unui contract de management cu o persoana fizica neautorizata intrucat legea nu prevede o astfel de posibilitate.
Astfel, regula este aceea ca munca dependenta se presteaza in baza unui contract individual de munca si doar daca un act normativ prevede ca o anumita functie poate fi ocupata in baza unui alt tip de contract se poate incheia alt tip de contract. Spre exemplu, in cazul directorilor la societatile pe actiuni legea prevede ca acestia isi vor desfasura activitatea in baza unui contract de mandat.
 
Atributiile enumerate in intrebare sunt atributii ce pot fi prestate doar in baza unui contract individual de munca daca activitatea este dependenta intrucat nu exista o prevedere legala care sa stabileasca ca acestea pot fi prestate in baza unui contract de management.
Daca activitatea este independenta persoana fizica trebuie sa se autorizeze si sa incheie contractul de management in calitate de persoana fizica autorizata. In acest caz, in care activitatea este independenta, beneficiarul contractului nu trebuie sa calculeze, retina sau declare taxe. Acestea sunt in sarcina persoanei fizice in calitate de persoana fizica autorizata care realizeaza venituri din activitati independente.
 
Activitatea trebuie sa fie analizata prin prisma criteriilor de independenta prevazute de Codul fiscal.
 
O activitate este independenta daca sunt indeplinite cel putin 4 dintre urmatoarele criterii prevazute de art. 7 din Codul fiscal si anume:
persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii;
 Astfel, trebuie sa analizati indeplinirea fiecarui criteriu daca este sau nu indeplinit intreband: persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru? Asa se va proceda cu fiecare criteriu in parte. Daca raspunsul la cel 4 intrebari este da, activitatea este independenta.




Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016