Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie combustibil. Accize

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Oct. 2010
Tags: accize, codul fiscal

de Adrian Benta, valabil la 17-Oct-2010Intrebare: O societate Y cumpara combustibil de la o societate X care este intermediar in comertul cu combustibil. Ce documente trebuie sa detina societatea Y ...

de Adrian Benta, valabil la 17-Oct-2010

Intrebare: O societate Y cumpara combustibil de la o societate X care este intermediar in comertul cu combustibil. Ce documente trebuie sa detina societatea Y pentru a face dovada ca acciza a fost achitata?

Raspuns:
Prin efectul legii, circulatia produselor accizabile de la X la societatea Y, dupa ce X a achitat bugetului de stat accizele datorate, se presupune implicit ca acciza este platita daca aceste bunuri sunt insotite de factura fiscala. Daca Y revinde mai departe catre o alta societate Z aceste produse accizabile, circulatia acestora se va face insotita de factura cu precizarea “accize percepute” .
 
Ca regula generala, produsele accizabile cu accize platite circula insotite de factura eliberata in conditia art. 155 din Codul fiscal. Aceasta opinie a noastra se intemeiaza pe norma metodologica pentru art. 206^53 din Codul fiscal redata in continuare:   
“(1) Orice platitor de acciza care livreaza produse accizabile unei alte persoane are obligatia de a-i emite acestei persoane o factura. Aceasta factura trebuie sa respecte prevederile art. 155 din Codul fiscal. In cazul antrepozitarilor autorizati, destinatarilor inregistrati sau al expeditorilor inregistrati, acestia au obligatia de a inscrie in facturi codul de accize, la rubrica aferenta datelor de identificare.
(2) Pentru livrarile de produse accizabile efectuate din antrepozitele fiscale, cu exceptia livrarilor in regim suspensiv de accize, factura trebuie sa cuprinda distinct valoarea accizei pentru fiecare produs sau, daca nu se datoreaza accize in urma unei exceptari/scutiri, mentiunea «exceptat/scutit de accize».
(3) Pentru livrarile de tigarete, factura va cuprinde si o rubrica aferenta pretului maxim de vanzare cu amanuntul declarat.
(4) In cazul produselor accizabile, cu exceptia situatiei in care produsele circula in regim suspensiv de accize, la transportul acestora de la antrepozitul fiscal catre alte locuri proprii de depozitare ale antrepozitarului autorizat, se va utiliza avizul de insotire, in care se va inscrie si valoarea accizei aferente cantitatilor de produse accizabile transferate.
(5) Transportul produselor accizabile de la locul de receptie detinut de destinatarul inregistrat catre alte locuri proprii ale acestuia va fi insotit de avizul de insotire a marfii in care se va inscrie «accize percepute».
(6) Avizul de insotire in care acciza se evidentiaza distinct se utilizeaza si in cazul produselor accizabile pentru care acciza devine exigibila la momentul iesirii din antrepozitul fiscal, atunci cand nu se emite factura la momentul expedierii catre clienti.
(7) Avizul de insotire in care se va inscrie «accize percepute» se utilizeaza si in cazul livrarii de produse accizabile pentru care acciza devine exigibila la momentul primirii acestora de catre destinatarul inregistrat, atunci cand nu se emite factura la momentul expedierii catre clienti.
(8) In situatiile prevazute la alin. (4) si (6) nu este obligatorie inscrierea accizelor in facturile intocmite la livrarea ulterioara a produselor catre clienti, dar se vor mentiona cuvintele «accize percepute».
(9) Miscarea produselor accizabile in regim suspensiv de accize este insotita intotdeauna de documentul administrativ electronic tiparit.
(10) Pe parcursul circulatiei intracomunitare a produselor achizitionate in Romania, pentru care acciza a fost platita in statul membru de expediere, documentele care vor insoti transportul sunt factura si documentul de insotire reglementat la pct. 102 sau un alt document comercial care sa contina aceleasi informatii din documentul de insotire.”
 
Ca si concluzie, cumpararea unor produse accizabile de la un furnizor ce emite o factura se presupune implicit prin efectul legii ca accizele au fost deja achitate in aval de cumparator de un tert ce a efectuat eliberarea in consum, chiar daca unele autoritati ale statului considera necesar si au dreptul sa solicite si alte informatii sau documente. Prin urmare, factura in sine este documentul care atesta ca accizele au fost deja platite.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie combustibil. Accize":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016