Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrare factura asigurare auto cu dauna partiala. Impozit pe profit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Mar. 2011
Tags: impozit pe profit, tva

Problema:Suntem o firma platitoare de TVA si impozit pe profit 16%. Am avut o dauna partiala la unul din autoturismele noastre, iar societatea de asigurare ne-a despagubit partial factura de piese ...

Problema:

Suntem o firma platitoare de TVA si impozit pe profit 16%. Am avut o dauna partiala la unul din autoturismele noastre, iar societatea de asigurare ne-a despagubit partial factura de piese auto. Noi am inregistrat factura in felul urmator, valoarea totala a facturii fiind 15 lei, de ex ):

% = 401 12,40 ( partea din factura achitata de noi)
3024 10,00
4426 2,40
401 = 7581 2,60 (partea din factura achitata de firma de asigurare)

Intrebare: suma inregistrata in contul 7581 este impozabila, in sensul impozit pe profit? Dar supusa TVA? Am procedat corect la inregistrarea facturii achitate partial de firma de asigurare?

Solutie:

In situatia in care factura cu reparatiile este emisa pe numele firmei, iar societatea de asigurari achita societatii de service o parte a reparatiei, tratamentul fiscal din punct de vedere al impozitului pe profit si al TVA este urmatorul:

In cazul operatiunilor de asigurare, societatile de asigurare sunt cele care realizeaza operatiuni scutite de TVA in baza art.141 alin (2) lit. b) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in timp ce agentii economici despagubiti reprezinta beneficiari ai unor operatiuni scutite- practic pentru acestia despagubirile sunt operatiuni la “intrare ” , motiv pentru care nu se colecteze taxa asupra despagubirilor incasate.

Potrivit dispozitiilor art. 19 din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, profitul impozabil se calculeaza, potrivit dispozitiilor art. 19 din Codul fiscal, ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, baza din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile.

Veniturile din dauna sunt impozabile, deoarece au fost recunoscute si cheltuielile cu polita de asigurare si partea de cheltuieli,in limita dupa caz, cu paguba acceptata de asigurator.

Cheltuielile care depasesc veniturile achitate de asigurator sunt astfel nedeductibile la calculul profitului impozabil.

Va recomandam urmatoarele inregistrari contabile:

% = 401 „Furnizori” 15

611 „Cheltuieli cu intretinerea si reparatiile” 12,09

4426 „TVA deductibila” 2,91

Incasare dauna

5121 „Disponibil in cont bancar= 7581 „Venituri din despagubiri, amenzi,…” 2,6

401 “Furnizori “=5121 „Disponibil in cont banca sau in situatia in care societatea de asigurari achita direct societatii de reparatii

461 “Debitori diversi “ = 7581 „Venituri din despagubiri, amenzi,” 2,6

401 „Furnizori”= 461 “Debitori diversi “ 2,6

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrare factura asigurare auto cu dauna partiala. Impozit pe profit":
Rating:

Nota: 3.38 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016