Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Util pentru societati: Finalizarea si consecintele inspectiei fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Aug. 2012 Exclusiv
Tags: inspectie fiscala, sesizare penala, decizie impunere, raport inspectie, anaf

Inspectia fiscala are ca finalitate intocmirea documentelor care urmarind obiectivele inspectiei mentionate anterior constata respectarea obligatiilor fiscale sau incalcarea uneia sau mai multora de catre persoana verificata.

La incheierea raportului de inspectie inspectorul va prezenta persoanei verificate constatarile si consecintele lor fiscale, acordandu-i posibilitatea de a-si exprima punctul de vedere fie in cuprinsul raportului fie intr-un document distinct care va fi anexat acestuia. Asupra fiecarei opinii divergente cuprinse in raport, organul de inspectie va consemna punctele de vedere proprii alaturi de dispozitiile legale care le sustin.

Vor fi anexate la raport copiile documentelor relevante (registre, decalaratii, state de salarii, notele explicative), eventuale procese-verbale privind controalelor inopinate sau incrucisate la alte persoane care au vizat persoana verificata, vor fi mentionate persoanele fizice responsabile de faptele constatate si masurile si termenele de remediere a deficientelor constatate. Raportul se intocmeste in trei exemplare care se semneaza de catre inspector si de catre reprezentantul persoanei verificate. Atragem atentia asupra faptului ca neindeplinirea obligatiei de aducere la indeplinire a masurilor dispuse de organul de inspectie reprezinta contraventie potrivit art. 219 alin. (1) lit. e) din Codul de procedura fiscala si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 la 3.500 lei pentru persoanele fizice si cu amenda de la 12.000 la 14.000 lei pentru persoanele juridice.

La finalizarea inspectiei fiscale, persoana verificata este obligata sa dea o declaratie scrisa, pe propria raspundere, din care sa rezulte ca au fost puse la dispozitie toate documentele si informatiile solicitate pentru inspectia fiscala. in declaratie se va mentiona si faptul ca au fost restituite toate documentele solicitate si puse la dispozitie de contribuabil. Nerespectarea acestei obligatii atrage sanctionarea persoanei fizice cu amenda de la 1.000 lei la 1.500 lei pentru persoane fizice si cu amenda de la 5.000 la 7.000 lei pentru persoanejuridice potrivit art. 219 alin. (1) lit. d) din Codul de procedura fiscala.

In cazul respectarii intocmai a tuturor obligatiilor fiscale inspectorul intocmeste raportul de inspectie sau procesul-verbal, consemnand acest fapt. Pe baza acestora organul fiscal va instiinta persoana verificata asupra inexistentei oricaror modificari asupra obligatiilor fiscale determinate de catre aceasta. in acelasi timp va fi generata consecinta interdictiei organelor fiscale de a mai verifica perioada si tipul de contributie vizat de acea inspectie.

In situatia constatarii nerespectarii unor obligatii fiscale organul de inspectie fiscala intocmes-te raportul sau procesul-verbal. Pe baza raportului unitatea fiscala (administratia finantelor publice) emite o decizie de impunere prin care se stabilesc, pe baza actului de control, diferente de impozite si majorarile de intarziere aferente.

Deosebit de importanta este decizia de impunere deoarece, pentru diferentele stabilite in urma inspectiei fiscale va reprezenta titlu executoriu in cazul in care nu se face plata in termenul prevazut. Termenul de plata a diferentelor de contributii se stabileste in functie de momentul la care decizia a fost comunicata societatii. Astfel, daca decizia a fost primita sub semnatura in intervalul 01 - 15 din luna termenul maxim de plata a diferentelor este data de 5 a lunii urmatoare primirii. Cand primirea deciziei are loc in intervalul 16 - 31 din luna termenul de plata este pana la data de 20 a lunii urmatoare. Diferentele stabilite in urma inspectiei se inscriu in fisa analitica pe platitor pe baza Deciziei de impunere privind obligatiile fiscale suplimentare stabilite de inspectia fiscala.

Numai o data cu decizia de impunere va fi transmis persoanei verificate raportul de inspectie insusit de catre conducerea inspectorilor care au realizat controlul. De asemenea, este de precizat ca decizia de impunere se intocmeste de catre inspectorul care a efectuat controlul, se avizeaza de seful de serviciu si se aproba de directorul executiv adjunct coordonator al activitatii de control. La raportul e inspectie vor fi atasate toate documentele in baza carora au rezultat constatarile inspectorilor.

 in cazul in care se constata savarsirea unor contraventii alaturi de aceste documente si distinct de acestea se intocmeste procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor stabilind si amenda sau aplicand avertismentul.
Procedura este diferita in cazul in care sunt constatate fapte ce sunt apreciate de catre inspector ca ar putea intruni elementele constitutive ale unei infractiuni. in aceasta situatie organul de inspectie intocmeste un proces-verbal distinct de raportul sau procesul-verbal de inspectie. Acest proces-verbal continand obligatoriu si eventualele explicatii sau obiectiuni ale persoanei in cauza se transmite organelor de urmarire penala. Numai dupa solutionarea cu caracter definitiv a cauzei penale organul fiscal va putea emite decizia de impunere privitoare la obiectul sesizarii penale.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Util pentru societati: Finalizarea si consecintele inspectiei fiscale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016