Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA reesalonat la plata. Se inregistreaza in decont TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Mai. 2012 Exclusiv
Tags: decont tva, codul fiscal, reesalonare plata

TVA de plata la 31.01.2012 a fost reesalonat la plata, conform Ordinului 29/2011. La 31.03.2012, societatea are de recuperat TVA. Stabilim, astfel, daca platile efectuate conform graficului de esalonare se inregistreaza in decontul de TVA si la ce rand.

Raspuns:

Suma TVA de plata pentru care s-a aprobat esalonarea nu se mai raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 35 denumit "Soldul TVA de plata din decontul perioadei fiscale precedente (rd. 41 din decontul perioadei fiscale precedente) neachitate pana la data depunerii decontului de TVA" deoarece nu se mai regaseste in fisa sintetica pe platitor la sectiunea "taxa pe valoarea adaugata" din fisa sintetica pe platitor organizata la nivelul compartimentului de administrare a impozitelor, taxelor si contributiilor din cadrul organigramei organului fiscal teritorial competent.

Practic, prin aprobarea esalonarii se modifica data scadentei obligatiilor de plata prevazute in fisa sintetica pe platitor si se stabileste un nou termen de plata, conform graficului anexa la conventie. Acest aspect este reglementat in mod expres prin art. 111 din Codul de procedura fiscala "Termenele de plata" alin. (3) conform caruia termenul de plata pentru obligatiile fiscale esalonate sau amanate la plata, inclusiv pentru accesoriile aferente acestora se stabileste prin documentul prin care se acorda inlesnirea respectiva.

Din momentul aprobarii esalonarii si a graficului de plati suma respectiva este transferata din fisa sintetica pe platitor si gestionata in cadrul serviciului/ biroului de colectare si executare silita - compartimentul cu atributii de urmarire a inlesnirilor la plata organizat la nivelul fiecarui organ fiscal teritorial. Compartimentul cu atributii de inlesniri la plata preia datele din conventie si din graficul de esalonare, marcheaza creantele cu atributul 'IP' (inlesnire la plata), editeaza „Borderoul creantelor solicitate la inlesnire" si verifica lunar conditiile de respectare a inlesnirilor. In acest context, este recomandabil sa organizati si dvs. evidenta analitica a contului 4423 in functie de sumele cuprinse in graficul de plati aprobat (analitic 4423.1) si sumele de plata, datorate la scadenta (analitic 4423.2).

Dupa incheierea inlesnirii, sumele esalonate conform conventiei, datorate si achitate conform graficului sunt transferate in fisa de evidenta a creantelor stinse. In cazul inlesnirilor la plata pentru care s-a prevazut conditia ca dobanzile pe perioada derularii inlesnirii la plata sa se instituie si sa se achite odata cu ultima rata a graficului de esalonare se editeaza deciziile de calcul accesorii si se transfera in fisa de evidenta a actelor de colectare venituri preluate in asteptarea scadentei, dupa care vor fi transferate, fie in fisa de evidenta a executarii silite, fie in fisa de evidenta a creantelor stinse.
 
Plata sumelor reprezentand TVA va acoperi, in primul rand, rata cuprinsa in graficul esalonarii si apoi suma TVA curenta de plata, raportata prin decontul de TVA, respectandus-se astfel prevederile art.  115 "Ordinea stingerii datoriilor" alin.  (1) din Codul de procedura fiscala lit. a) conform caruia stingerea se efectueaza, de drept, in urmatoarea ordine:
-    sumele datorate in contul ratei din luna curenta din graficul de plata a obligatiei fiscale pentru care s-a aprobat o esalonare la plata, precum si dobanda sau majorarea de intarziere, dupa caz, datorata in luna curenta din grafic ;
-    toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii, in ordinea vechimii;
-    sumele datorate in contul urmatoarelor rate din graficul de plata a obligatiei fiscale pentru care s-a aprobat esalonarea, pana la concurenta cu suma esalonata la plata sau pana la concurenta cu suma achitata;
-    obligatiile cu scadente viitoare, la solicitarea contribuabilului.



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA reesalonat la plata. Se inregistreaza in decont TVA?":
Rating:

Nota: 3.95 din 5 din 10 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016