Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu
de Irina Dumitrescu la 22 Ian. 2020Pentru veniturile realizate din Romania in anul 2019, acordarea dreptului contribuabilului de a dispune asupra destinatiei unei sume din impozit se efectueaza in conformitate cu prevederile art. 123 indice 1 din Codul fiscal. Acest articol a fost introdus prin OUG 25/2018 incepand cu 01.04.2019. Potrivit acestuia, contribuabilii pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venitul anului 2019 pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii.
In functie de natura venitului, optiunea se exercita prin completarea si depunerea, la organul fiscal central competent, a urmatoarelor formulare, dupa caz:
• ”Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”;
• Formularul 230 "Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat".
Pentru contribuabilii care au realizat venituri din salarii si asimilate salariilor, din pensii, precum si din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva, in perioada 1 ianuarie-31 martie 2019, inclusiv si solicita directionarea unei sume din impozitul datorat aferent acestei perioade, sunt aplicabile prevederile OANAF 50/2019 pentru aprobarea procedurii privind stabilirea de catre organul fiscal central a sumei reprezentand 2% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult sau pentru acordarea de burse private, conform legii sau a sumei reprezentand 3,5% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii, precum si a modelului si continutului unor formulare.
Pentru aceste venituri realizate incepand cu 01 aprilie 2019, precum si pentru celelalte categorii de venituri pentru care contribuabilii pot dispune asupra destinatiei pana la 3,5% din impozit se va aplica o noua procedura ce urmeaza a fi aprobata. Pe site-ul ANAF, la rubrica Transparenta decizionala a fost publicat un Proiect de ordin al presedintelui ANAF pentru aprobarea procedurii privind stabilirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii, precum si a modelului si continutului unor formulare. Prin acest proiect de ordin se propune si modelul noului formular 230 ce poate fi utilizat pentru impozitul aferent venitul anului 2019, respectiv aferent perioadei 01 aprilie 2019 – 31 decembrie 2019.
Optiunea pentru retinerea sumelor de catre platitorul de venit
Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva, din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din salarii si asimilate salariilor, pentru care impozitul pe venitul realizat se retine la sursa, pot opta, cu acordul angajatorului/platitorului de venit, printr-un inscris incheiat cu acesta, pentru calcularea, retinerea, declararea si plata sumelor catre beneficiari, pana la termenul de plata a impozitului. Optiunea ramane valabila pe perioada prevazuta in inscrisul incheiat intre parti, incepand cu veniturile realizate in luna exercitarii optiunii, dar nu mai mult de 2 ani fiscali consecutivi, pentru aceiasi beneficiari si poate fi reinnoita dupa expirarea perioadei respective. In acest interval contribuabilul poate renunta la optiunea privind distribuirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venit sau poate schimba beneficiarii pentru care a optat anterior.
In aceste cazuri, angajatorul/platitorul de venit are obligatia ca la momentul platii sumelor reprezentand pana la 3,5% din impozitul datorat de persoanele fizice sa verifice daca entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiara figureaza in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale. In situatia in care entitatea nonprofit/unitatea de cult nu figureaza in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale angajatorul/platitorul de venit are obligatia sa refuze efectuarea platii sumelor catre aceasta.
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Cum putem redirectiona sume din impozitul pe venit aferent anului 2019 – Formularul 230":
Rating:
Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Rating:
Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Certificarea declaratiilor de catre consultantul fiscalLichidare voluntara si preluare active de catre asociati. Ce tratament aplicam?Cum arata regimul pierderilor fiscale in 2014?Impozitul specific unor activitati. Informare ANAF 2017Diurna de la 1 februarie 2013 | Calcul CASSUltimele articole
Completarea Declaratiei 101 pentru anul 2020. BonificatiiSchimbarea regimului de impozitare de la profit la micro. Sanctiuni aplicabileCheltuieli deductibile VS. Cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil in 2021Grant pentru capital de lucru conform O.U.G. nr. 130. Monografie contabilaRegimul fiscal-contabil al microintreprinderilor in 2021- explicat prin exemple practice. Ce noutati au aparut?
Mai multe articole despre impozit pe profit
Articole similare
Pana cand mai poti redirectiona 2 la suta din impozitul pe venitModificari aduse de OPANAF 614/2020 Formularului 230 (informare OFICIALA)Calendar ANAF: Obligatii fiscale pentru 25 mai 2018OPANAF nr. 50/2019: Noul model al Formularului 230 privind destinatia sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensiiFORMULARUL 230 va putea fi depus si de beneficiarii sumei redirectionateUltimele articole
Raspunsuri OFICIALE de la ANAF cu privire la completarea si depunerea Declaratiei Unice 2020OUG 69/2020: Facilitati fiscale pentru contribuabili. Bonificatii. Prorogare termeneANAF MODIFICA Ordinul nr. 147/2020 privind depunerea Formularului 230 (proiect de Ordin)ANAF a publicat proiectul de Ordin pentru varianta simplificata a Formularului 230Termenul de depunere a Declaratiei Unice si a Declaratiei 230, prorogat
Mai multe articole despre Formularul 230
Articole similare
Proiect de Ordin ANAF: Legea zilierilor MODIFICA DECLARATIA UNICA!Care este termenul de depunere a Declaratiei Unice?Venituri din dividende. Care sunt obligatiile declarative?Contributia CASS pentru persoanele fizice care obtin venituri non-salarialeCe s-a intamplat cu Declaratia 600? Modificarile prin care a trecut formularulUltimele articole
Indemnizatii primite pe perioda starii de urgenta/alerta. Cum se declara in DECLARATIA UNICA (formular 212)ANAF a publicat Ghidul fiscal al contribuabililor care realizeaza venituri din premii si jocuri de norocReguli noi de impozitare a unor venituri din inchirieri, obtinute de persoanele fizice, introduse prin Legea 296/2020Campanie ANAF de indrumare a contribuabililor privind depunerea si completarea Declaratiei Unice in 2021Regimul fiscal aplicabil persoanelor implicate in procesul de vaccinare impotriva COVID-19 (OUG 3/2021)
Mai multe articole despre declaratia unica

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"