Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Conform legislatiei in vigoare, anumiti contribuabili trebuie sa depuna Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale in luna mai 2025. Iar in acest articol vom vedea cand expira termenul limita si ce declaratii trebuie sa depuna persoanele care au aceasta obligativitate.
Cuprins
Pana cand se depune Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale
ANAF reaminteste contribuabililor inregistrati in scop de TVA care utilizeaza ca perioada fiscala trimestrul si care au efectuat o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, fiind astfel obligati sa isi modifice perioada fiscala, devenind platitori de TVA lunar, ca vineri 9 mai 2025 este termenul limita pentru depunerea declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale.
Documente pe care trebuie sa le depuneti pana pe 9 mai 2025 pentru schimbarea perioadei fiscale
Documentele pe care trebuie sa le depuneti pana pe 9 mai 2025 pentru schimbarea perioadei fiscale sunt urmatoarele:
- Formularul 010-Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica.
- Formularul 013- Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care desfasoara activitate in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente.
- Formularul 015- Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania.
- Formularul 016-Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania.
- Formularul 020 - Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal.
- Formularul 030- Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele fizice care nu detin cod numeric personal.
- Formularul 040- Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru institutiile publice.
- Formularul 070- Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere.

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Sau
- Formularul 700 - Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea inregistrarii fiscale.
Cine depune Declaratia de mentiuni
Contribuabilii inregistrati in scop de TVA care utilizeaza ca perioada fiscala trimestrul si care au efectuat o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, fiind astfel obligati sa isi modifice perioada fiscala, devenind platitori de TVA lunar.
Cum se stabileste perioada fiscala TVA
Regula generala in materie de TVA (conform art. 322 din Codul fiscal) este ca perioada fiscala este luna calendaristica.
Prin exceptie de la aceasta regula, perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care:
- in anul calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri sub 100.000 euro (calculata pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent), si
- nu a efectuat in cursul anului calendaristic precedent o achizitie intracomunitara de bunuri.
La determinarea cifrei de afaceri se are in vedere baza de impozitare inscrisa pe randurile din decontul de taxa corespunzatoare livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau a livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, conform prevederilor art. 275 si 278 din Codul fiscal, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, precum si randurile de regularizari aferente.
Nu sunt luate in calcul:
- sumele inscrise in randurile din decont aferente unor campuri de date informative cum sunt facturile emise dupa inspectia fiscala sau informatii privind TVA neexigibila;
- livrarile de bunuri/prestarile de servicii realizate in perioada in care persoana impozabila nu a avut un cod de inregistrare in scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal (a aplicat regimul de scutire pentru intreprinderi mici sau a avut codul de TVA anulat).
La inregistrarea ca platitor de TVA in cursul anului se declara cifra de afaceri pe care societatea preconizeaza ca o va realiza in perioada ramasa pana la sfarsitul anului calendaristic.
Aceasta se recalculeaza corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului calendaristic si:
- daca aceasta cifra de afaceri recalculata depaseste plafonul de 100.000 euro in anul respectiv, perioada fiscala va fi luna calendaristica;
- daca aceasta cifra de afaceri recalculata nu depaseste plafonul, persoana impozabila va utiliza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala, cu exceptia situatiei in care a efectuat in cursul anului calendaristic respectiv una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri inainte de inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 316.
Sursa: ANAF

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Sistemul TVA la incasare, anularea dreptului de deducere TVADeclaratii fiscale cu termen la 6, respectiv 10 noiembrie. Ce obligatii indeplinim?Completarea Declaratiei 394. Noi informatii actualizateDocumentar fiscal: Declaratia 307 privind sumele rezultate din ajustarea, corectia ajustarilor sau regularizarea TVAAspecte privind plata contributiilor sociale datorate de persoanele fizice. Anexa 1 si Anexa 2Ultimele articole
Platitor de TVA. Cum se poate modifica PERIOADA FISCALA a TVASponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorNoutati legislative. 5 noutati fiscale privind TVA in 2025Schimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaArticole similare
Declaratii fiscale cu termen la 27 februarie. Lista ANAFAchizitii intracomunitare de bunuri. Cand schimbam PERIOADA FISCALA TVA?Raport actualizat privind PERIOADA FISCALA TVA. Fiti la curent cu noutatile!Schimbare PERIOADA FISCALA TVA. Solutii pentru achizitii intracomunitarePERIOADA FISCALA TVA. Cum o stabilim si care sunt criteriile?Ultimele articole
Schimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700PERIOADA FISCALA TVA 2025 pentru persoanele care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuriPerioada fiscala la TVA in 2023 pentru persoanele impozabile care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuriPerioada fiscala la TVA in anul 2022 pentru persoanele impozabile care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuriPERIOADA FISCALA TVA trimestrul caledaristic. Conditii microintreprindereArticole similare
Termenul de depunere pentru declaratia de mentiuni in cazul SRL-urilor care vor sa angajeze salariatiArticole similare
Marti, 30 ianuarie 2024, termen limita pentru depunerea Formularului 394Atentie la depunerea declaratiilor: Revocarea accesului la serviciul de depunere onlineMarti, 31 octombrie 2023, termenul limita pentru depunerea formularului 398Din 1 iulie 2022 Declaratia de mediu nu mai poate fi transmisa in format hartie (Ordinul 1642/2022)Joi, 25 mai 2023, termenul de depunere a 9 declaratii fiscaleUltimele articole
Pana pe 31 ianuarie 2025 trebuie depuse 3 declaratii fiscale importante la ANAFMiercuri, 15 ianuarie 2025, termen limita pentru depunerea unor declaratii importanteReminder ANAF! Declaratii care au scadenta pe 10 ianuarie 2025Vineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESSambata, 30 noiembrie 2024, termen limita pentru depunerea formularului 398
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"