Tags: anpc, jucarii, control anpc
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a intrat in actiune, odata cu venirea lunii decembrie - luna in care vanzarile de jucarii ating cote maxime. In acest sens autoritatea emite o serie de recomandari consumatorilor, pentru evitarea situatiilor neplacute: cum ar fi solicitarea si pastrarea bonului fiscal - fara de care nu se pot face reclamatiile ulterioare.
"Ca in fiecare an, in luna decembrie vin Mos Nicolae si Mos Craciun. Daca vreti sa daruiti o jucarie care sa nu reprezinte un pericol pentru copiii dumneavoastra trebuie sa tineti cont de urmatoarele sfaturi: sa achizitionati jucarii numai din magazine si/sau raioane specializate, unde se elibereaza documente de cumparare (
factura, bon fiscal, chitanta fiscala), de care va fi neaparat nevoie pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs; sa alegeti intotdeauna jucarii potrivite pentru varsta copilului, capacitatile si aptitudinile sale", recomanda ANPC intr-un comunicat remis presei.
De asemenea, consumatorii trebuie sa se asigure ca jucariile cumparate sunt insotite de avertismente generale privind grupa de varsta recomandata si sa tina cont de aceasta. Totodata, trebuie verificate inscrierea coordonatelor producatorului si/sau importatorului (numele, denumirea comerciala inregistrata sau marca inregistrata a producatorului si/sau a importatorului si adresa la care pot fi contactati), fie pe corpul jucariei, fie pe ambalaj sau intr-un document care insoteste jucaria. De altfel, trebuie verificat si numarul unic de identificare a jucariei (tipul, lotul sau numarul de serie ori al modelului sau alt element de identificare) si marcajul de conformitate CE care conduce la supozitia ca jucaria este sigura.
"Sfatuim parintii sa nu cumpere jucarii cu parti mici, detasabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece acestia au tendinta sa bage jucariile in gura si pot sa se inece cu partile mici. De asemenea, trebuie respectate atentionarile referitoare la jucariile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezinta sub forma unei sintagme de tipul: "Atentie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare", mai arata reprezentantii ANPC.
Ei atrag atentia ca fraza "Atentie. Nerecomandat copiilor sub 3 ani" poate fi inlocuita cu simbolul grafic de interzicere/ pictograma care vizeaza copiii intre 0 si 3 ani, dar fraza si simbolul nu trebuie puse impreuna.
Dupa achizitionarea unei jucarii parintii trebuie sa urmeze cu atentie instructiunile de folosire. Copiii trebuie supravegheati cand se joaca si parintii trebuie sa se asigure ca toate jucariile sunt adecvate pentru categoria de varsta si abilitatile copilului.
"Avertizam parintii ca in anii anteriori, comisarii ANPC, in urma actiunilor de control, au identificat: abateri la comercializarea jucariilor precum nerespectarea cerintelor generale de siguranta (lipsa avertismentelor generale, de varsta, a avertismentelor specifice si a indicatiilor privind precautiile in utilizare pentru anumite categorii de jucarii, precum si a instructiunilor de utilizare sau lipsa traducerii in limba romana a acestora); abateri privind inscriptionarea numelui, a denumirii comerciale inregistrate sau a marcii inregistrate a producatorului si/sau a importatorului, precum si a adresei la care acestia pot fi contactati; abateri privind mentionarea numarului unic de identificare a jucariei (tipul, lotul sau numarul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); lipsa marcajului de conformitate CE (acesta trebuie sa respecte principiile generale prevazute in Regulamentul European nr. 765/2008/CE, sa fie aplicat in mod vizibil, lizibil si de nesters) sau marcarea necorespunzatoare a acestuia (ilizibil); lipsa declaratiei de conformitate, care stipuleaza faptul ca indeplinirea cerintelor prevazute de lege a fost demonstrata sau completarea incorecta a acesteia", se arata in comunicatul ANPC.
Totodata, anul trecut, comisarii ANPC au identificat si produse periculoase, produse notificate prin sistemul RAPEX, respectiv: pistoale cu bile care prezentau riscul de ranire a utilizatorilor, slime-uri si jucarii de tip "YO-YO" cu continut de lichid si snur elastic ce se alungeste cu risc de strangulare si sufocare, dar si risc chimic (de la lichidul continut), jucarii din plus la care nu era specificata grupa de varsta prezentand pericol de sufocare, prin inghitire, motiv pentru care s-a dispus masura de retragere definitiva de la comercializare a acestora
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Scoatere din evidenta piese defecte
Intrebare:
Un service auto face storno unui client persoana fizica pentru o piesa, deoarece aceasta nu functiona corespunzator. Service-ul trimite piesa respectiva la furnizor pentru garantie. Furnizorul refuza garantia, motivand ca ar fi trebuit sa schimbe un intreg ansamblu de piese pentru ca piesa aceea sa functioneze corect, practic vina pentru nefunctionare este pusa in seama service-ului. Societatea doreste scoaterea din gestiune a piesei respective intrucat aceasta este defecta. Care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Neconcordante dintre decontul precompletat si decontul cod 300
Intrebare:
Am o problema legata de e-TVA precompletat.De cand s a introdus e -TVA Anaf imi trimite notificare PE DIFERENTE, am mereu diferenta mare intre ce declar eu si ce colecteaza ei de pe la toate declaratile depuse. Societatea noastra tot ce vinde indiferent ca este persoana juridica sau fizica face factura cu bon fiscal (95%), restul facem factura cu plata prin ordin de plata.Din ce am observat cei de la Anaf imi dubleaza valoarea ce este facturata catre persoanele fizice.(factura cu bon...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Transfer de active. Separare activitati: fabricare produse de panificatie
Intrebare:
SIC cu cod Caen 0111 este pe pierdere de doi ani, insa mai avem si activitati din fabricarea produselor de panificatie, activitate care ar genera profit tinand cont strict de cheltuielile si veniturile acest sector. Agricultura genereaza pierderi de doi ani din cauza preturilor scazute la cereale si preturi mari la inputuri.
Acelasi asociat unic poate sa isi faca o noua firma doar cu activitatea de fabricare a produselor de panificatie, si cea veche cu CAEN 0111 sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<DU optiune plata CASS sub plafonul a 6 salarii minime brute pe tara in 2024
Intrebare:
Persoana fizica care incaseaza venituri din dividende si venituri din chirii, nu este asigurat deoarece prin declaratia unica declara veniturile anului precedent, care este modalitatea de a fi asigurat sa estimeze in declaratia unica? Daca depun declaratia unica in ianuarie 2025, declar veniturile realizate pe anul 2024 si trebuie si estimat si platit cass venit pe anul 2025?
Daca estimez in decemrie 2024 pe anul 2025 numai pana luna mai 2025 va fi asigurat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Clienti incerti cu termen de prescriptie a creantei expirat
Intrebare:
Societate platitoare de tva si impozit pe profit are urmatoarele spete.
1. Creanta neincasata din anul 2011, inregistrarea in clienti incerti, intrarea in faliment a clientului (anterior anului 2019), inscrierea la masa credala a creditorului, dar nu s-a constituit provizion. In anul 2023 s-a dispus inchiderea procedurii de faliment si radierea clientului respectiv, prin sentinta definitiva. Am intrat in posesia hotararii in anul 2024.
2. Creanta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Evidentierea timbru verde pe factura
Intrebare:
1. Avem produse pe care le comercializam cu inscrisul pe ambalaj EEE.
Pentru aceste produse trebui sa aplicam taxa de timbru verde.
Intrebari:
- timbru verde trebui evidentiat pe factura sau putem trece pe factura "Pentru acest produs s a colectat timbru verde " si facem o nota contabila in spatele facturii?
- pentru timbru verde colectam tva?
- cum facem in cazul produselor scutite de tva, ce...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<