Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

ANPC, in actiune: In luna decembrie, sunt luate in vizor jucariile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 03 Dec. 2019
Tags: anpc, jucarii, control anpc

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a intrat in actiune, odata cu venirea lunii decembrie - luna in care vanzarile de jucarii ating cote maxime. In acest sens autoritatea emite o serie de recomandari consumatorilor, pentru evitarea situatiilor neplacute: cum ar fi solicitarea si pastrarea bonului fiscal - fara de care nu se pot face reclamatiile ulterioare.

 
"Ca in fiecare an, in luna decembrie vin Mos Nicolae si Mos Craciun. Daca vreti sa daruiti o jucarie care sa nu reprezinte un pericol pentru copiii dumneavoastra trebuie sa tineti cont de urmatoarele sfaturi: sa achizitionati jucarii numai din magazine si/sau raioane specializate, unde se elibereaza documente de cumparare (factura, bon fiscal, chitanta fiscala), de care va fi neaparat nevoie pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs; sa alegeti intotdeauna jucarii potrivite pentru varsta copilului, capacitatile si aptitudinile sale", recomanda ANPC intr-un comunicat remis presei.

De asemenea, consumatorii trebuie sa se asigure ca jucariile cumparate sunt insotite de avertismente generale privind grupa de varsta recomandata si sa tina cont de aceasta. Totodata, trebuie verificate inscrierea coordonatelor producatorului si/sau importatorului (numele, denumirea comerciala inregistrata sau marca inregistrata a producatorului si/sau a importatorului si adresa la care pot fi contactati), fie pe corpul jucariei, fie pe ambalaj sau intr-un document care insoteste jucaria. De altfel, trebuie verificat si numarul unic de identificare a jucariei (tipul, lotul sau numarul de serie ori al modelului sau alt element de identificare) si marcajul de conformitate CE care conduce la supozitia ca jucaria este sigura.
 
"Sfatuim parintii sa nu cumpere jucarii cu parti mici, detasabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece acestia au tendinta sa bage jucariile in gura si pot sa se inece cu partile mici. De asemenea, trebuie respectate atentionarile referitoare la jucariile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezinta sub forma unei sintagme de tipul: "Atentie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare", mai arata reprezentantii ANPC.
 
Ei atrag atentia ca fraza "Atentie. Nerecomandat copiilor sub 3 ani" poate fi inlocuita cu simbolul grafic de interzicere/ pictograma care vizeaza copiii intre 0 si 3 ani, dar fraza si simbolul nu trebuie puse impreuna.
 
Dupa achizitionarea unei jucarii parintii trebuie sa urmeze cu atentie instructiunile de folosire. Copiii trebuie supravegheati cand se joaca si parintii trebuie sa se asigure ca toate jucariile sunt adecvate pentru categoria de varsta si abilitatile copilului.
 
"Avertizam parintii ca in anii anteriori, comisarii ANPC, in urma actiunilor de control, au identificat: abateri la comercializarea jucariilor precum nerespectarea cerintelor generale de siguranta (lipsa avertismentelor generale, de varsta, a avertismentelor specifice si a indicatiilor privind precautiile in utilizare pentru anumite categorii de jucarii, precum si a instructiunilor de utilizare sau lipsa traducerii in limba romana a acestora); abateri privind inscriptionarea numelui, a denumirii comerciale inregistrate sau a marcii inregistrate a producatorului si/sau a importatorului, precum si a adresei la care acestia pot fi contactati; abateri privind mentionarea numarului unic de identificare a jucariei (tipul, lotul sau numarul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); lipsa marcajului de conformitate CE (acesta trebuie sa respecte principiile generale prevazute in Regulamentul European nr. 765/2008/CE, sa fie aplicat in mod vizibil, lizibil si de nesters) sau marcarea necorespunzatoare a acestuia (ilizibil); lipsa declaratiei de conformitate, care stipuleaza faptul ca indeplinirea cerintelor prevazute de lege a fost demonstrata sau completarea incorecta a acesteia", se arata in comunicatul ANPC.
 
Totodata, anul trecut, comisarii ANPC au identificat si produse periculoase, produse notificate prin sistemul RAPEX, respectiv: pistoale cu bile care prezentau riscul de ranire a utilizatorilor, slime-uri si jucarii de tip "YO-YO" cu continut de lichid si snur elastic ce se alungeste cu risc de strangulare si sufocare, dar si risc chimic (de la lichidul continut), jucarii din plus la care nu era specificata grupa de varsta prezentand pericol de sufocare, prin inghitire, motiv pentru care s-a dispus masura de retragere definitiva de la comercializare a acestora
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "ANPC, in actiune: In luna decembrie, sunt luate in vizor jucariile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016