Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In primele sase luni ale anului, in Romania au fost infiintate peste 220 de case de amanet si 25 de case de ajutor reciproc. Imprumuturile alternative, desi foarte scumpe, inregistreaza cresteri fara ...
In primele sase luni ale anului, in Romania au fost infiintate peste 220 de case de amanet si 25 de case de ajutor reciproc. Imprumuturile alternative, desi foarte scumpe, inregistreaza cresteri fara precedent.
Amanetul, imprumuturile scumpe luate de la diverse institutii financiare nebancare, dar si creditele de tip CAR sunt variantele la care romanii apeleaza pentru a compensa lipsa de activitate a bancilor. De la inceputul acestui an, in Romania au fost infiintate mai multe case de amanet si case de ajutor reciproc decat in alte perioade, potrivit ultimelor date ale Bancii Nationale a Romaniei.
Prost nu stau nici companiile care activeaza la granita dintre credit si camatarie, in frunte cu singura firma specializata in imprumuturi la domiciliu, Provident Romania. Potrivit propriilor sale raportari financiare, dupa primele sase luni ale anului, compania daduse credite de 30 de milioane de euro, adica de peste doua ori mai mult decat in perioada similara a lui 2008.
Imprumutul este obtinut foarte usor, in doar 48 de ore, fara prea multe documente necesare si fara investigarea bazei de date a Biroului de credit. Pentru ca banii sunt adusi la usa clientului, unde este incasata ulterior si rata saptamanala, costurile sunt cu mult mai mari decat in cazul unui credit clasic. Practic, daca ar fi sa comparam cu DAE de la banci, ar rezulta un nivel al dobanzii efective de peste 80% pe an.
Imprumutul clasic oferit de Provident, care are o valoare de 1.000 de lei si este returnat in 39 de saptamani, presupune plata unei valori totale de 1.677 de lei la o rata de 47 de lei. Suma de plata poate fi reesalonata in conditiile in care clientul se afla in dificultate. Pentru ca afacerea infloreste, Provident se gandeste sa mai lanseze un produs, care sa permita clientului sa aleaga forma de plata a ratei.
Cu laptopul la amanet
Ajutati de criza financiara, proprietarii caselor isi creeaza adevarate strategii de marketing si dezvoltare. Astfel, firmele nu doar lanseaza „promotii“ pentru anumite categorii de clienti, dar au diversificat si gama garantiilor acceptate. „Oamenii nu mai vin de mult doar cu bijuterii. Acceptam aparatura electronica si chiar automobile. Am observat ca au inceput sa vina din ce in ce mai multi studenti cu laptopuri. Majoritatea si le recupereaza insa dupa 15 zile“, spune Alexandru Herta, patronul casei Roamanet din Bucuresti.
Potrivit acestuia, suma medie imprumutata se situeaza in jurul a 200-300 de lei, iar comisionul perceput este de 0,8% pe zi. Vorbim deci, si in cazul amanetului, practic cea mai simpla forma de a transforma bunuri in bani, de costuri extrem de ridicate. Comisionul aplicat pentru o perioada de 15 zile la suma medie de 200 de lei ajunge la 23 de lei, adica echivalentul unei dobanzi de peste 200% pe an.
Boala nationala
Explozia caselor de amanet a devenit deja un fenomen national. In Timisoara, oamenii apeleaza din ce in ce mai des la aceasta forma de finantare, mai ales pentru a-si achita chiriile si ratele bancare calculate in euro. „As putea spune ca ne-am dublat clientela, dar nu stiu ce vremuri urmeaza.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Daca euro creste si in zilele viitoare, atunci numarul timisorenilor care vin sa incheie tranzactii cu noi va fi mai mare“, afirma patroana unei case de amanet citata de portalul newstimisoara. Aceeasi situatie o regasim si in Cluj, unde patronul unui amanet spune ca a ramas fara bani in casa de la atatea solicitari. Potrivit acestuia, majoritatea clientilor prefera sa imprumute sume direct in euro.
Sursa: Capital
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Studiu de caz: Regimul TVA in cazul contractului de imprumut intre entitati afiliate d.p.d.v. al TVA-uluiStudiu de caz: Inregistrarea sumelor datorate catre asociatul care se retrageOperatiuni cu drept de deducere si fara drept de deducere pentru TVA. Regim mixt. Pro-rataBoc: Vladescu nu a avut mandat sa vorbeasca de cota unica. Ministrii sa nu discute teme neaprobateRegimul accizelor pentru aurul valorificat de un IFN. Ce procedura urmam?Ultimele articole
OG 16/2022. Firmele care platesc impozit pe profit raman cu acest sistem de impozitare din 2023?14 obligatii pentru toate unitatile de invatamant si elevi in contextul desfasurarii cursurilor pe timpul pandemiei Covid-19 (Informare ITM)Conditiile trecerii de la sistemul de impozit pe profit la sistemul impozitului pe venituri microintreprinderiScutirea de TVA la comisioane si societate bancara. Pentru ce servicii se aplica scutirea?350 de monografii contabile pentru orice fel de situatie!Articole similare
TVA - Scutiri pentru exporturi si livrari intracomunitare si pentru transportul international si intracomunitarCreditarea societatii de catre asociat. Cedarea creanteiMFP a publicat bugetul pe 2019: Deficit bugetar de 2,55% din PIB. Crestere economica de 5,5%In ce sa investesti pe timp de criza: marile companii versus titlurile de statCodul Fiscal 2010 TITLUL V - Capitolul III - Modul de impozitare a veniturilor din economii obtinute din Romania de persoane fizice rezidente in state membre si aplicarea schimbului de informatii in lUltimele articole
Controale ANAF la persoanele fizice. Ce probleme au gasit inspectorii in sem. I din 2024Acord de finantare de 600 milioane euro, semnat intre Romania si Banca MondialaFirme care primesc IMPRUMUTURI de la persoane fizice. Cum se stabileste dobandaPlafon numerar 2024. Din 1 ianuarie 2024 se mai poate incasa imprumut de la asociat cash prin casierie?Taxe si impozite 2024. La ce sa te astepti anul acestaArticole similare
Decontarile de la A la Z: explicatii LEGALE, solutii pentru probleme si modalitati de a evita sanctiunile ANAFParlamentul voteaza legea cate limiteaza despagubirile in caz de faliment al firmei de asigurariSistem impunere PFA. Contabilitate in sistem real sau norma de venit, ce este mai bine?Guvernul va continua si in 2011 sa blocheze posturileAchizitia produselor de protocol. Solutii in cazul in care se aplica TVA-SFDDUltimele articole
Cum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaTaxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaProiect OUG: Finantele propun noi exceptii de la obligativitatea utilizarii caselor de marcat electoniceSituatii financiare. Cine are dreptul sa semneze situatiile financiareScutiri la impozitul pe venit in domenul IT. Vezi cele 7 conditii cumulative necesareAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"