keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Criza creditelor declanseaza un boom al caselor de amanet

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Oct. 2009
Tags: amanet, imprumuturi, credit

In primele sase luni ale anului, in Romania au fost infiintate peste 220 de case de amanet si 25 de case de ajutor reciproc. Imprumuturile alternative, desi foarte scumpe, inregistreaza cresteri fara ...

In primele sase luni ale anului, in Romania au fost infiintate peste 220 de case de amanet si 25 de case de ajutor reciproc. Imprumuturile alternative, desi foarte scumpe, inregistreaza cresteri fara precedent.

Amanetul, imprumutu­rile scum­pe luate de la diverse in­­stitutii financiare nebancare, dar si creditele de tip CAR sunt variantele la care ro­­manii apeleaza pentru a compensa lipsa de activitate a bancilor. De la inceputul acestui an, in Romania au fost infiintate mai multe case de amanet si case de ajutor reciproc decat in alte perioade, potrivit ultimelor date ale Bancii Nationale a Romaniei.

Prost nu stau nici companiile care activeaza la granita dintre credit si camatarie, in frunte cu singura firma specializata in imprumuturi la domiciliu, Provident Romania. Potrivit propriilor sale raportari financiare, dupa primele sase luni ale anului, compania daduse credite de 30 de milioane de euro, adica de peste doua ori mai mult decat in perioada similara a lui 2008.

Imprumutul este obtinut foarte usor, in doar 48 de ore, fara prea multe documente necesare si fara investigarea bazei de date a Biroului de credit. Pentru ca banii sunt adusi la usa clientului, unde este incasata ulterior si rata saptamanala, costurile sunt cu mult mai mari decat in cazul unui credit clasic. Practic, daca ar fi sa comparam cu DAE de la banci, ar rezulta un nivel al dobanzii efective de peste 80% pe an.

Imprumutul clasic oferit de Provident, care are o valoare de 1.000 de lei si este returnat in 39 de saptamani, presupune plata unei valori totale de 1.677 de lei la o rata de 47 de lei.  Suma de plata poate fi reesalonata in conditiile in care clientul se afla in dificultate. Pentru ca afacerea infloreste, Provident se gandeste sa mai lanseze un produs, care sa permita clientului sa aleaga forma de plata a ratei.

Cu laptopul la amanet

Ajutati de criza financiara, proprietarii caselor isi creeaza adevarate strategii de marketing  si dezvoltare. Astfel, fir­me­le nu doar lanseaza „promotii“ pen­tru anumite categorii de clienti, dar au diversificat si gama garantiilor ac­ceptate. „Oamenii nu mai vin de mult doar cu bijuterii. Acceptam aparatura electronica si chiar automobile. Am observat ca au inceput sa vina din ce in ce mai multi studenti cu laptopuri. Majoritatea si le recupereaza insa dupa 15 zile“, spune Alexandru Herta, pa­tro­nul casei Roamanet din Bucuresti.

Potrivit acestuia, suma medie im­pru­mutata se situeaza in jurul a 200-300 de lei, iar comisionul perceput este de 0,8% pe zi. Vorbim deci, si in cazul amanetului, practic cea mai simpla forma de a transforma bunuri  in bani, de costuri extrem de ridicate. Comisionul aplicat pentru o perioada de 15 zile la suma medie de 200 de lei ajunge la 23 de lei, adica echivalentul unei dobanzi de peste 200% pe an.

Boala nationala

Explozia caselor de amanet a devenit deja un fenomen national. In Timisoa­ra, oamenii apeleaza din ce in ce mai des la aceasta forma de finantare, mai ales pentru a-si achita chiriile si ratele bancare calculate in euro. „As putea spune ca ne-am dublat clientela, dar nu stiu ce vremuri urmeaza.



Daca euro creste si in zilele viitoare, atunci numarul timisorenilor care vin sa incheie tran­zactii cu noi va fi mai mare“, afirma patroana unei case de amanet citata de portalul newstimisoara. Aceeasi situatie o regasim si in Cluj, unde patronul unui amanet spune ca a ramas fara bani in casa de la atatea solicitari. Potrivit acestuia, majoritatea clientilor prefera sa imprumute sume direct in euro.
Sursa: Capital

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016