Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache
la 18 Dec. 2018
Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a majorat tarifele de distributie a energiei electrice, ceea ce face ca pretul la consumator sa creasca cu 0,74% de la 1 ianuarie 2019. Asta va insemna o scumpire pe factura de 3,5 lei pe an in medie pentru un consumator casnic, potrivit unui comunicat al ANRE.
„In acest sens, ANRE a revizuit metodologiile de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciul de distributie prestat de operatorii de distributie. Prin modificarile aprobate, ANRE urmareste eliminarea unor deficiente din trecut cu privire la structura costurilor recunoscute in tarife, precum si cresterea eficacitatii investitiilor care se realizeaza in retelele de distributie”, au aratat reprezentantii autoritatii. Potrivit acestora, 2019 este primul an al celei de-a patra perioade de reglementare, care dureaza cinci ani. „La stabilirea tarifelor pentru aceasta perioada au fost efectuate corectii in valoare cumulata de circa 1.130 milioane lei, constand, in principal, din nerecunoasterea unor costuri aferente investitiilor din perioadele anterioare si din transferarea sporului de eficienta realizat de operatorii de distributie catre clientii finali”, se arata in comunicatul citat.
De altfel, ANRE a solicitat operatorilor cresterea volumului investitiilor cel putin la nivelul costurilor cu amortizarea, pentru cresterea calitatii serviciului de distributie. Totodata, operatorilor li s-au impus tinte de reducere a consumului propriu tehnologic cu circa 25% in retelele de joasa tensiune.
In acest fel, anunta Autoritatea, s-a aprobat un total de cheltuieli operationale de 8,630 miliarde lei, adica mai mult decat in perioada anterioara cu 0,5 milioane lei. Valoarea totala pentru programele investitionale este de 6,350 miliarde lei, pentru urmatorii cinci ani: „Desi ponderea costurilor directe in retea a crescut, se constata ca tarifele aprobate nu inregistreaza cresteri semnificative, deoarece, concomitent, s-a redus profitul operatorilor la un nivel rezonabil, prin aprobarea unei rate reglementate a rentabilitatii de 5,66%. ANRE va monitoriza respectarea, de catre operatori, a structurii costurilor aprobate si, in cazul in care va constata nerealizarea indicatorilor asumati, va aplica sanctiuni contraventionale potrivit legii, in functie de cifra de afaceri realizata”.

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Cartea Verde a TVA

Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Acestia mai anunta ca impactul in factura la consumatorul casnic cu un consum mediu (100 kWh/ luna) este de circa 3,5 lei/an.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Energia electrica, mai scumpa de la 1 ianuarie 2019":
Rating:
Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Rating:
Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
Cheltuieli cu produse perisabile. Cum tratam costurile din punct de vedere fiscal?Codul fiscal 2008 - Capitolul VI. Faptul generator si exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata - art. 134-136Cum interpretam corect OpANAF 410/2015?Speta ANAF: Certificate verzi incluse in baza de impozitare a TVAAccize datorate. Neindeplinirea obligatiilor legaleUltimele articole
Cerinte minime care trebuie respectate de angajatori referitor la iesirile de urgenta, conform HG 1091/2006Contabilitatea unui complex hotelier. Inregistrari contabile specifice, utile oricarui contabilOrdinul 14/2023: Din 1 aprilie facturile la gaze pot fi esalonate, la cerere, pe o perioada de minimum 3 luniGhidul situatiilor speciale necesar beneficiarilor sprijinului de 1.400 lei pentru plata facturilor la utilitatiPersoanele vulnerabile si pensionarii vor primi 1.400 lei de la stat in 2023 pentru plata facturilor la energie
Mai multe articole despre energie electrica
Articole similare
Exigibilitatea accizelor pentru energie electrica. Cum facturam?Reducerile la gaze si energie electrica vor fi acordate pana pe 31 martie 2023 pentru persoanele fizice si juridiceNoi modificari privind exigibilitatea TVA. Cine a trimis propunerile la MFPTaxa pe stalp se va plati din buzunarele noastreDepasire plafon de 65.000 euro in cursul anului. Cand se trece la impozitul pe profit?Ultimele articole
Ordinul 14/2023: Din 1 aprilie facturile la gaze pot fi esalonate, la cerere, pe o perioada de minimum 3 luniAmenzi de pana la 195.000 lei, aplicate furnizorilor de energie de catre ANPC, pentru facturi defectuoase, in intreaga taraAmenzi uriase pentru firmele care nu sunt dotate cu case de marcat electronice. Legea se va aplica de la prima abatere!Masuri pentru prevenirea imbolnavirii cu Coronavirus: ANRE suspenda toate activitatile care implica relatia cu publiculANRE: Energia electrica, mai scumpa cu 2,21%. Pretul platit de clientii casnici nu va fi majorat
Mai multe articole despre anre

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"