Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In situatia in care, din diverse motive, produsul nu poate fi reparat, acesta poate fi inlocuit intr-un termen de cel mult 15 zile calendaristice de la data la care cumparatorul a adus la cunostinta ...
In situatia in care, din diverse motive, produsul nu poate fi reparat, acesta poate fi inlocuit intr-un termen de cel mult 15 zile calendaristice de la data la care cumparatorul a adus la cunostinta vanzatorului lipsa de conformitate a produsului.
Acelasi termen nu este valabil si pentru produsele alimentare care trebuie inlocuite imediat.
Prin inlocuirea produsului, vanzatorul suporta pe cheltuiala sa si eventualele costuri aferente inlocuirii, respectiv costurile postale, de transport, de manipulare, de
am balare.
Inlocuirea este considerata imposibila atunci cand vanzatorul nu are un produs identic, ceea ce inseamna ca produsul nu se mai afla in productie si nu mai este disponibil pe piata.
Din punctul de vedere al TVA nu se reglementeaza tratamentul fiscal al bunurilor inlocuite in perioada de garantie.
In situatia in care produsul defect este inlocuit cu un produs identic, corespunzator d.p.d.v. al conformitatii, este recomandabil ca vanzatorul sa intocmeasca un aviz de insotire a marfurilor drept document justificativ pentru scaderea din gestiune a produsului acordat cumparatorului in perioada de garantie, fara plata.
Exemplu:
Firma Progym, inregistrata in scopuri de TVA, comercializeaza catre persoane fizice diverse aparate pentru intretinere corporala. In data de 30 iulie 2009 vinde o bicicleta ergonomica Golf ST Pro a carei contravaloare de 520 lei, pret cu amanuntul, este achitata in numerar.
Produsul este garantat sa functioneze pentru o perioada de doi ani. In data de 4 august 2009 cumparatorul aduce la cunostinta vanzatorului defectarea produsului. Deoarece firma Progym nu poate efectua reparatia, de comun acord cu cumparatorul convine inlocuirea produsului livrat initial. Inlocuirea produsului are loc in data de 18 august 2009, dovada inlocuirii produsului fiind avizul de insotire a marfurilor care poarta semnatura si datele de identificare ale persoanei fizice cumparatoare. Pe avizul intocmit se inscrie mentiunea „nu se factureaza, bun inlocuit in perioada de garantie“.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari Cartea verde a Contabilitatii varianta online SAF-T pentru Contribuabili Mici Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Bucuresti
Aviz de insotire a marfii
nr. 568
Data (ziua, luna, anul) 18.08.2009
0
1
2
3
4
5 (col. 4 x 3)
1
buc.
1
520,00
520,00
Nu se factureaza,
bun inlocuit in perioada
de garantie
Semnatura si stampila furnizorului
preluare din magazin
Numele cumparatorului
Munteanu Eleonora
Buletinul/cartea de identitate
seria RT nr...144571
eliberat/a .......................
Mijlocul de transport .................
nr. ....................
Expedierea s-a efectuat in
prezenta noastra la data de
18.08.09 ora 14,20
Semnaturile
TOTAL
520,00
Semnatura de primire
14-3-6A
Pentru inlocuirea bunului, S.C. Progym S.R.L. suporta cheltuielile de transport atat pentru produsul defect aflat la domiciliul clientului cat si pentru produsul care inlocuieste pe cel defect. Contravaloarea bunului in locuit este considerata cheltuiala deductibila din punct
Pentru inlocuirea bunului, S.C. Progym S.R.L. suporta cheltuielile de transport atat pentru produsul defect aflat la domiciliul clientului cat si pentru produsul care inlocuieste pe cel defect. Contravaloarea bunului in locuit este considerata cheltuiala deductibila din punct de vedere fiscal la determinarea profitului impozabil si nu reprezinta baza de impozitare a TVA deoarece operatiunea de inlocuire a bunului in perioada de garantie nu este asimilata unei livrari de bunuri. De asemenea, suma TVA deduse de catre magazin la momentul achizitiei produsului de la furnizor se considera deductibila deoarece produsul respectiv a fost destinat realizarii unei ope ratiuni taxabile: vanzarea la pret cu amanuntul. Operatiunea taxabila a fost realizata de catre firma Progym la data vanzarii produsului catre persoana fizica in data de 4 august 2009.
Sfatul nostru
Prin Codul fiscal nu se reglementeaza in mod expres tra tamentul fiscal al bunurilor defecte, returnate de catre cum parator in perioada de garantie. Totusi, deoarece in lo cuirea produsului defect cu unul bun, in stare de func tionare, este o obligatie legala a vanzatorului, reglementata prin legi specifice, operatiunea de acordarea fara plata a unui bun identic nu se regaseste in sfera de TVA, motiv pentru care nu poate fi asimilata unei livrari de bunuri, astfel incat furnizorul sa fie obligat sa emita factura prin care sa colecteze TVA.
In acelasi context, bunurile returnate de cumparator vanzatorului drept dovada a inutilitatii acestora, nu pot fi considerate operatiuni asimilate unei achizitii de bunuri. Bunurile sunt primite „fara plata“ si de aceea nu pot fi considerate in sfera TVA.
Deoarece astfel de produse nu mai pot fi remediate pentru a intra in circuitul economic, acestea nu mai pot fi inregistrate in activele firmei vanzatoare. Tocmai de aceea, singura modalitate de evidentiere a acestora este inregistrarea intr-un cont de ordine si evidenta, in afara bilantului. Un astfel de cont poate fi, de exemplu, contul 8033 „Valori materiale primite in pastrare sau custodie“.
In functie de intelegerea intre producatorul si vanzatorul de bunuri, bunurile evidentiate in acest cont pot fi returnate producatorului sau pot fi distruse de catre vanzator pentru a nu mai intra in circuitul economic.
Articol preluat din Actualizarea Consilier TVA nr. 22, octombrie 2009.Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infoTVA.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Articol adaugat in 20 octombrie 2009
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Abordarea fiscala a returului de bunuri defecte, cu scopul repararii acestora de catre furnizorGarantia pentru bunuri livrateArticole similare
Noi masuri practice pentru tranzactiile online transfrontaliere dintre intreprinderi si consumatoriSeminarul National de Contabilitate, Ziua II - Totul despre Ordinul 3055Taxarea inversa si Declaratia 394. Cum procedam la achizitii incluse in cartusele E si F din Ordinul 376915?Import-export marfuri. Care va fi monografia contabila?Din septembrie 2021 va fi implementat programul E-Factura. Emitentii trebuie sa detina un certificat digital calificatUltimele articole
Operatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileCum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si serviciiCalendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiCotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaTVA deductibil. Ce este si conditii de aplicareArticole similare
Societate neplatitoare de TVA: Restituire avans incasat pentru care s-a emis bon fiscalCare sunt noile plafoane fiscale utilizate in anul 2018?Principalele modificari ale OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilorDecont de TVA la iesirea din evidenta platitorilor de TVA | Cum procedam?Regim TVA servicii management. Aplicam taxare inversa?Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"