Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Prin Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, este reglementata posibilitatea administratiei fiscale de a realiza ...
Prin Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, este reglementata posibilitatea administratiei fiscale de a realiza verificari ale modului in care persoanele fizice care nu sunt autorizate pentru desfasurarea unei activitati economice, declara si platesc impozitul asupra veniturilor realizate.
Astfel, organul fiscal stabileste baza impozabila prin compararea situatiei patrimoniale, inclusiv a fluxurilor de trezorerie, precum si a elementelor de nivel de trai ale persoanelor fizice supuse verificarii, cu veniturile declarate.
In situatia in care se constata diferente semnificative, organul fiscal stabileste baza impozabila prin utilizarea metodelor indirecte de reconstituire a veniturilor sau cheltuielilor.
Prin aceasta metoda s-a urmarit identificarea veniturilor nedeclarate, in scopul asigurarii principiului echitatii fiscale.
Schimbari preconizate
Prin acest act normativ se intentioneaza clarificarea procedurii de aplicare a metodelor indirecte pentru stabilirea bazei impozabile ajustate pentru impozitul pe venit.
Mai jos puteti citi proiectul de hotarare pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a procedurii de utilizare a metodelor indirecte

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Manual de politici contabile - Stick USB

Cartea Verde a Contabilitatii
HOTARARE
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a procedurii de utilizare a metodelor indirecte
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al prevederilor art.1091 alin.(7) si art.228 alin.(1) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. Unic. Se aproba Normele metodologice de aplicare a procedurii de utilizare a metodelor indirecte , prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
PRIM MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemneaza:
Ministrul finantelor publice
Gheorghe Ialomitianu
Ministrul Justitiei
Catalin Marian Predoiu
Click aici pentru Normele metodologice de aplicare a procedurii de utilizare a metodelor indirecte

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Codul Fiscal 2010 TITLUL III - Capitolul X - Venitul net anual impozabilDeclaratiile online se depun diferit! Afla noile reguli!Inregistrarile contabile ale deciziei de rambursare TVASenatul a adoptat OG privind plata TVA la incasare incepand cu 2013Termen limita pentru a beneficia de anularea penalitatilor de intarziere: 31 decembrie. Afla pentru ce obligatii fiscale restanteUltimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorErori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300SAF-T in 2025. Firmele mici aflate in inactivitate temporara mai depun D406 din ianuarie 2025?Schimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700ANAF a publicat lista contribuabililor bun-platnici pentru trim. IV 2024Articole similare
Vanzare parti sociale. Cum procedam cu impozitul pe veniturile microintreprinderilor?Stabilirea plafonului de 1.000.000 euro. Contul 609 se adauga la veniturile realizate?Taxa pe valoarea adaugata. Aspecte aplicabile in 2013Taxa pentru obtinere viza refacturata.Inregistrari contabile. Decont de TVAFacilitati fiscale pentru companiile care ofera ajutor umanitar, conform OUG 20/2022Ultimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorPFA inregistrat in 2025. Va mai depune Declaratia Unica?Trecere la impozit pe profit in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulFacturare in RO e-Factura. Facturile in euro pot fi transmise in sistem?Platitor de impozit pe profit cu 1 ianuarie 2023. Poate trece la impozitarea micro din 2025?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"