Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, este reglementata posibilitatea administratiei fiscale de a realiza ...
Prin Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, este reglementata posibilitatea administratiei fiscale de a realiza verificari ale modului in care persoanele fizice care nu sunt autorizate pentru desfasurarea unei activitati economice, declara si platesc impozitul asupra veniturilor realizate.
Astfel, organul fiscal stabileste baza impozabila prin compararea situatiei patrimoniale, inclusiv a fluxurilor de trezorerie, precum si a elementelor de nivel de trai ale persoanelor fizice supuse verificarii, cu veniturile declarate.
In situatia in care se constata diferente semnificative, organul fiscal stabileste baza impozabila prin utilizarea metodelor indirecte de reconstituire a veniturilor sau cheltuielilor.
Prin aceasta metoda s-a urmarit identificarea veniturilor nedeclarate, in scopul asigurarii principiului echitatii fiscale.
Schimbari preconizate
Prin acest act normativ se intentioneaza clarificarea procedurii de aplicare a metodelor indirecte pentru stabilirea bazei impozabile ajustate pentru impozitul pe venit.
Mai jos puteti citi proiectul de hotarare pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a procedurii de utilizare a metodelor indirecte
HOTARARE
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a procedurii de utilizare a metodelor indirecte
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al prevederilor art.1091 alin.(7) si art.228 alin.(1) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. Unic. Se aproba Normele metodologice de aplicare a procedurii de utilizare a metodelor indirecte , prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
PRIM MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemneaza:
Ministrul finantelor publice
Gheorghe Ialomitianu
Ministrul Justitiei
Catalin Marian Predoiu
Click aici pentru Normele metodologice de aplicare a procedurii de utilizare a metodelor indirecte
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Conditii de anulare obligatii accesorii conform OUG 69/2020. Cererea trebuie depusa pana la data de 31 ianuarie 2022 inclusivInspectie fiscala. Obligatii de plata suplimentareImpozitele care se aplica pana la 31 decembrie 2014 inclusiv350 de monografii contabile pentru orice fel de situatie!Client radiat de la O.N.R.C. Ce tratament fiscal se aplica in ce priveste TVA-ul si impozitul pe profit?Ultimele articole
ANAF a publicat lista contribuabililor bun-platnici pentru trim. IV 2024SAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaMiercuri, 15 ianuarie 2025, termen limita pentru depunerea unor declaratii importanteProcedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, schimbata prin Ordinul 7032/2024Firme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?Articole similare
Vicii de calitate pe care le constata la produsele facturateFacturare penalizari contractuale. Care este regimul fiscal TVA si cum se calculeaza impozitul pe venit pentru o microintreprindere?Servicii neprestate. Cum procedam la ajustarea TVA?Cum tratam din punct de vedere al TVA transportul marfurilor livrate intracomunitarVanzare cladire amortizata partialUltimele articole
Trecere la impozit pe profit in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulFacturare in RO e-Factura. Facturile in euro pot fi transmise in sistem?Platitor de impozit pe profit cu 1 ianuarie 2023. Poate trece la impozitarea micro din 2025?Microintreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Modificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe veniturile microAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"