Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In contextul actual, in care in totmaimulte cazuri adunarile generale ale asociatilor sau actionarilor dicteaza masuri de austeritate, inclusiv in zona salariala, sunt necesare solutii prompte de ...
In contextul actual, in care in totmaimulte cazuri adunarile generale ale asociatilor sau actionarilor dicteaza masuri de austeritate, inclusiv in zona salariala, sunt necesare solutii prompte de realizare a obiectivului propus.
Prezentarea succinta a acestora are rolul de a sublinia avantajele unor masuri mai putin formale si care nu produc efecte in mod ireversibil intr-o perioada scurta.
Asadar, in vederea realizarii unui obiectiv de reducere a fondului de salarii anual, cu un procent situat in jurul cifrei de 5%, pot fi avute in vedere cåteva variante, permise de lege.
Modificarea salariului prin acordul partilor
Modificarea contractului individual de munca este reglementata de art. 41-48 din Codul muncii, cu completarile simodificarile ulterioare, si implica obligatoriu acordul salariatului.
Conform dispozitiilor art. 41 alin. (3) lit. e) din Codul muncii, cu completarile si modificarile ulterioare: „modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente: e) salariul“.
Potrivit dispozitiilor art. 17 alin. (1) din Codul muncii, cu modificarile ulterioare, „anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice“.
Conform art. 17 alin. (4) din Codul muncii, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a salariatului, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare
rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil.
Actul aditional se inregistreaza la Inspectoratul teritorial de munca.
Masura se detaseaza ca fiind cea mai complexa, cu o derulare pe o perioada mai intinsa si produce efecte ce vor putea fi indreptate prin parcurgerea unei noi proceduri similare.
Articol adaugat la 15 februarie 2010
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor Manualul Contabilului Incepator - stick USB
fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noile obligatii privind cresterea salariului minim de la 1 mai 2016 pentru societatiNoutati Legislatie Fiscala 13 - 17 iulie 2009 - Monitorul OficialCum stabilim in 2016 impozitul pe veniturile microintreprindere in functie de numarul de salariati?Transfer de active. Perspectiva impozitului pe profit si a TVADiurna si agentul de munca temporara. Analiza consultantuluiUltimele articole
Tichete de masa salariati cu CIM partial. Beneficiaza de aceleasi drepturi ca cei cu CIM normal?ONRC scoate la concurs 182 de posturi. Ce conditii trebuie sa indeplineasca candidatiiInformare ITM privind motivele pentru care firmele pot dispune concedierea angajatilorCum se calculeaza zilele de concediu neefectuateInformare ITM: Clauze specifice ce pot fi prevazute in CIMArticole similare
Ce trebuie sa stie angajatii despre dreptul la pauza de masaAchizitie teste rapide Covid-19 si testare angajati. Regim fiscal-contabil si documente justificativeCheltuieli delegatie. Cum inregistram cand se depaseste diurna?Noutati legislatie fiscala 1-5 iunie - Monitorul OficialProcedura de infiintare a unei PFA in 2020. Formular 070Ultimele articole
SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiSituatii financiare interimare. In cazul unor erori pot fi rectificate?Din 1 ianuarie 2025 contribuabilii mici vor avea OBLIGATIA de a depune D406 SAF-TAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"