Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In contextul actual, in care in totmaimulte cazuri adunarile generale ale asociatilor sau actionarilor dicteaza masuri de austeritate, inclusiv in zona salariala, sunt necesare solutii prompte de ...
In contextul actual, in care in totmaimulte cazuri adunarile generale ale asociatilor sau actionarilor dicteaza masuri de austeritate, inclusiv in zona salariala, sunt necesare solutii prompte de realizare a obiectivului propus.
Prezentarea succinta a acestora are rolul de a sublinia avantajele unor masuri mai putin formale si care nu produc efecte in mod ireversibil intr-o perioada scurta.
Asadar, in vederea realizarii unui obiectiv de reducere a fondului de salarii anual, cu un procent situat in jurul cifrei de 5%, pot fi avute in vedere cåteva variante, permise de lege.
Modificarea salariului prin acordul partilor
Modificarea contractului individual de munca este reglementata de art. 41-48 din Codul muncii, cu completarile simodificarile ulterioare, si implica obligatoriu acordul salariatului.
Conform dispozitiilor art. 41 alin. (3) lit. e) din Codul muncii, cu completarile si modificarile ulterioare: „modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente: e) salariul“.
Potrivit dispozitiilor art. 17 alin. (1) din Codul muncii, cu modificarile ulterioare, „anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice“.
Conform art. 17 alin. (4) din Codul muncii, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a salariatului, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare
rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil.
Actul aditional se inregistreaza la Inspectoratul teritorial de munca.
Masura se detaseaza ca fiind cea mai complexa, cu o derulare pe o perioada mai intinsa si produce efecte ce vor putea fi indreptate prin parcurgerea unei noi proceduri similare.
Articol adaugat la 15 februarie 2010
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa
Cartea verde a Contabilitatii varianta online Manual de politici contabile - Stick USB SAF-T Ghid de raportare corecta
fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
ITM: Infomatii utile pentru angajat si angajator, cu privire la perioada de probaCASS dividende 2023. Salariul minim pe economie care se va utiliza la calcularea CASS-uluiSe compenseaza in bani concediul de odihna neefectuat in anii precedenti?Informare ITM. Prevederi legale cu privire la regimul de munca al minorilorTot ce trebuie sa stiti despre telemunca in 2022. Ce prevederi NU mai sunt valabile?Ultimele articole
Ore suplimentare CODUL MUNCII. Cum sunt acestea evidentiate in contabilitateFacilitatile fiscale pentru constructii, eliminate in 2025Salariati cu mai multe CIM. 4 aspecte importanteTichete de masa salariati cu CIM partial. Beneficiaza de aceleasi drepturi ca cei cu CIM normal?ONRC scoate la concurs 182 de posturi. Ce conditii trebuie sa indeplineasca candidatiiArticole similare
Impozitarea veniturilor din contractele de managementNoutati privind salariile si beneficiile extrasalariale in 2025Angajatorii, OBLIGATI sa transmita documentele justificative pentru achizitiile de bunuri si servicii in cazul telemunciiSenat: Reducerea TVA la alimente ramane valabilaConsiliul fiscal, despre proiectul de buget 2019: Veniturile din TVA sunt supraevaluateUltimele articole
Cadouri de 1 iunie. Cum declari corect in D112PFA la norma de venit si SALARIAT. Ce obligatii CAS si CASS are in 2025Piata muncii si impactul TVA asupra salariilor si beneficiilorE-Factura in 2025: Facturile de penalitati se transmit sau nu in sistemul E-FacturaPFA inregistrat in 2025. Va mai depune Declaratia Unica?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"