Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

- Universalitatea (sfera de aplicare) - se aplica tuturor operatiunilor (efectuate de persoane fizice ori juridice) care implica plati, cu exceptiile enuntate de lege.- Teritorialitatea - tine de ...
- Universalitatea (sfera de aplicare) - se aplica tuturor operatiunilor (efectuate de persoane fizice ori juridice) care implica plati, cu exceptiile enuntate de lege.
- Teritorialitatea - tine de origine (bunuri locale sau nu) si destinatie (consumul are loc in tara sau nu).
- Deductibilitatea - se refera la faptul ca TVA datorata statului (deductibila) este egala cu diferenta dintre TVA colectata si cea achitata prin cumparaturi.
- Transparenta - TVA datorata statului de o firma este aferenta valorii adaugate bunului vandut.
- Unicitatea - taxa perceputa este egala cu cea rezultata prin aplicarea cotei de impozitare asupra intregii valori finale.
- Fractionalitatea - TVA se incaseaza in fiecare stadiu parcurs de un produs; ceea ce face ca statul sa aiba resursele necesare desfasurarii activitatii in mod treptat (fara sa se astepte vanzarea finala).
Istoric

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Examen Consultant Fiscal 2025

Cartea Verde a Contabilitatii
TVA-ul a aparut in Romania odata cu trecerea la economia de piata si a inlocuit impozitul pe circulatia marfurilor. Taxa pe Valoarea Adaugata a fost reglementata prin Ordonanta nr. 3/1992, aprobata prin legea nr. 130 din 19 decembrie 1992, si a fost pusa in aplicare pe 1 iulie 1993.
Cota redusa de TVA este de 9% si se aplica in Romania pentru urmatoarele categorii de prestari servicii si livrari de bunuri:
- intrarea la muzee, castele, case memoriale, gradini zoologice si botanice, targuri si expozitii;
- livrarea de manuale scolare, carti, ziare, reviste (cu exceptia celor destinate exclusiv publicitatii);
- livrarea de produse ortopedice, proteze de orice fel si accesoriile necesare (cu exceptia celor dentare);
- medicamentele de uz uman si veterinar;
- cazarea in hoteluri sau asezari cu functii similare etc.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noutati Legislatie Fiscala 13-17 aprilie 2009 - Monitorul OficialArticole similare
Februarie 2011: dispare 30% din ANAFPlan de masuri ANAF: Sprijinirea conformarii la plata obligatiilor fiscale. Facilitati pentru bunii platitoriMFP propune modificarea normelor de aplicare a Legii 227/2015 privind Codul Fiscal. Este vizat regimul TVANoul model de decont de TVA propus de ANAF. Ce modificari se fac?Violeta Alexandru: Lucram la metodologia de aplicare a masurilor de stimulare a pietei muncii: timp de munca flexibil si sprijin pentru zilieri, sezonieri si telesalariatiUltimele articole
Achizitii intracomunitare. Declararea transportului in D300 si D390Noutati legislative. 5 noutati fiscale privind TVA in 2025ANAF a publicat lista contribuabililor bun-platnici pentru trim. IV 20245 trucuri pentru a prezenta cu succes un raport financiarSAF-T: Noi categorii de contribuabili vor fi EXCEPTATE de la depunerea D406Articole similare
Plata si inregistrarea rovinieteiNorme codul fiscal 2008 Titlul II Capitolul IIImprumuturi primite de la filiala si raportarea imprumutului. Ce implicatii fiscale apar?Inregistrarea valorii reziduale dintr-un contract de leasingIn ce mod inregistram valoarea reziduala dintr-un contract de leasing?Ultimele articole
TVA si cheltuielile auto: Cand ai deducere integralaLeasing operational autovehicul. DEDUCTIBILITATE cheltuieli si TVA in acest cazCoduri TVA in SAF-T. Care este diferenta intre codurile 321101 si 391101?Cadouri de Paste in 2025. Platiti CAS, CASS si impozit pe venit pentru aceste cheltuieli?Scoatere din gestiune stocuri. Implicatii TVA si DEDUCTIBILITATE cheltuieli
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"