Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Procedura de angajare a raspunderii solidare. Etape si prevederi valabile in 2014

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Mai. 2014 Exclusiv
Tags: angajarea raspunderii solidare, raspunderea solidara, executarea silita, debitorului principal

In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 85/04.02.2014, a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 127/2014 pentru aprobarea Instructiunilor privind aplicarea procedurii de angajare a raspunderii solidare reglementata de dispozitiile art. 27-28 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.


Prin actul normativ mentionat au fost aprobate:

- Instructiunile privind aplicarea procedurii de angajare a raspunderii solidare reglementata de dispozitiile art. 27-28 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala;

- modelul, modul de difuzare, utilizare si de pastrare ale formularelor:

    Decizie de angajare a raspunderii solidare in situatia atragerii raspunderii solidare prevazuta la art. 27 alin. (1) lit. a), alin. (2) si (3) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala;
    Decizie de angajare a raspunderii solidare in situatia atragerii raspunderii solidare prevazuta la art. 27 alin. (1) lit. b) si c) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala.

In documentarul de mai jos, prezentam, in sinteza, principalele aspecte privind respectarea drepturilor contribuabililor in aplicarea procedurii de angajare a raspunderii solidare.

Dreptul de a fi ascultat

In conformitate cu dispozitiile art. 9 alin. (1) din Codul de Procedura Fiscala, inainte de emiterea deciziei de angajare a raspunderii solidare, organul fiscal cu competente in executarea silita a debitorului principal asigura persoanei pentru care urmeaza sa se angajeze raspunderea solidara conditiile necesare exercitarii dreptului de a fi ascultata, in vederea stabilirii situatiei de fapt.

Persoana pentru care urmeaza sa se angajeze raspunderea solidara poate fi asistata de avocat, consultant sau persoana care o consiliaza pe aceasta, sau poate fi reprezentata de o persoana imputernicita, in baza unui mandat intocmit in conditiile legii.

Convocarea persoanei pentru care urmeaza sa se angajeze raspunderea solidara, in vederea consultarii documentatiei aflata la dosar, se face prin notificare.

In situatia in care persoana pentru care urmeaza sa se angajeze raspunderea solidara, din motive temeinic justificate, nu se poate prezenta la audiere la data stabilita, aceasta poate solicita amanarea audierii, comunicand acest fapt in scris, cel tarziu pana la data stabilita pentru audiere.

Noua data ce poate fi stabilita pentru audiere de catre persoana pentru care urmeaza sa se angajeze raspunderea solidara, trebuie sa fie intr-o zi lucratoare, in termen de cel mult 15 zile de la data fixata initial de catre organul fiscal.

Declaratiile facute la audiere de persoana pentru care urmeaza sa se angajeze raspunderea solidara se consemneaza intr-un proces verbal, in care se face mentiunea si despre inscrisurile prezentate in aparare de catre aceasta.

Procesul-verbal se intocmeste in doua exemplare si se semneaza de doi functionari publici dintre cei care realizeaza audierea si de catre persoana audiata sau reprezentantul legal al acesteia, dupa caz.

Refuzul persoanei pentru care se va proceda la angajarea raspunderii solidare, sau a reprezentantului legal al acesteia de a semna procesul-verbal de audiere nu intrerupe procedura de angajare a raspunderii solidare.

Totodata, in cazul neprezentarii la audiere, functionarul public care a instrumentat dosarul de angajare a raspunderii solidare, intocmeste o nota de constatare in care consemneaza acest fapt.

Persoana pentru care urmeaza sa se angajeze raspunderea solidara, poate prezenta organului fiscal cu competente in executarea silita a debitorului principal, in scris, observatii si precizari, alaturi de orice alt inscris considerat util in apararea acesteia, in termen de 30 de zile de la data consultarii documentatiei aflata la dosar, sub sanctiunea decaderii.

Acest termen nu poate fi prorogat iar prezentarea obiectiunilor, precizarilor si inscrisurilor in apararea persoanei pentru care urmeaza sa se angajeze raspunderea solidara, se face prin depunere la registratura organului fiscal cu competente in executarea silita, posta sau fax.

Dreptul de a contesta decizia de angajare a raspunderii solidare

Persoana pentru care s-a atras raspunderea solidara, nemultumita, poate formula contestatie impotriva deciziei de angajare a raspunderii solidare, in termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia, sub sanctiunea decaderii, in conformitate cu dispozitiile art. 207 alin. (1) din Codul de Procedura Fiscala.

Mentionam ca procedura de angajare a raspunderii solidare inceteaza in cazul in care s-au stins obligatiile fiscale pentru care a fost declansata angajarea raspunderii solidare, cand decizia de angajare a raspunderii solidare a fost anulata pe cale administrativa urmare solutionarii contestatiei in acest sens, ori actele administrative fiscale emise au fost anulate de catre instanta de judecata competenta.


Sursa: DGFP Valcea
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Procedura de angajare a raspunderii solidare. Etape si prevederi valabile in 2014":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]