Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Impozit nerezidenti drept utilizare soft

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Nov. 2010
Tags: nerezidenti, declaratia 100, codul fiscal

Autor: Irina Coma, valabil la 14-Noiembrie-2010Intrebare: O societate din Romania a achizitionat dreptul de a utiliza online o aplicatie software din Canada. Este vorba despre o aplicatie de tipul ...

Autor: Irina Coma, valabil la 14-Noiembrie-2010

Intrebare:

O societate din Romania a achizitionat dreptul de a utiliza online o aplicatie software din Canada. Este vorba despre o aplicatie de tipul SAS (Software As a Service) adica ea ruleaza pe serverul din Canada iar utilizatorii din firma nostra o acceseaza prin internet.

Plata se face ca un abonament anual fiecare utilizator. Va rugam sa ne spuneti daca avem de plata vreun impozit cu retinere sau ceva similar si care este cuantumul acestui impozit. In plus clarificati daca este nevoie sa cerem certificatul de rezidenta fiscala al firmei de software Canadiene.

Raspuns:

Conform art 7 alin 1 pct 28  din Codul fiscal, redeventa reprezinta  – orice suma ce trebuie platita in bani sau in natura pentru folosirea ori dreptul de folosinta al oricaruia dintre urmatoarele:

a) drept de autor asupra unei lucrari literare, artistice sau stiintifice, inclusiv asupra filmelor, benzilor pentru emisiunile de radio sau de televiziune, precum si efectuarea de inregistrari audio, video;

b) orice brevet, inventie, inovatie, licenta, marca de comert sau de fabrica, franciza, proiect, desen, model, plan, schita, formula secreta sau procedeu de fabricatie ori software.

Nu se considera redeventa, in sensul prezentei legi, remuneratia in bani sau in natura platita pentru achizitiile de software destinate exclusiv operarii respectivului software, fara alte modificari decat cele determinate de instalarea, implementarea, stocarea sau utilizarea acestuia. De asemenea, nu va fi considerata redeventa, in sensul prezentei legi, remuneratia in bani sau in natura platita pentru achizitia in intregime a drepturilor de autor asupra unui program pentru calculator;”

Conform art 115 alin 1 4d– redeventa este un venit platit nerezedintilor care intra in sfera impozitului pe veniturile obtinute de nerezidenti din Romania.
Codul fiscal reglementeaza la art 116 alin 2  lit d o cota de impozit de 16% , care trebuie retinut la sursa din valoarea bruta a redevetelor.

In situatia in care beneficiarul de venit – nerezidentul din Canada va transmite un Certificat de rezidenta fiscala emis de autoritatile fiscale din Canada, valabil la momentul efectuarii platilor catre nerezident, asa cum se prevede la art 118 din Codul fiscal, atunci societatea din Romania poate aplica prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si canada, art 12, conform careia cota de impunere este de 5%, astfel:
 
“1. Redeventele provenind dintr-un stat contractant si platite unui rezident al celuilalt stat contractant sunt impozabile in celalalt stat.
 
2. Totusi, aceste redevente sunt, de asemenea, impozabile in statul contractant din care provin si potrivit legislatiei acestui stat, dar daca beneficiarul efectiv al redeventelor este rezident al celuilalt stat contractant, impozitul astfel stabilit nu va depasi:
a) 5% din suma bruta a redeventelor, daca acestea reprezinta:
 
(i) drepturi de autor si alte asemenea plati legate de producerea sau reproducerea oricaror opere literare, dramatice, muzicale ori artistice (dar nu includ redeventele legate de filme de cinematograf si nici redevente legate de operele care sunt inregistrate pe film sau benzi video ori alte mijloace de reproducere utilizate pentru emisiunile televizate); sau
(ii) redevente pentru utilizarea ori dreptul de a utiliza un software sau orice patent ori pentru informatii referitoare la experienta in domeniul industrial, comercial sau stiintific (dar nu includ redeventele furnizate in legatura cu un contract de inchiriere sau franciza);”
 
Prin urmare, daca societatea din Canada va transmite un Certificat de rezidenta fiscala, valabil la momentul efectuarii platilor catre nerezident, atunci impozitul retinut la sursa este de 5%, in loc de 16%.
 
Impozitul de 5% sau 16% se calculeaza in lei, la cursul valutar comunicat de BNR valabil la data efectuarii platii catre nerezident, si se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 a lunii urmatoare retinerii acestuia. In Declaratia 100 – impozitul se declara la rubrica “Impozit pe veniturile nerezidentilor – PJ” , iar pana la data de 30 iunie a anului urmator, in conformitate cu art 119 din Codul fiscal va trebui sa depuneti la organul fiscal o Declaratie informativa privind retinerile la sursa pe beneficiari de venit., al carei model il gasiti in normele de aplicare al art 119 din Codul fiscal.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Impozit nerezidenti drept utilizare soft":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016