Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Legea supermarketurilor a fost promulgata. Marile magazine protesteaza

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Iul. 2016 Exclusiv
Tags: legea supermarketurilor, lant scurt, produse alimentare romanesti, aprovizionare, fermieri

Legea supermarketurilor a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis, insa marile magazine care vor trebui sa respecte noile reglementari continua sa isi exprime nemultumirile fata de aceste propuneri care au devenit, de curand, litera de lege.

Marile magazine mai au la dispozitie doar 6 luni pana in momentul in care vor trebui deja sa comercializeze 51% produse romanesti, cerinta fiind ca acestea sa fie totodata produse alimentare principale precum lapte, carne, oua, fructe, legume.

Legea supermarketurilor obliga astfel marile magazine (supermarketuri si hipermarketuri) sa comercializeze la raft ca principale produse alimente din productia romaneasca (carne, fructe, oua, miere, legume, produse lactate si de panificatie) in proportie de 51%.

Un aspect important in aceasta privinta il reprezinta sanctiunile semnificative. Astfel, magazinele mari care nu respecta legea promulgata recent vor putea fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 100.000 si 150.000 lei, iar in cazul in care abaterile vor fi repetate, inspectorii si autoritatile de drept vor putea inchide magazinele pana la o perioada de sase luni.


Prin noul proiect, sunt interzise si taxele suplimentare pe care le percepeau comerciantii pana acum, precum taxa de raft, fapt care, spun initiatorii, va putea duce la scaderea pretului unor produse.

"Comerciantii - persoane juridice autorizate au obligatia ca pentru categoriile carne, oua, fructe, legume, miere de albine, produse lactate si de panificatie sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volum de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse, provenite din lantul scurt de aprovizionare. Exceptie fac comerciantii cu o cifra de afacere de pana la 2 milioane de euro, echivalenta in lei. Metodologia de desfasurare a actiunilor privind lantul scurt de aprovizionare se aproba prin hotarare de Guvern", se mentioneaza in legea promulgata recent.

In ce priveste lantul scurt, definitia nu este clara. "Conceputa ca o lege care promoveaza vanzarea marfurilor alimentare romanesti in supermarketuri, proiectul impune asadar retailerilor sa asigure desfacerea produselor provenite din "lantul scurt" de aprovizionare. Pentru cine are dubii ce inseamna lant scurt, legiuitorul vine si cu explicatii, care baga insa in ceata. Este vorba de un "lant de aprovizionare care implica un numar limitat de operatori economici angajati in activitati de cooperare si de dezvoltare economica locala, precum si relatii geografice si sociale stranse intre producatori, procesatori si consumatori", informeaza Evz.ro.

De asemenea, o problema importanta o reprezinta faptul ca fermierii nu sunt suficient de organizati incat sa poata livra cantitatea si la standardele cerute in marile magazine.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Legea supermarketurilor a fost promulgata. Marile magazine protesteaza":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016