Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Mecanismul platii defalcate a TVA. Plata prin bilet la ordin

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Ian. 2018
Tags: tva, split tva

In analiza de mai jos, avem un SRL inregistrat in scopuri de TVA care nu aplica sistemul SPLIT TVA, dar face o plata cu bilet la ordin catre un furnizor ce aplica SPLIT TVA.

Vom vedea daca, in acest caz, SRL-ul trebuie sa faca doua bilete la ordin (un bilet la ordin separat pentru valoarea TVA).

Iata raspunsul specialistului!

In cazul platii prin bilet la ordin a facturii emise de catre furnizorul/prestatorul care a optat pentru split TVA, cumparatorul nu este responsabil cu incasarea sumei respective in contul distinct al furnizorului.
     
In acest sens, aduc drept argument prevederile art. 3 alin. (5) din Legea nr. 275/2017 de aprobare a O.G. nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA. Acest alineat este nou introdus prin lege si are in vedere faptul ca:

"(5) Prevederile alin. (1) si (3) nu se aplica:

    a) in situatia in care plata nu se efectueaza direct de beneficiar catre furnizor/prestator;
    b) in situatia in care plata se efectueaza in natura;
    c) in situatia in care plata se efectueaza prin compensare;
    d) in situatiile prevazute la art. 14 alin. (1) si art. 15 alin. (5);
    e) in cazul finantarii acordate de institutiile de credit si institutiile financiare nebancare prin preluarea creantelor".

Practic, in situatia prezentata de dvs., consider ca, la incasare, furnizorul/prestatorul este obligat, fie sa transfere suma incasata in alt cont decat in contul sau distinct de TVA, fie sa depuna biletul la ordin, spre incasare, la banca/trezoreria la care are deschis contul de TVA pe numele sau.

In acest sens, am in vedere si raspunsul formulat de catre A.N.A.F. in cadrul unei sesiuni de raspunsuri la diverse intrebari, oferite de ANAF pe Facebook in luna septembrie 2017:

"Ce se intampla cu incasarile in cont curent ale Biletelor la Ordin / Cec-urilor primite de la clienti si care au termen de decontare dupa 01.10.2017 ? sau chiar 01.01.2018? Acestea nu pot fi schimbate fiind girate de clientul partenerului nostru?

Raspuns ANAF:  Persoanele impozabile au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii, TVA aferenta instrumentelor de plata emise anterior datei de 1 ianuarie 2018 si incasate dupa aceasta data".

Prin legea nr. 275/2017, prevederile art. 15 au fost modificate, prin extensia teremenului de 7 zile lucratoare la 30 de zile lucratoare:

"(1) Persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, prevazute la art. 2 alin. (1) si (2), au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de 30 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii:
a) TVA aferenta incasarilor prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar;
b) TVA care nu a fost platita in contul de TVA de catre alte persoane decat cele prevazute la art. 3 alin. (1). Optional poate fi virata in contul de TVA si TVA care nu a fost platita in contul de TVA de catre persoanele prevazute la art. 3 alin. (1);
c) TVA aferenta instrumentelor de plata emise anterior datei de la care furnizorul/prestatorul aplica plata defalcata a TVA si incasate dupa aceasta data. .....

(3) Persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, prevazute la art. 2 alin. (1) si (2), au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de 30 de zile lucratoare de la incasare, TVA aferenta facturilor emise inainte de data la care aplica plata defalcata a TVA si achitate dupa aceasta data, care nu au fost incasate in contul de TVA".

Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Amelis Dumitras, consultant fiscal si expert contabil.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Mecanismul platii defalcate a TVA. Plata prin bilet la ordin":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]