Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Se va stabili, prin cele ce urmeaza, in ce masura contractele de leasing financiar si operational incheiate cu nerezidenti pentru utilaje se inregistreaza la ANAF conform Ordinului 1400/2012.
In ceea ce priveste obligatiile de inregistrare la organul fiscal a contractelor incheiate cu nerezidenti trebuie avute in vedere dispozitiile art. 8 alin.(7) indice 1 din Codul fiscal si prevederile corespunzatoare cuprinse in OPANAF nr. 1400/2012 emis in aplicarea acestora.
Potrivit acestor dispozitii persoanele juridice romane, persoanele fizice rezidente, precum si sediul permanent/sediul permanent desemnat din Romania apartinand persoanelor juridice straine beneficiare ale unor prestari de servicii de natura activitatilor de lucrari de constructii, montaj, supraveghere, consultanta, asistenta tehnica si orice alte activitati, executate de persoane juridice straine sau fizice nerezidente pe teritoriul Romaniei, au obligatia sa inregistreze contractele incheiate cu acesti parteneri la organele fiscale competente, potrivit procedurii instituite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Contractele incheiate pentru activitati desfasurate in afara teritoriului Romaniei nu fac obiectul inregistrarii potrivit prezentelor dispozitii.
Se poate constata atfel ca obligatia este conditionata de existanta unui loc de prestare a activitatii pe teritoriul Romaniei cu scopul ca organele fiscale sa urmareasca indeplinirea conditiilor ca astfel de locuri sa devina sedii permanente si sa modifice regimul de impunere a nerezidentului care obtine venituri in acest mod.
Pct. 9 din Normele metodologice emise in aplicarea art. 8 din Codul fiscal stabileste fara echivoc faptul ca in situatia in care o societate a unui stat inchiriaza sau acorda in leasing utilaje, echipamente, cladiri sau proprietati necorporale unei societati a celuilalt stat fara ca pentru aceasta inchiriere sa mentina un loc fix de activitate in celalalt stat, atunci utilajele, echipamentele, cladirea sau proprietatile necorporale inchiriate nu constituie un sediu permanent al locatorului, cu conditia ca obiectul contractului sa fie limitat la simpla inchiriere a utilajelor sau echipamentelor.
Avand in vedere natura serviciului analizat consideram ca acesta nu presupune desfasurarea de activitati pe teritoriul Romaniei, astfel ca nu va fi necesara inregistrarea contractului la organele fiscale.
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Firma platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderii: Achizitie autoturisme. TVA deductibila si amortizare fiscalaLeasingul - aspecte fiscaleAsociere in participatie. Tratament fiscal TVATransfer si plata chirie. Ce tratament fiscal si contabil se aplica?Venituri si cheltuieli PFA. Cum stabilim cuantumul corect?Ultimele articole
Sistem impunere PFA. Contabilitate in sistem real sau norma de venit, ce este mai bine?Ajustare TVA. Studii de caz utile chiar si pentru cei mai abili contabiliPFA in 2023: Care sunt cheltuielile deductibile pentru PFA-uri si ce conditii trebuie sa indeplineascaCum a fost modificat Codul Fiscal prin Legea 34/2023Masina achizitionata cu leasing financiar. In ce conditii se poate ajusta TVA-ul?Articole similare
Dividende: D207 se completeaza pentru impozitul retinut la sursa, dar si pentru veniturile scutite de impozitVineri, 8 decembrie 2023, termen limita pentru depunerea declaratiei privind schimbarea perioadei fiscaleVineri, 31 martie 2023, este termenul limita pentru depunerea formularului 398-Declaratie speciala de TVA (VAT Return One Stop)Persoana impozabila din stat membru - formalitati pentru inregistrarea TVA in RomaniaAlerta fiscalitate 29-31 decembrie 2008Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Declaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareA fost publicat calendarul seminariilor web ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2024Este OFICIAL! Regulile privind calculul taxelor locale se amana pana pe 1 ianuarie 2026D100 in 2024, depusa eronat pentru o alta luna. Cum se pot rectifica dateleArticole similare
Documentar fiscal: INREGISTRAREA CONTRACTELOR incheiate cu nerezidenti persoane fizice si juridiceDocumentar fiscal: INREGISTRAREA CONTRACTELOR de fiducie si locatiune in 2014ANAF: NOUA procedura de inregistrare a contractelor de inchiriere. Analiza zilei cu Irina DumitrescuInregistrare contracte incheiate cu nerezidenti persoane fizice si juridice in 2014Evitati amenzi de pana la 4.000 lei! 36 de proceduri contabile de actualitate va salveaza la orice control ANAFUltimele articole
Lista seminariilor web pentru septembrie 2024, publicata de ANAF. Temele sunt diversePe 31 martie 2023 se implineste termenul limita pentru INREGISTRAREA CONTRACTELOR de inchiriere aflate in derulare la data de 01.01.2023ANAF a publicat lista seminariilor web pentru luna martie. Temele abordate pentru persoanele fiziceINREGISTRAREA CONTRACTELOR de inchiriere la ANAF. Obligatii si termene limitaFormularul 168 se depune la fisc pana pe 31 martie 2023 pentru contractele de locatiune incheiate din 1 ianuarieAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"