Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
![](https://infotva.manager.ro/images/ICON_WhatsApp-01.png)
In cazul urmator, discutam despre perioada maxima care poate fi mentionata intr-un contract de consignatie incheiat intre firme, inclusiv in situatia in care acordul se face intre firme din tari diferite.
Contractul de consignatie este un contract cu traditie, fiind reglementat pentru prima data prin Legea nr. 178/1934 pentru reglementarea contractului de consignatie. Legea nr. 178/1934 pentru reglementarea contractului de consignatie a fost abrogata de Codul civil, care dedica contactului de consignatie un numar de 10 articole, respectiv de la art. 2.054 la art. 2.063.
Potrivit prevederilor art. 2.054 Noul Cod Civil, contractul de consignatie este o varietate a contractului de comision care are ca obiect vanzarea unor bunuri mobile pe care consignantul le-a predat consignatarului in acest scop.
Se observa asadar ca legiuitorul califica contractul de consignatie ca varietate a contractului de comision, cu specificarea ca obiectul consignatiei consta exclusiv in vanzarea bunurilor incredintate in acest scop de catre consignant.
De altfel, in ceea ce priveste regimul juridic al contractul de consignatie, art. 2.054 alin. (2) noul cod civil prevede ca acesta este guvernat de regulile exprese din sectiunea consacrata consignatiei, de legea speciala, precum si de dispozitiile privitoare la contractul de comision si de mandat, in masura in care acestea din urma nu contravin regulilor exprese.
Cauzele de incetare a contractului de consignatie sunt reglementate de art. 2.063 noul Cod Civil si sunt asemanatoare cu cele ale mandatului. Potrivit textului de lege mentionat, contractul de consignatie inceteaza prin revocarea sa de catre consignant, renuntarea consignatarului, din cauzele indicate în contract, moartea, dizolvarea, falimentul, interdictia sau radierea consignantului ori a consignatarului.
Asadar legiuitorul nu a stipulat o perioada de timp, dupa care sa expire contractul de consignatie, astfel partile de comun acord pot stabili orice perioada a contractului, sau perioadele se pot prelungi prin acte aditionale la contractul de consignatie.
![Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile](https://www.rs.ro/dbimg/product/2851-marea-carte-ver.jpg)
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
![Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete](https://www.rs.ro/dbimg/product/3035-ghidul-practic-.jpg)
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
![Manual de politici contabile - Stick USB](https://www.rs.ro/dbimg/product/1934-manual-de-polit.jpg)
Manual de politici contabile - Stick USB
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Flavius Jakubowicz
![Redactia Infotva](https://infotva.manager.ro/images/autori//redactia-infotvaautor_avatar.png)
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cota TVA pentru contracte in derulare. Ce cota vom folosi?Articole similare
Marfa distrusa in timpul unui transport intracomunitarDeclaratia 394. Regim TVA si tranzactii intre persoane juridice afiliateStudiu de caz: Servicii export si compensari intre firme din state diferiteProcedura de implementare a sesiunii nr. 2 aferente Masurii 1 -Microgranturi din fonduri externe nerambursabileAchizitii intracomunitare de servicii si compensare. E obligatorie inregistrarea in ROI?Ultimele articole
Procedura de inregistrare a contractelor de inchiriere va fi modificata incepand cu 2025Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiCladiri inchiriate catre persoane juridice. Se aplica modificari din 2025 cu privire la impozit?Dividendele in 2024: Tot ce Trebuie sa StiiDepunerea Declaratiei Unice [Ghid Complet]Articole similare
Contract de intermediere vs. Contract de comision vs. Contract de distributie bunuriNu se intocmesc documente care atesta trensferul dreptului de proprietate - poate fi tratata ca livrare de bunuri localaOrganizare spectacole. Cota TVA. Inregistrari contabileConsignatie produse spre vanzare. Ce inregistrari contabile si ce documente justificative intocmim?Contracte de comision incheiate cu societati din UE. Regim TVAUltimele articole
Studiu de caz: Contract de comision si obligatia de autorizare. Venituri din strainatateContract de comision. Care sunt obligatiile de inregistrare si declarare a unui PFA?![Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz](https://media.rs.ro/filemanager/Decontul_precompletat_de_TVA.png)
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"