Tags: deducere tva, societate cu regim mixt, persoana impozabila
In legislatia privind taxa pe valoare adaugata o persoana impozabila care realizeaza sau urmeaza sa realizeze atat operatiuni care dau drept de deducere, cat si operatiuni care nu dau drept de deducere se regaseste sub denumirea de persoana impozabila cu regim mixt.
Persoanele impozabile cu regim mixt isi exercita dreptul de deducere in conformitate cu prevederile art. 300 din Codul fiscal, astfel:
• taxa aferenta achizitiilor destinate exclusiv realizarii de operatiuni care permit exercitarea dreptului de deducere, inclusiv de investitii destinate realizarii de astfel de operatiuni, se deduce integral.
• taxa aferenta achizitiilor destinate exclusiv realizarii de operatiuni care nu dau drept de deducere, precum si de investitii care sunt destinate realizarii de astfel de operatiuni nu se deduce.
• taxa aferenta achizitiilor pentru care nu se cunoaste destinatia, respectiv daca vor fi utilizate pentru realizarea de operatiuni care dau drept de deducere sau pentru operatiuni care nu dau drept de deducere, ori pentru care nu se poate determina proportia in care sunt sau vor fi utilizate pentru operatiuni care dau drept de deducere si operatiuni care nu dau drept de deducere se deduce pe baza de pro rata.
In cazul achizitiilor destinate realizarii de investitii, care se prevad ca vor fi utilizate atat pentru realizarea de operatiuni care dau drept de deducere, cat si pentru operatiuni care nu dau drept de deducere, este permisa deducerea integrala a taxei pe valoarea adaugata pe parcursul procesului investitional, urmand ca taxa dedusa sa fie ajustata in conformitate cu prevederile art. 305 din Codul fiscal. Aceste prevederi se aplica pentru investitiile care au fost incepute dupa data de 1 ianuarie 2016 si pentru achizitiile efectuate dupa data de 1 ianuarie 2016 aferente unor investitii incepute inainte de aceasta data. Taxa dedusa aferenta achizitiilor destinate realizarii acestor investitii se ajusteaza conform prevederilor art. 305 din Codul fiscal, in primul an in care au loc livrari de bunuri/prestari de servicii cu bunul rezultat in urma investitiei.
In cazul bunurilor de capital pentru care taxa s-a dedus pe baza de pro rata definitiva, ajustarile din anii ulteriori iau in considerare o cincime, pentru bunurile mobile, sau o douazecime, pentru bunurile imobile, dupa cum urmeaza:
1. taxa deductibila initiala se imparte la 5 sau la 20;
2. rezultatul calculului efectuat conform pct. 1 se inmulteste cu pro rata definitiva aferenta fiecaruia dintre urmatorii 4 sau 19 ani;
3. taxa dedusa initial, conform pro ratei definitive, se imparte la 5 sau la 20;
4. rezultatele calculelor efectuate conform pct. 2 si 3 se compara, iar diferenta in plus sau in minus reprezinta ajustarea de efectuat, care se inscrie in randul de regularizari din
decontul de TVA aferent ultimei perioade fiscale a anului.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Depasirea plafonului de scutire pentru TVA
Intrebare:
Suntem un organism de gestiune colectiva a drepturilor de autor. Unul din beneficiarii nostri persoana fizica ne-a comunicat ca ANAF i-a transmis o adresa prin care l-a anuntat ca a depasit in august 2023 pragul de 300.000 lei, venituri, pentru care era obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA. Persoana respectiva s-a inregistrat in scopuri de TVA dupa adresa ANAF in septembrie 2024. Bineinteles ca ANAF ii solicita si plata TVA pentru sumele incasate dupa august 2023 cand avea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Deductibilitate bon fiscal fara CUI
Intrebare:
Cum procedam, in contextul actual (e-factura), cu bonurile fiscale cu /fara CIF primite in contabilitate? Angajatii delegat, prezinta bonuri fiscale pentru consumabilele necesare la montaje. In ce conditii le putem inregistra, ca deductibile, in contabilitate si cand este obligatorie emiterea facturii pentru ele?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Tratament fiscal casare imobilizari in curs
Intrebare:
Cu ocazia inventarierii anuale a patrimoniului s-au facut propuneri de casare a unor investitii in curs de executie. Decizia comisiei de casare a fost aprobata in CA. Valoarea aprobata la casare a fost inregistrata pe cheltuieli in cont 6583 - active cedate si alte operatiuni de capital. In urma valorificarii s-au inregistrat venituri de cca. 1% din valoarea investiei in curs de executie, casata. Din punct de vedere fiscal cum trebuie incadrate la calculul impozitului pe profit...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Garantie bunuri achizitionate din UE
Intrebare:
Furnizorul A din statul membru 1 (FR) a livrat bunuri catre persoana impozabila B din statul membru 2 (RO).
Bunurile sunt vandute de B (RO) pe piata locala.
In perioada de garantie, B (RO) repara bunurile vandute urmand sa recupereze costurile respective de la A (FR).
Pentru reparatiile facute in perioada de garantie, B (RO) solicita si primeste de la A (FR) o "warranty credit note" defalcata pe manopera si contravaloarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Import cocs. Deducere TVA
Intrebare:
Societatea noastra activeaza in domeniul cocsului petrolier. Aceasta a cumparat pana la acest moment materia prima si marfa in special din Romania sau spatiul UE.
Acum, avem un import de cocs petrolier ce se va utiliza dupa cum urmeaza:
1. ca marfa - se vinde ca atare catre Republica Moldova;
2. ca materie prima - intrucat parte din acesta se va utiliza in realizarea de brichete de cocs petrolier si cocs granulat - produsul rezultat fiind...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<