Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Reinregistrarea in scopuri de TVA. Exercitarea dreptului de deducere. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Nov. 2017 Exclusiv
Tags: reinregistrare in scopuri de tva, decont 300, facturi tva

In analiza de mai jos, o societate a fost declarata inactiva la 1.04.2016 deoarece a expirat contractul de chirie spatiu (sediu). Firma a actualizat contractul astfel ca a devenit activa, dar a pierdut codul de TVA. Dupa cateva incercari in data de 31.10.2017 a recuperat codul de TVA. Vom vedea cum se va proceda cu TVA-ul in perioada 01.04.2016-31.10.2017 cum procedez cu TVA, cu mentiunea ca s-au facut facturi catre clienti TVA, dar s-a declarat TVA colectat in D 311 si TVA deductibil a intrat pe cheltuiala.

 
Stabilim daca se poate recupera TVA-ul deductibil in prima declaratie pe care o va depune firma si daca se pot reface facturile catre clienti cu TVA.
 
 
Iata raspunsul specialistului:
 
In situatia prezentata, codul de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat din oficiu conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. a) din Codul fiscal " (11) Organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA, conform prezentului articol:
a) daca este declarata inactiva conform prevederilor Codului de procedura fiscala, de la data declararii ca inactiva".
     
In acest caz, dupa reinregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (12) din Codul fiscal lit. a), trebuie aplicate prevederile art. 11 alin. (6) din Codul fiscal  cu privire la TVA si impozit pe profit " Contribuabilii, persoane impozabile stabilite in Romania, declarati inactivi conform Codului de procedura fiscala, care desfasoara activitati economice in perioada de inactivitate, sunt supusi obligatiilor privind plata impozitelor, taxelor si contributiilor sociale obligatorii prevazute de prezentul cod, dar, in perioada respectiva, nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate. In cazul inregistrarii in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12), persoana impozabila isi exercita dreptul de deducere pentru achizitiile de bunuri si/sau servicii efectuate in perioada in care a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, prin inscrierea taxei in primul decont de taxa prevazut la art. 323 depus dupa inregistrare sau, dupa caz, intr-un decont ulterior, chiar daca factura nu cuprinde codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile.
 
Dupa inregistrarea in scopuri de taxa conform art. 316 alin. (12), pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate in perioada in care au avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, contribuabilii emit facturi in care inscriu distinct taxa pe valoarea adaugata colectata in perioada respectiva, care nu se inregistreaza in decontul de taxa depus conform art. 323. In situatia in care inactivitatea si reactivarea, potrivit Codului de procedura fiscala, sunt declarate in acelasi an fiscal, cheltuielile respective vor fi luate in calcul la determinarea rezultatului fiscal, potrivit prevederilor titlului II, incepand cu trimestrul reactivarii.
 
In cazul in care inactivitatea, respectiv reactivarea sunt declarate in ani fiscali diferiti, cheltuielile respective aferente perioadei de inactivitate din anul/anii precedent/precedenti celui in care se inregistreaza sunt luate in calcul la determinarea rezultatului fiscal, potrivit prevederilor titlului II, prin ajustarea rezultatului fiscal al anului la care se refera acestea si depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala, iar cheltuielile respective aferente perioadei de inactivitate din anul reactivarii vor fi luate in calcul la determinarea rezultatului fiscal, potrivit prevederilor titlului II, incepand cu trimestrul reactivarii. "
 
Aceste prevederi trebuie completate cu cele de la pct. 5^1 din normele de aplicare ale acestui articol cu privire la procedura care trebuie urmata de catre persoana impozabila, in anumite situatii.  Prin alin.  (1) se reglementeaza  exercitarea  dreptului  de deducere pentru achizitiile de bunuri si/sau servicii efectuate in perioada in care au avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, de exemplu, in situatia dvs. 01.04.2016 - 31.10.2017, dar numai daca, in perioada respectiva a indeplinit conditiile si cerintele de la art. 297 - 302 din Codul fiscal. Deducerea se efectueaza  dupa reinregistrare, prin inscrierea taxei in primul decont de TVA cod 300. Deci, TVA- ul deductibil inscris in facturile furnizorilor in perioada 01.04.2016 - 31.10.2017 se recupereaza de la bugetul de stat de la 1.11.2017, prin deducere. 
 
Prin alin. (2) de la pct. 5^1 din norme se reglementeaza  ca, dupa inregistrarea in scopuri de taxa,   persoana impozabila trebuie sa emita facturi in care sa inscrie distinct TVA  colectata aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile efectuate in perioada in care au avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, respectiv  01.04.2016 - 31.10.2017.
 
Valoarea acestor facturi   nu se inregistreaza in decontul de TVA cod 300.  De asemenea, prin alin. (2) de la pct.  5^1 din norme sunt reglementate diverse situatii de comportament fiscal al persoanei impozabile al carui cod de TVA a fost anulat din oficiu, de la lit. a) la lit. d),  cu prezentarea procedurii care trebuie urmata dupa reinregistrarea TVA. Din detalii prezentate de dvs. prin intrebarea formulata, rezulta ca va incadrati in situatia de la lit. a), caz in care trebuie sa procedati dupa cum urmeaza:
 
" a) persoana impozabila a colectat TVA pentru operatiunile taxabile, respectiv a depus declaratia privind taxa pe valoarea adaugata colectata care trebuie platita conform art. 11 alin. (6) si (8) din Codul fiscal, dar nu a emis facturi. In aceasta situatie, dupa reinregistrarea in scopuri de TVA, persoana impozabila trebuie sa emita facturi pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate in perioada in care a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, care sa includa informatiile obligatorii prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal, inclusiv taxa pe valoarea adaugata aferenta, care a fost colectata in perioada in care a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat. Aceste facturi nu se includ in decontul de taxa depus conform art. 323 din Codul fiscal, in sectiunea "Taxa pe valoarea adaugata colectata", daca nu exista diferente intre taxa colectata in perioada in care persoana impozabila a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat si taxa inscrisa in facturile emise dupa reinregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile; "
 
La alin. (7) din norme se regasesc 4  exemple   pentru aplicarea prevederilor alin. (2)  de la pct. 5^1 referitoare la emiterea facturilor dupa inregistrarea in scopuri de TVA, cum ar fi,  exemplul nr. 1, aplicabil situatiei prezentate de dvs.  
 
 "Exemplul nr. 1: persoana impozabila a colectat TVA pentru operatiunile taxabile, dar nu a emis facturi.
1. Societatea X are codul de TVA anulat incepand cu data de 1 septembrie 2016. In luna octombrie livreaza catre societatea Y 100 de utilaje a caror valoare inscrisa in contract era de 50.000 lei/bucata, care nu include TVA. Societatea X nu emite factura, dar depune declaratia privind taxa pe valoarea adaugata colectata care trebuie platita conform art. 11 alin. (6) si (8) din Codul fiscal. Calculul taxei colectate de plata se va efectua astfel, ambele variante fiind corecte:
 
A. Societatea X, avand codul de TVA anulat, nu mai poate incasa de la client valoarea TVA si colecteaza TVA din totalul sumei aferente livrarii, respectiv 5.000.000 lei x 20 / 120 = 833.333 lei TVA colectata. Avand in vedere ca furnizorul nu mai este inregistrat in scopuri de TVA, daca beneficiarul nu mai accepta ca la pretul din contract sa se adauge si TVA, se considera ca pretul acceptat de beneficiar include TVA datorata de furnizor. 
 
 B. Societatea X recupereaza de la client si valoarea TVA, clientul acceptand sa ii plateasca suma de 6.000.000 lei, si colecteaza TVA aplicand 20% la totalul sumei aferente livrarii, respectiv 5.000.000 lei x 20 / 100 = 1.000.000 lei. 
2. Societatea X are obligatia de a emite factura cu baza impozabila de 4.166.667 lei si TVA 833.333 lei, factura care nu se inscrie in decontul de TVA, in sectiunea "Taxa pe valoarea adaugata colectata", de catre furnizorul X, dar permite deducerea TVA la beneficiarul Y."
 
Pentru facturile primite in perioada 01.04.2016 - 31.10.2017, persoana impozabila nu trebuie sa depuna declaratia informativa cod 394, chiar daca, prin decontul de TVA cod 300 aferent lunii noiembrie 2017 exercita dreptul de deducere inscris in facturile respective.
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Reinregistrarea in scopuri de TVA. Exercitarea dreptului de deducere. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016