Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O persoana impozabila care era inregistrata in scopuri de TVA la inceputul derularii unui contract de leasing, dar care la momentul inchiderii contractului de leasing nu mai este inregistrata in scopuri de TVA deoarece s-a retras optional in baza prevederilor art. 152 alin. (7) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal este obligata la plata TVA
Suma TVA de plata rezulta din ajustarea sumei TVA deduse de catre locator la momentul achizitiei bunului care a reprezentat obiectul unui contract de leasing. Obligatia de ajustare a TVA este reglementata prin art. 152 „Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici” si punctul 61 alin. (9) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, asa cum au fost modificate prin H.G. nr. 150 din 23 februarie 2011.
Astfel, daca transferul dreptului de proprietate asupra activelor corporale fixe achizitionate printr-un contract de leasing are loc dupa retragerea optionala din evidentele platitorilor de TVA incepand cu data de 1 februarie a anului imediat urmator in care a realizat o cifra de afaceri sub 35.000 euro, ajustarea trebuie efectuata de catre cumparatorul bunurilor pentru:
* taxa deductibila aferenta bunurilor de capital, inclusiv taxa platita sau datorata inainte de data transferului dreptului de proprietate. Bunurile de capital sunt active corporale fixe a caror durata normala de functionare este egala sau mai mare de 5 ani. Ajustarea se efectueaza in baza prevederilor art. 149 din Codul fiscal si pct. 54 din Normele de aplicare;
* taxa deductibila aferenta activelor corporale fixe care nu se incadreaza in categoria bunurilor de capital. Nu se incadreaza in aceasta categorie activele corporale fixe a caror durata normala de functionare este mai mica de 5 ani.
Ajustarea acestor active se efectueaza in baza prevederilor art. 128 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal.
Suma TVA de plata rezultata din ajustarea efectuata de catre cumparatorul bunurilor trebuie raportata si achitata bugetului de stat pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a efectuat ajustarea.
Cartea Verde a Contabilitatii
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Raportarea fiscala a sumei de plata se efectueaza in baza formularului cod 307 reglementat prin O.M.F.P. nr. 3.194 din 27 septembrie 2011 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (307) „Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata, in situatia in care beneficiarul transferului de active sau locatarul/utilizatorul activelor corporale fixe achizitionate printr-un contract de leasing nu este persoana inregistrata in scopuri de taxa pe valoarea adaugata”, precum si pentru stabilirea modalitatii de plata a acestor sume, publicat in M.Of. nr. 698 din 3 octombrie 2011.
Ajustarea nu se efectueaza pentru un bun achizitionat printr-un contract de leasing extern incheiat cu un locator stabilit in afara teritoriului Romaniei.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Declaratii fiscale iunie 2014. Lista completa cu fiecare termen-limita stabilitPana la 25 martie trebuie sa depunem mai multe declaratii fiscaleImpozit pe veniturile nerezidentilor pentru inchiriere utilajReminder ANAF! 9 declaratii fiscale importante au ca termen limita de depunere data de 26 iunie 2023Se colecteaza TVA pentru despagubirea incasata de la o societate de asigurari?Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Microintreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVALeasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAMaterial ANAF: Locul taxarii cu TVA in cazul prestarilor de serviciiCalendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiArticole similare
Ajustarea TVA in cazul iesirii prin optiune din sfera TVA si modificarea cotei standard de TVA. Cum facem inregistrarile contabile?Comercializarea en detail de produse alimentare perisabile. Tratamentul TVAVanzare cladire achzitionata in 1991. Cum facem ajustarea TVA?Incasare avansuri de la clienti si AJUSTARE TVA. Cum facem monografia contabila?Documentar fiscal: Ajustarea bazei de impozitare. Operatiuni efectuate inaintea anularii codului de TVAUltimele articole
Aspecte de avut in vedere dupa inregistrarea in scopuri de TVALeasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAManualul Contabilului Incepator 2023: Scapa de stresul debutului in cariera de contabil si elimina riscul oricarei amenziAJUSTARE TVA. Studii de caz utile chiar si pentru cei mai abili contabiliGHID: Procedura inregistrarii in scopuri de TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"