Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Transpunerea unor norme UE in legislatia romaneasca a continuat sa fie una dintre obligatiile pe care tara noastra nu le-a indeplinit in totalitate.
Astfel, Comisia Europeana a solicitat in mod oficial Romaniei sa isi modifice practicile administrative de rambursare a TVA. Aproape toate cererile de rambursare a TVA sunt sistematic solutionate cu intarzieri nerezonabile, durand uneori peste 180 de zile.
Aceasta practica nu este conforma cu normele UE in materie de TVA care prevad ca TVA-ul ar trebui sa fie rambursata cu rapiditate astfel incat sa nu creeze o povara administrativa pentru contribuabili. Chiar si in cazul in care statele membre dispun de o anumita marja de manevra pentru a stabili conditiile de rambursare, contribuabilii romani suporta povara TVA pentru o perioada de timp prea indelungata, ca urmare a intarzierilor curente.
Solicitarea Comisiei ia forma unui aviz motivat (a doua etapa a actiunii de constatare a neindeplinirii obligatiilor). In absenta unui raspuns satisfacator in termen de doua luni, Comisia ar putea trimite Romania in fata Curtii de Justitie a UE.
Impozitare: Comisia cere ROMANIEI sa isi revizuiasca normele de impozitare a veniturilor provenite din munca ale nerezidentilor
Comisia Europeana a solicitat in mod oficial Romaniei sa isi modifice tratamentului fiscal discriminatoriu aplicat nerezidentilor in ce priveste veniturile provenite din munca ale acestora.
Legislatia romaneasca nu permite persoanelor nerezidente care lucreaza si obtin totalitatea sau majoritatea veniturilor lor in Romania sa beneficieze de deduceri personale si familiale. Acest lucru poate duce la o impozitare superioara si nedreapta in Romania, deoarece situatia personala si familiala a contribuabilului risca sa nu fie luate in considerare nici in tara sa de resedinta, unde acesta nu dispune de suficiente venituri impozabile si nici in Romania in calitate de stat in care isi desfasoara activitatea.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Manual de politici contabile - Stick USB
Conform Comisiei, aceste dispozitii din Romania sunt contrare principiului liberei circulatii a lucratorilor, astfel cum este ea prevazuta in tratatele si in jurisprudenta UE care a stabilit ca contribuabilii nerezidenti, care isi obtin totalitatea sau majoritatea veniturilor lor intr-un stat membru al UE trebuie sa beneficieze de acelasi tratament ca si contribuabilii rezidenti.
Solicitarea Comisiei ia forma unui aviz motivat. In absenta unui raspuns satisfacator in termen de doua luni, Comisia ar putea trimite Romania in fata Curtii de Justitie a UE.
Sursa: Comisia Europeana
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Solutionarea deconturilor cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursareA.N.A.F.: Peste 1.300 de functionari au primit certificat ECDLNota de debitare creditare poate fi document decontare intre societatea mama si sucursala?Studiu de caz: Notiuni aferente procedurii de rambursare TVARegim TVA aplicat unor cursuri desfasurate intr-un stat membru UEUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
Masurile anticriza vor fi sustinute de instrumentul de urgenta Next Generation EU, in valoare de 750 miliarde euroLegislatie martie 2012: Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 31/1990 privind societatile comercialeCreste rata inflatiei in Romania | Vezi care sunt cauzeleImpozitele vor putea fi platite cu cardul de catre persoanele fiziceProgramul IMM Invest va fi prelungit pana pe 30 iunie 2022 (Proiect)Ultimele articole
Pensiile romanilor se majoreaza din 2025! Cu cat va creste Valoarea Punctului de ReferintaPragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027Precizari ANAF referitoare la Registrul RO e-Factura optionalFinantele introduc obligatoriu, de la 1 ianuarie 2025, facturarea electronica pentru relatia B2CIMM Plus a fost aprobat de Guvern: Bugetul de 12,5 miliarde lei va sprijini 11.500 companiiArticole similare
Inregistrare factura asigurare auto cu dauna partiala. Impozit pe profitAchizitie mostre in scopul distribuirii. Inregistrari contabile si tratament fiscalFactura de servicii. Care este tratamentul din punctul de vedere al TVA?Transfer imobil in contul dividendelor. Tratament TVALista seminariilor web pentru luna ianuarie 2023 a fost publicata pe portalul ANAFUltimele articole
Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiCladiri inchiriate catre persoane juridice. Se aplica modificari din 2025 cu privire la impozit?Firme care inchiriaza autoturisme catre actionari. Care este TRATAMENTUL FISCAL in acest cazFacturi netrimise prin E-Factura. Care este TRATAMENTUL FISCAL pentru impozitul pe profit si TVALista seminariilor web pentru septembrie 2024, publicata de ANAF. Temele sunt diverseAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"