Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Comisia cere Romaniei sa isi modifice practicile de rambursare a TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Sep. 2013 Exclusiv
Tags: tva, practici rambursare tva, comisia europeana, tratamentul fiscal

Transpunerea unor norme UE in legislatia romaneasca a continuat sa fie una dintre obligatiile pe care tara noastra nu le-a indeplinit in totalitate.



Astfel, Comisia Europeana a solicitat in mod oficial Romaniei sa isi modifice practicile administrative de rambursare a TVA. Aproape toate cererile de rambursare a TVA sunt sistematic solutionate cu intarzieri nerezonabile, durand uneori peste 180 de zile.

Aceasta practica nu este conforma cu normele UE in materie de TVA care prevad ca TVA-ul ar trebui sa fie rambursata cu rapiditate astfel incat sa nu creeze o povara administrativa pentru contribuabili. Chiar si in cazul in care statele membre dispun de o anumita marja de manevra pentru a stabili conditiile de rambursare, contribuabilii romani suporta povara TVA pentru o perioada de timp prea indelungata, ca urmare a intarzierilor curente.

Solicitarea Comisiei ia forma unui aviz motivat (a doua etapa a actiunii de constatare a neindeplinirii obligatiilor). In absenta unui raspuns satisfacator in termen de doua luni, Comisia ar putea trimite Romania in fata Curtii de Justitie a UE.

Impozitare: Comisia cere ROMANIEI sa isi revizuiasca normele de impozitare a veniturilor provenite din munca ale nerezidentilor

Comisia Europeana a solicitat in mod oficial Romaniei sa isi modifice tratamentului fiscal discriminatoriu aplicat nerezidentilor in ce priveste veniturile provenite din munca ale acestora.

Legislatia romaneasca nu permite persoanelor nerezidente care lucreaza si obtin totalitatea sau majoritatea veniturilor lor in Romania sa beneficieze de deduceri personale si familiale. Acest lucru poate duce la o impozitare superioara si nedreapta in Romania, deoarece situatia personala si familiala a contribuabilului risca sa nu fie luate in considerare nici in tara sa de resedinta, unde acesta nu dispune de suficiente venituri impozabile si nici in Romania in calitate de stat in care isi desfasoara activitatea.

Conform Comisiei, aceste dispozitii din Romania sunt contrare principiului liberei circulatii a lucratorilor, astfel cum este ea prevazuta in tratatele si in jurisprudenta UE care a stabilit ca contribuabilii nerezidenti, care isi obtin totalitatea sau majoritatea veniturilor lor intr-un stat membru al UE trebuie sa beneficieze de acelasi tratament ca si contribuabilii rezidenti.

Solicitarea Comisiei ia forma unui aviz motivat. In absenta unui raspuns satisfacator in termen de doua luni, Comisia ar putea trimite Romania in fata Curtii de Justitie a UE.

Sursa: Comisia Europeana
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Comisia cere Romaniei sa isi modifice practicile de rambursare a TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016