Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

MFP: Proiect pentru reglementarea emiterii de moneda electronica

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

de Alina Georgiana Costache

de Alina Georgiana Costache la 14 Nov. 2018
Tags: emitere de moneda electronica, bnr, mfp

Ministerul Finantelor Publice a pus, marti, in dezbatere publica, un proiect de lege privind activitatea de emitere de moneda electronica. Numai institutiile autorizate de Banca Nationala a Romaniei vor putea emite monede electronice, BNR fiind cea care va administra registrul acestora si care le va supraveghea.

Proiectul stabileste obiectul, domeniul de aplicare si definitiile (precum cel de agent, consumator, cont de plati, distribuitor, institutie emitenta, moneda electronica, stat membru, stat membru de origine, stat membru gazda si sucursala); cerinte minime de acces la activitate; autorizatia institutiilor emitente de monede electronice; cerinte operationale; externalizarea activitatilor institutiilor emitente de moneda electronica; procedura de notificare pentru desfasurarea activitatii in alte state membre de catre institutii emitente de moneda electronica, persoane juridice romane; relatia cu state terte; procedura de notificare pentru desfasurarea activitatii pe teritoriul Romaniei de catre institutiile emitente de moneda electronica din alte state membre; registrul institutiilor emitente de moneda electronica; autoritatea competenta si supravegherea; secretul profesional si schimbul de informatii; prevederi privind emiterea si rascumpararea; incetarea contractului; competenta, sesizare si control; infractiuni; dispozitii tranzitorii si finale.

Una dintre conditiile prevazute in proiectul de lege este ca emitentii sa dispuna la data autorizarii de un capital initial de minimum 350.000 de euro.

Institutiile de credit, institutiile emitente de moneda electronica, furnizorii de servicii postale care emit moneda electronica potrivit cadrului legislativ national aplicabil; Banca Centrala Europeana si bancile centrale nationale, precum si statele membre si autoritatile regionale ori locale, atunci cand acestea actioneaza in calitatea lor de autoritati publice sunt cele care pot desfasura activitatea de emitere de moneda electronica.

Moneda electronica, asa cum este definita in proiectul de lege este o valoare monetara stocata electronic, inclusiv magnetic, reprezentand o creanta asupra emitentului, emisa la primirea fondurilor in scopul efectuarii de operatiuni de plata si care este acceptata de o persoana, alta decat emitentul de moneda electronica.

Proiectul de lege transpune prevederile art. 1, art. 2 paragrafele 1-3, art. 3 paragraful 1 si paragrafele 3-5, art. 4, art. 5 paragrafele 1 si 2 si paragrafele 5-7, art. 6, art. 7 paragraful 1 si paragrafele 3 si 4, art. 8-13, art. 18 si art. 22 ale Directivei 2009/110/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 16 septembrie 2009 privind accesul la activitate, desfasurarea si supravegherea prudentiala a activitatii institutiilor emitente de moneda electronica, de modificare a directivelor 2005/60/CE si 2006/48/CE si de abrogare a Directivei 2000/46/CE, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 267 din 10 octombrie 2009, aÈ™a cum aceasta a fost modificata prin Directiva 2015/2366/CE privind serviciile de plata in cadrul pieÈ›ei interne, de modificare a Directivelor 2002/65/CE, 2009/110/CE È™i 2013/36/UE È™i a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010, È™i de abrogare a Directivei 2007/64/CE. 
Operare SAGA. Exemple practice si recomandari
Operare SAGA. Exemple practice si recomandari

Vezi detalii

Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice
Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice

Vezi detalii

Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!
Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!

Vezi detalii


Proiectul de lege poate fi descarcat de AICI!
 

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "MFP: Proiect pentru reglementarea emiterii de moneda electronica":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016