Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

E nevoie de baze de date noi la nivel UE privind schimbul de informatii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Dec. 2012 Exclusiv
Tags: comisia europeana, schimbul de informatii, baze de date, interpol, respectarea legii

Schimburile de informatii reprezinta un instrument esential pentru autoritatile de asigurare a respectarii legii, atat in combaterea formelor grave de criminalitate organizata (cum ar fi terorismul, traficul de persoane, de droguri si de arme de foc), cat si a infractiunilor savarsite de persoane care actioneaza in mai multe state membre (cum ar fi omorurile si violenta sexuala impotriva copiilor).

Pe 7 decembrie Comisia Europeana a adoptat o comunicare in care se face bilantul modului in care se deruleaza in prezent schimbul de informatii in UE si in care se recomanda modalitati practice de imbunatatire a acestora.

Comunicarea concluzioneaza ca, in general, schimburile de informatii la nivelul UE functioneaza bine si ca, prin urmare, in acest stadiu, nu sunt necesare noi baze de date pentru asigurarea respectarii legii. Cu toate acestea, instrumentele UE existente ar trebui sa fie mai bine puse in aplicare, iar schimbul de informatii ar trebui sa fie organizat intr-un mod mai sistematic, in special prin crearea unor puncte de contact unice ale autoritatilor de asigurare a respectarii legii in toate statele membre.

Comunicarea subliniaza necesitatea de a asigura o calitate inalta a datelor si de a respecta normele privind protectia datelor, explicand totodata modul in care UE va oferi sprijin statelor membre, inclusiv finantare si formare.

"Imbunatatirea schimbului transfrontalier de informatii nu este un scop in sine.Obiectivul este de a face fata mai eficient criminalitatii si de a reduce prejudiciile aduse victimelor si economiei UE.Masurile in vigoare functioneaza bine, in general, si nu este nevoie de noi baze de date in materie de asigurare a respectarii legii.Cu toate acestea, se pot aduce imbunatatiri.Legislatia convenita trebuie transpusa integral si aplicata intr-un mod mai sistematic, de catre toate statele membre", a declarat comisarul pentru afaceri interne, dna Cecilia Malmstrom.

Printre instrumentele UE de schimb de informatii se numara:


    Initiativa suedeza, care stabileste norme, inclusiv termene care trebuie respectate, privind schimbul de informatii si de date operative intre autoritatile de asigurare a respectarii legii ale statelor membre in scopul desfasurarii de cercetari penale sau de operatiuni de colectare a datelor operative in materie penala.

    Decizia Prum, care instituie un sistem de schimburi automate de profiluri ADN, de date dactiloscopice si de date privind inmatricularea vehiculelor intre autoritatile de asigurare a respectarii legii ale statelor membre, pentru investigarea infractiunilor.

    Europol ofera statelor membre o platforma – prin unitatile nationale Europol (UNE) – pentru a face schimb de informatii si de date operative in materie penala. Statele membre pot utiliza datele pentru anchetele pe care le desfasoara, iar Europol le utilizeaza in cadrul analizelor sale, daca datele intra in sfera sa de competenta si, prin urmare, ii sunt puse la dispozitie.

    In prezent, este in curs de elaborare un sistem european de supraveghere a frontierelor (EUROSUR) pentru schimbul de informatii si o cooperare operationala intre centrele nationale de coordonare si cu FRONTEX, in scopul de a imbunatati informatiile privind situatia frontierelor externe si capacitatea de reactie pentru impiedicarea migratiei nereglementate si a criminalitatii transfrontaliere la frontierele externe ale UE.


Context

Comunicarea din 7 decembrie raspunde Programului de la Stockholm, in cadrul caruia Comisia a fost invitata sa evalueze necesitatea unui model european de schimb de informatii pe baza unei evaluari a instrumentelor existente. Aceasta se bazeaza pe Comunicarea Comisiei din 2010 care ofera o prezentare generala a gestionarii informatiilor in spatiul de libertate, securitate si justitie si pe strategia UE de gestionare a informatiilor pentru securitatea interna, convenita in 2009 (Concluziile Consiliului din 30 noiembrie 2009), precum si pe actiunile intreprinse de statele membre, de Comisie si de Europol de punere in aplicare a acestora. Comunicarea se bazeaza si pe un exercitiu de evaluare a situatiei existente in UE, in care au fost implicati experti nationali si alti experti (AEPD, agentiile UE, Interpol) si care a avut drept obiect schimbul de informatii, pe un studiu privind schimbul de informatii intre autoritatile de asigurare a respectarii legii, precum si pe discutii cu partile interesate, inclusiv cu autoritatile din domeniul protectiei datelor.

Sursa: Comisia Europeana
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016