Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Schimburile de informatii reprezinta un instrument esential pentru autoritatile de asigurare a respectarii legii, atat in combaterea formelor grave de criminalitate organizata (cum ar fi terorismul, traficul de persoane, de droguri si de arme de foc), cat si a infractiunilor savarsite de persoane care actioneaza in mai multe state membre (cum ar fi omorurile si violenta sexuala impotriva copiilor).
Pe 7 decembrie Comisia Europeana a adoptat o comunicare in care se face bilantul modului in care se deruleaza in prezent schimbul de informatii in UE si in care se recomanda modalitati practice de imbunatatire a acestora.Comunicarea concluzioneaza ca, in general, schimburile de informatii la nivelul UE functioneaza bine si ca, prin urmare, in acest stadiu, nu sunt necesare noi baze de date pentru asigurarea respectarii legii. Cu toate acestea, instrumentele UE existente ar trebui sa fie mai bine puse in aplicare, iar schimbul de informatii ar trebui sa fie organizat intr-un mod mai sistematic, in special prin crearea unor puncte de contact unice ale autoritatilor de asigurare a respectarii legii in toate statele membre.
Comunicarea subliniaza necesitatea de a asigura o calitate inalta a datelor si de a respecta normele privind protectia datelor, explicand totodata modul in care UE va oferi sprijin statelor membre, inclusiv finantare si formare.
"Imbunatatirea schimbului transfrontalier de informatii nu este un scop in sine.Obiectivul este de a face fata mai eficient criminalitatii si de a reduce prejudiciile aduse victimelor si economiei UE.Masurile in vigoare functioneaza bine, in general, si nu este nevoie de noi baze de date in materie de asigurare a respectarii legii.Cu toate acestea, se pot aduce imbunatatiri.Legislatia convenita trebuie transpusa integral si aplicata intr-un mod mai sistematic, de catre toate statele membre", a declarat comisarul pentru afaceri interne, dna Cecilia Malmstrom.
Printre instrumentele UE de schimb de informatii se numara:
Initiativa suedeza, care stabileste norme, inclusiv termene care trebuie respectate, privind schimbul de informatii si de date operative intre autoritatile de asigurare a respectarii legii ale statelor membre in scopul desfasurarii de cercetari penale sau de operatiuni de colectare a datelor operative in materie penala.
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea Verde a Contabilitatii
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Decizia Prum, care instituie un sistem de schimburi automate de profiluri ADN, de date dactiloscopice si de date privind inmatricularea vehiculelor intre autoritatile de asigurare a respectarii legii ale statelor membre, pentru investigarea infractiunilor.
Europol ofera statelor membre o platforma – prin unitatile nationale Europol (UNE) – pentru a face schimb de informatii si de date operative in materie penala. Statele membre pot utiliza datele pentru anchetele pe care le desfasoara, iar Europol le utilizeaza in cadrul analizelor sale, daca datele intra in sfera sa de competenta si, prin urmare, ii sunt puse la dispozitie.
In prezent, este in curs de elaborare un sistem european de supraveghere a frontierelor (EUROSUR) pentru schimbul de informatii si o cooperare operationala intre centrele nationale de coordonare si cu FRONTEX, in scopul de a imbunatati informatiile privind situatia frontierelor externe si capacitatea de reactie pentru impiedicarea migratiei nereglementate si a criminalitatii transfrontaliere la frontierele externe ale UE.
Context
Comunicarea din 7 decembrie raspunde Programului de la Stockholm, in cadrul caruia Comisia a fost invitata sa evalueze necesitatea unui model european de schimb de informatii pe baza unei evaluari a instrumentelor existente. Aceasta se bazeaza pe Comunicarea Comisiei din 2010 care ofera o prezentare generala a gestionarii informatiilor in spatiul de libertate, securitate si justitie si pe strategia UE de gestionare a informatiilor pentru securitatea interna, convenita in 2009 (Concluziile Consiliului din 30 noiembrie 2009), precum si pe actiunile intreprinse de statele membre, de Comisie si de Europol de punere in aplicare a acestora. Comunicarea se bazeaza si pe un exercitiu de evaluare a situatiei existente in UE, in care au fost implicati experti nationali si alti experti (AEPD, agentiile UE, Interpol) si care a avut drept obiect schimbul de informatii, pe un studiu privind schimbul de informatii intre autoritatile de asigurare a respectarii legii, precum si pe discutii cu partile interesate, inclusiv cu autoritatile din domeniul protectiei datelor.
Sursa: Comisia Europeana
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
COMISIA EUROPEANA suspenda trei programe cofinantate pentru RomaniaComunicat MFP: Ultima rectificare bugetara din 2013Cum a simplificat Comisia legislatia fiscalaDragnea cere reducerea TVA la 5% pentru produsele bio si traditionale. Asociatiile Patronale: Aceasta cota ar majora preturile!Ministerul Finantelor publice privind ex-ISPAUltimele articole
Achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Pensiile romanilor se majoreaza din 2025! Cu cat va creste Valoarea Punctului de ReferintaPragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027Precizari ANAF referitoare la Registrul RO e-Factura optionalFinantele introduc obligatoriu, de la 1 ianuarie 2025, facturarea electronica pentru relatia B2CArticole similare
Se aduc completari OUG 102 din 2013 privind impozitul pe profit. Ce s-a modificat?Codul fiscal 2008 - Capitolul V. SCHIMBUL DE INFORMATII in domeniul impozitelor directe - art. 124^28-124^41O noua colaborare intre institutii: combaterea evaziunii fiscale si cresterea nivelului de colectare a taxelorOrdinul MFP nr. 773/2015 privind unele masuri de eficientizare a activitatii de evaluare ex-ante a documentatiilor de atribuireSistemul VIESUltimele articole
TVA deductibil. Avantaje, conditii si exempleGuvernul introduce impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare. Cum se va calcula acestaDeclaratia 101: Ce modificari a suferit formularul prin Ordinul 310/2023 si care sunt noile instructiuni de completareCodul EORI: Ce este, cand trebuie folosit si care este procedura de obtinere onlineDe la 1 MARTIE 2022, Institutiile/autoritatile publice sunt obligate sa se inroleze in Sistemul Informatic PatrimVen, pentru a obtine documente fiscaleArticole similare
Codul fiscal 2008 Capitolul I Sectiunea 5<sup>3</sup>. Inregistrarea operatorilor de produse accizabile - art. 192<sup>11</sup>Procedura de achizitie serviciu website de la prestator din stat tertCodul fiscal 2011 - Titlul VIModificari aduse de Ordinul MF nr. 1415/2023 privind incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculatorAchizitie intracomunitara de servicii electronice. Regim fiscal TVA si raportareUltimele articole
Scutiri la impozitul pe venit in domenul IT. Vezi cele 7 conditii cumulative necesareTermenul de aplicare a Legii privind venitul minim de incluziune a fost devansat la 1 iunie 2023Obligatii fiscale privind veniturile din activitati independenteTratamentul fiscal al serviciilor electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau de televiziuneTratamentul TVA al seviciilor electronice, de telecomunicatii,de radiodifuziune sau televiziune-incepand cu 1 iulie 2021Articole similare
Cum arata cifrele de afaceri in domeniul intreprinderilor din primele 5 luni in 2014?Falsificarea monedelor euro in 2012 la nivel europeanArticole similare
Retrageri in numerar. Cum procedeaza o intreprindere individuala?Opinia consultantului: Noi reglementari privind indemnizatia pentru cresterea copiluluiNoutati legislatie Fiscala 14-18 iulie 2008 - Monitorul OficialEsti specialist in domeniul fiscal-contabil? Cunosti la perfectie legislatia? Rentrop& Straton te asteapta in echipa!Impozitarea persoanelor fizice rezidente: Cum scapi de amenzile pentru nedeclararea impozitelor si taxelorUltimele articole
Controale privind RESPECTAREA LEGII 319/2006 si HG 1425/2006. Inspectorii ITM au verificat 26 de persoane si au fost aplicate 22 de avertismenteTabel comparativ pentru Codul de procedura fiscala in urma schimbarilor aduse prin OG 17/2015Documente esentiale pentru Asociatiile de ProprietariSucursala societate comerciala straina. Angajarea de personalAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"