Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Guvernul Romaniei a aprobat in sedinta de marti, 18 decembrie 2012, un proiect de Lege, co-initiat de Ministerul Justitiei, privind masurile pentru combaterea intarzierii la plata in tranzactiile comerciale.
Transpunand in dreptul intern Directiva 2011/7/ a Uniunii Europene, proiectul de lege pune la indemana operatorilor economici instrumente eficiente care sa asigure efectuarea la timp a platilor: un cuantum superior al dobanzii; termene de plata scurte, o lista a clauzelor abuzive si a criteriilor ce pot conduce la identificarea clauzelor abuzive in raport cu creditorul obligatiei de plata a pretului, implicarea organizatiilor guvernamentale in actiunile de promovare a drepturilor creditorilor, inclusiv prin acordarea dreptului de a introduce actiuni in justitie pentru apararea drepturilor si intereselor legitime ale membrilor lor, in special actiuni in anularea clauzelor abuzive si in constatarea practicilor abuzive.Termenul de transpunere a Directivei este 16 martie 2013.
Directiva si, prin urmare, norma de implementare, se aplica atat raporturilor intre operatorii economici, cat si raporturilor dintre acestia si autoritatile publice (autoritati contractante, in sensul legislatiei in domeniul achizitiilor publice).
Prin proiectul de lege aprobat de Guvern se stabilesc termene maximale de plata, contractuale si legale.
Astfel, in raporturile intre profesionisti, termenul contractual este de maxim 60 de zile, iar termenul legal este de 30 de zile de la: data primirii facturii sau a oricarei alte cereri echivalente de plata; data receptiei bunurilor sau prestarii serviciilor, daca data primirii facturii ori a unei cereri echivalente este incerta; data finalizarii procedurii de receptie/verificare.
Prin aplicarea normei europene se introduce un regim mai sever al obligatiilor autoritatilor publice, scopul fiind cel de a crea mecanisme suficient de persuasive pentru ca autoritatile publice sa execute in termen cat mai scurt obligatia de plata a pretului bunurilor/prestatiilor.
Astfel, in raporturile intre profesionisti si autoritati publice termenul contractual este de maxim 30 de zile. In mod exceptional, partile pot stipula un termen de plata de maxim 60 de zile calendaristice, daca acesta este obiectiv justificat.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Termenul legal de plata este de 30 de zile de la data primirii facturii sau a oricarei alte cereri echivalente de plata; de la data receptiei bunurilor sau prestarii serviciilor, daca data primirii facturii este incerta; de la data finalizarii procedurii de receptie/verificare.
Proiectul prevede o norma derogatorie pentru entitatile publice care furnizeaza servicii medicale, in cazul carora termenul legal este de 60 de zile.
Sursa: Just.ro
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Necesita facturare dobanda penalizatoare prevazuta de Legea 72/2013? Raspuns ANAFProiect MFP: plata facturilor catre asociati sau furnizori, reglementata de autoritatiNorme complete privind combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plataArticole similare
TVA - Factura la achizitiile intracomunitareCotele de TVAAchizitie intracomunitara de bunuri. Cursul valutar si data inregistrarii in contabilitateNIR-ul. La ce serveste, in ce conditii e obligatoriu sa intocmesti un NIR si cum se intocmesteOperatiuni triunghiulare: Inregistrari contabile si reglarea tranzactiilorUltimele articole
Situatiile in care este obligatorie intocmirea NIR-uluiFactura de achizitie care acopera 100% contravaloarea bunurilor. Cum se inregistreaza in contabilitateAchizitie pe baza de aviz de insotire. TVA neexigibilAchizitii intracomunitare de bunuri. Declarare TVA si inregistrare contabila. Situatii specialeProduse realizate cu materialul clientului. Aplicarea TVA-uluiArticole similare
Raportare TVA si decont 300. Cum procedam cu facturile primite cu intarziere?Autoritatile contractante sunt obligate sa achite pretul bunurilor sau prestatiilor in maximum 30 zileProiect MFP: plata facturilor catre asociati sau furnizori, reglementata de autoritatiCJUE: TVA poate fi rambursata si dupa expirarea termenului de prescriptieNecesita facturare dobanda penalizatoare prevazuta de Legea 72/2013? Raspuns ANAFUltimele articole
Sistemul TVA la incasare: ce este, cand si de cine poate fi aplicatDeducere TVA in baza facturii emise de furnizor in urma inspectiei fiscaleCorectare erori de calcul TVA deductibila si TVA colectataExigibilitate TVA pentru operatiuni supuse masurilor de simplificare. Cum procedam?Noutati fiscale: Ordinul nr. 588/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 300Articole similare
Autoritatile contractante sunt obligate sa achite pretul bunurilor sau prestatiilor in maximum 30 zileAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"