keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Tot ce trebuie sa stii despre PFA in 2021. Precizari oficiale de la Inspectia Muncii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Mar. 2021 Exclusiv
Tags: pfa in 2021, contract individual de munca, salariul de baza minim brut

Persoana fizica autorizata (PFA) reprezinta persoana fizica autorizata sa desfasoare orice forma de activitate economica permisa de lege, folosind in principal forta sa de munca.

PFA isi poate desfasura activitatea in mod individual si independent, ca persoana fizica autorizata , dar in conditiile legii, poate avea, in calitate de angajator,  cel mult trei angajati proprii in acelasi timp, carora trebuie sa le incheie contract individual de munca (CIM).
 
Conform unui comunicat de presa al Inspectiei Muncii, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale prevede limitarile referitoare la numarul de angajati pe care ii poate avea o PFA.
 
Codul muncii defineste contractul individual de munca ca fiind ”contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu”.
 
Important! Contractul individual de munca trebuie incheiat si inregistrat in Revisal anterior inceperii activitatii de catre salariat, obligatie ce revine angajatorului.
 
De asemenea, incadrarea in munca este conditionata de certificatul medical, documentul atesta faptul ca viitorul salariat este in masura sa presteze activitatea pentru care este angajat.
 
Varsta minima de la care este legala angajarea unei persoane fizice este de 15 ani, iar incheierea CIM se poate face pe durata nedeterminata sau, in anumite cazuri expres prevazute de legislatie, pe durata determinata. In ceea ce priveste durata muncii, CIM poate fi cu norma intreaga sau cu timp partial.
 
Institutia precizeaza ca la angajarea unui salariat, angajatorul trebuie sa intocmeasca pentru fiecare persoana incadrata in munca un dosar personal. Aceasta obligatie este reglementata prin Hotararea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor.
 
Dosarul personal al salariatului cuprinde cel putin urmatoarele documente: actele necesare angajarii, fisa de aptitudini, contractul individual de munca, actele aditionale si celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca, acte de studii/certificate de calificare, orice alte documente care certifica legalitatea si corectitudinea completarii in  registrul general de evidenta a salariatilor.
 
PFA in calitate de angajator are obligatia de a respecta prevederile legale in vigoare privind atat relatiile de munca cat si securitatea si sanatatea in munca a lucratorilor.

Atentie! Din ianuarie 2021, salariul de baza minim brut garantat in plata este de  2.300 lei pe luna, respectiv 3.000 lei pe luna in domeniul constructiilor.


Sursa: Inspectia Muncii

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016