Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA: Vanzari la distanta din Romania in alte state UE - precizari oficiale ANAF

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 11 Nov. 2019
Tags: vanzare la distanta, tva, locul livrarii

Directia Generala Regionala a Finantelor Publice (DGRFP) Brasov pune la dispozitia contribuabililor un comunicat prin care explica modalitatea de calculare a TVA-ului in cazul vanzarilor la distanta din Romania in alte state UE.

Pentru inceput, vom preciza ca prin vanzare la distanta se intelege o livrare de bunuri care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de alta persoana in numele acestuia catre un cumparator, care este fie: 
- persoana impozabila ce efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care taxa nu este deductibila (intreprinderi mici, alte persoane impozabile care efectueaza exclusiv operatiuni scutite fara drept de deducere); 
- persoana juridica neimpozabila; 
- orice alta persoana neimpozabila (persoane fizice). 

Asadar, in cele ce urmeaza vom vorbi despre vanzarile la distanta din Romania in alte state membre UE.

Locul unei livrari este unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert – in acest caz locul livrarii fiind Romania. 

Regula speciala privind locul livrarii pentru vanzarile la distanta efectuate din Romania catre alt stat membru - in acest alt stat membru, in cazul in care livrarea este efectuata catre categoriile de cumparatori mai sus mentionati, care nu ii comunica furnizorului un cod de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de statul membru in care se incheie transportul sau expedierea, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii: 
- valoarea totala a vanzarilor la distanta, efectuate de furnizor si care presupun transportul sau expedierea bunurilor din Romania catre statul membru respectiv, in anul calendaristic in care are loc vanzarea la distanta, inclusiv valoarea respectivei vanzari la distanta, sau in anul calendaristic precedent, depaseste plafonul pentru vanzari la distanta stabilit de statul membru respectiv*, astfel de vanzari avand locul livrarii in statul respectiv; 
- furnizorul a optat in Romania pentru considerarea tuturor vanzarilor sale la distanta, care presupun transportul bunurilor din Romania catre statul membru respectiv, ca avand loc in acel stat membru. 

Astfel:

1. Furnizorii din Romania care efectueaza intr-un stat membru vanzari la distanta ce depasesc plafonul pentru vanzari la distanta din acel stat au urmatoarele obligatii: 
  • Se inregistreaza in scopuri de TVA in statul membru respectiv; 
  • Taxeaza in statul membru, conform legislatiei acestui stat, vanzarile efectuate din acel moment pana la sfarsitul anului calendaristic urmator celui in care plafonul a fost depasit; 
  • Comunica acest lucru printr-o scrisoare recomandata transmisa catre organul fiscal competent din Romania, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii in alt stat membru. 

La calculul plafonului se iau in considerare

- valoarea tuturor vanzarilor la distanta efectuate de un furnizor din Romania catre un anumit stat membru, inclusiv valoarea vanzarilor de bunuri expediate dintr-un teritoriu tert si importate in Romania, care se considera ca au fost expediate din Romania; 
- valoarea vanzarii care conduce la depasirea plafonului in celalalt stat membru. 

La calculul plafonului nu se iau in considerare

- valoarea vanzarilor la distanta de bunuri accizabile** 
- valoarea oricarei livrari intracomunitare de mijloace de transport noi; 
- valoarea livrarilor de bunuri cu instalare, efectuate in alt stat membru de catre furnizor sau de alta persoana in numele acestuia; 
- valoarea oricarei livrari efectuate de un furnizor din Romania in cadrul unei tranzactii supuse regimului special al marjei profitului pentru bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, conform art. 312 din Codul fiscal;
- valoarea oricarei livrari de gaz printr-un sistem de gaze naturale situat pe teritoriul Uniunii Europene sau prin orice retea conectata la un astfel de sistem, de energie electrica, de energie termica sau agent frigorific, prin intermediul retelelor de incalzire ori de racire.

2. Furnizorul din Romania care nu depasesc plafonul pentru vanzari la distanta din statul membru in care se efectueaza vanzarile dar opteaza pentru considerarea locului livrarilor in acest stat membru au urmatoarele obligatii: 
  • Comunica optiunea printr-o scrisoare recomandata organului fiscal din Romania; 
  • Se inregistreaza in scopuri de TVA in statul membru in care efectueaza vanzarile si taxeaza vanzarile efectuate in statul membru respectiv, conform legislatiei acestui stat, pana la sfarsitul celui de-al doilea an calendaristic urmator celui in care si-a exercitat optiunea.
Sursa: DGRFP Brasov
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA: Vanzari la distanta din Romania in alte state UE - precizari oficiale ANAF":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016