Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Din categoria o intrebare pe zi

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Oct. 2008
Tags: tva, deductibilitatea tva, regim special de tva

Intrebare: Pentru un client persoana juridica impozabila dpdv. TVA este sau nu deductibila TVA de pe o factura emisa de o agentie de turism persoana juridical impozabila dpdv. TVA, operatoare ...

Intrebare:
Pentru un client – persoana juridica impozabila dpdv. TVA este sau nu deductibila TVA de pe o factura emisa de o agentie de turism – persoana juridical impozabila dpdv. TVA, operatoare in regim special TVA, care a specificat pe factura in dreptul serviciului unic (cu loc de prestare in Romania) in coloana TVA: “TVA inclus”?

Raspuns:
Asa cum rezulta din textul intrebarii formulate de dvs., agentia de turism respectiva a aplicat regimul special de taxare al serviciului unic oferit firmei dvs. In acest caz, suma T.V.A. aferenta serviciului nu este mentionata in mod expres pe factura care poarta doar mentiunea “T.V.A. inclusa”. Acest fapt nu va indreptateste sa va exercitati dreptul de deducere a T.V.A. inclusa prin aplicarea cotei recalculate de 19/119 asupra totalului sumei facturate.

Agentiile de turism practica regimul special de taxare reglementat prin articolul 1521 din Codul fiscal conform caruia baza de impozitare T.V.A. a serviciului unic prestat este marja de profit a agentiei.

Aceasta marja este suma rezultata din diferenta dintre:

- suma totala platita de turist, exclusiv taxa aferenta;

- costurile agentiei de turism care cuprind contravaloarea livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de alte persoane impozabile in beneficiul direct al turistului: servicii de transport, hoteliere, catering si alte cheltuieli (asigurarea mijloacelor de transport utilizate, taxe pentru viza, diurna si cazarea pentru sofer, taxele de drum, taxele de parcare, combustibilul). In aceste costuri nu intra cheltuielile generale ale agentiei de turism care sunt suportate din marja profitului.

Costurile agentiei de turism pentru furnizarea serviciului unic cuprind si suma T.V.A. inscrisa in facturile furnizorilor de servicii pentru care agentia de turism nu are voie sa isi exercite dreptul de deducere a T.V.A.

Acest fapt este reglementat la alineatul 6 din cadrul articolului 1521 : “Fara sa contravina prevederilor art. 145 alin. (2), agentia de turism nu are dreptul la deducerea sau rambursarea taxei facturate de persoanele impozabile pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii in beneficiul direct al calatorului si utilizate de agentia de turism pentru furnizarea serviciului unic prevazut la alin. (2).”

In concluzie, prin factura emisa, agentia de turism colecteaza T.V.A. doar la profitul sau brut obtinut din prestarea de servicii iar aceasta suma a T.V.A. nu este inscrisa in mod expres pe factura.

Aceasta este o obligatie reglementata la alineatul 9 din cadrul articolului 1521 “Agentiile de turism nu au dreptul sa inscrie taxa in mod distinct in facturi sau in alte documente legale care se transmit calatorului, pentru serviciile unice carora li se aplica regimul special, in acest caz inscriindu-se distinct in documente mentiunea "TVA inclusa". “

Articol preluat din Revista Romana de TVA octombrie/2008

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Din categoria o intrebare pe zi":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016