Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Plati cu cardul de catre client strain. Obligatii declarative pentru TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Aug. 2012 Exclusiv
Tags: client strain, plata card, tva, declaratia 390

Analizam, prin cele ce urmeaza, situatia in care un client strain efectueaza multe plati cu un card atasat contului curent, numele beneficiarului platii vazandu-se pe extras si doar atat, fara niciun alt document atasat la extras sau adus separat in contabilitate, atat pe euro cat si pe lei. Vom vedea astfel cum se inregistra aceste cheltuieli si cum poate fi diminuata casa in lei si in valuta daca au loc retrageri de numerar din banca.

Raspuns:

In opinia noastra, rolul extrasului de cont este de evidentiere a platilor, si nu de document justificativ pentru inregistrarea unor cheltuieli. Astfel, daca aceste sume sunt inregistrate ca plati in extrasul de cont, veti putea inregistra cheltuieli nedeductibile, conform art. 21 alin. (4) lit. f) din Codul fiscal.
 
Insa, situatia este mult mai complicata decat o simpla inregistrare de cheltuiala nedeductibil, deoarece intelegem ca furnizorii au tranzactionat prin banca aceste plati, fapt pentru care consideram ca au fost emise documentele primare de vanzare ( facturi / bonuri fiscale), iar aceste achizitii ar trebui sa se regaseasca in contabilitatea societatii dvs, si societatea trebuie sa respecte obligatii declarative pentru TVA (declaratia 390 pentru achizitii intracomunitare, declaratia 394 pentru achizitii pe teritoriul Romaniei, fapt ce conduce la implementarea unei organizari in platile facute de aceste persoane.
 
In ce priveste a doua situatie din intrebare, diminuarea soldului de casa, presupus de noi ca exista numai scriptic, consideram ca si acesta se poate face prin documente justificative (deconturi de cheltuieli, documente ce atesta platile catre furnizorii de bunuri/prestatorii de servicii).
 
Nu suntem adeptii inregistrarii unor artificii contabile, in urma carora sa rezulte diminuarea soldului de casierie, daca acestea nu reflecta o situatie reala.
Desigur, exista si responsabilitatea persoanelor ce conduc contabilitatea, dar si a celorlalte persoane, ce ar trebui sa isi asume in principal efectuarea operatiilor economice, fapt pentru care va recomandam sa efectuati un inventar fizic al patrimoniului societatii, iar rezultatele inventarierii se vor inregistra in contabilitate conform procedurilor legale.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Plati cu cardul de catre client strain. Obligatii declarative pentru TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016