Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA. Prestari de servicii care determina decontari sau plati succesive

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Iun. 2011
Tags: tva, cota standard tva

Prin natura lor, anumite prestari de servicii determina decontari sau plati succesive. In aceasta categorie se incadreaza: - serviciile de constructii-montaj;- serviciile de consultanta; - serviciile ...

Prin natura lor, anumite prestari de servicii determina decontari sau plati succesive. In aceasta categorie se incadreaza:
- serviciile de constructii-montaj;
- serviciile de consultanta;
- serviciile de cercetare;
- serviciile de expertiza;
- alte servicii similare celor enumerate anterior.
De regula, datorita faptului ca nu au un caracter accidental, astfel de servicii se desfasoara pe baza de contract incheiat intre un prestator si un beneficiar. Serviciile contractate se desfasoara pe o perioada determinata, stabilita printr-un grafic de executie si de predare a lucrarilor, document care reprezinta anexa la contract.
In functie de clauzele contractuale negociate intre parteneri, astfel de servicii se considera a fi efectuate:
- fie la data la care sunt emise situatii de lucrari, rapoarte de lucru sau alte documente similare pe baza carora se stabilesc serviciile efectuate;
- fie la data acceptarii de catre beneficiari a si tuatiilor de lucrari, a rapoartelor de lucru etc.

Exemplu:
Firma Vivaconstruct, in calitate de antreprenor, inregistrata in scopuri de TVA, avand drept perioada fiscala luna calendaristica, in baza contractului incheiat in data de 15 aprilie 2010, se obliga sa construiasca firmei Contbil un bun imobil cu destinatia de sediu administrativ. Lucrarile de constructii urmeaza a se realiza in baza autorizatiei de constructii valabile pentru o perioada de 24 de luni incepand cu data de 1 mai 2010. Durata contractului si natura  lucrarilor contractate  impune decontari succesive in baza situatiilor de lucrari intocmite de catre prestator si acceptate de catre beneficiar. Prin contract se stipuleaza faptul ca:
- lucrarile partiale efectuate lunar conform situatiei de lucrari emise de catre antreprenor urmeaza a fi acceptate de catre beneficiar in primele 5 zile ale  lunii urmatoare celei in care serviciile au fost efectiv prestate;
- factura urmeaza a fi emisa in baza situatiilor de lucrari acceptate pana la sfarsitul lunii in care are loc acceptarea.
Pentru primele trei luni de derulare a contractului de constructie, data prestarii serviciului ca fapt generator de taxa se considera:
- pentru lucrarile efectuate in luna mai 2010: data de 4 iunie 2010, caz in care, la emiterea facturii in data de 30 iunie 2010, prestatorul colecteaza TVA la cota standard TVA de 19%;
- pentru lucrarile efectuate in luna iunie 2010: data de 5 iulie 2010, caz  in care, la emiterea facturii  in data de 30 iulie 2010, prestatorul colecteaza TVA la cota standard TVA de 24%;
- pentru lucrarile efectuate in luna iulie 2010: data de 5 august 2010, caz in care, la emiterea facturii in data de 31 august 2010, prestatorul colecteaza TVA la cota standard TVA de 24%.

In cazul serviciilor care determina decontari sau plati succesive, indiferent de modalitatea selectata prin contract pentru stabilirea faptului generator, d.p.d.v. al TVA, perioada de decontare pentru astfel de servicii nu poate depasi un an de la data efectuarii!
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA. Prestari de servicii care determina decontari sau plati succesive":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016