Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce s-a intamplat cu Declaratia 600? Modificarile prin care a trecut formularul

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 07 Feb. 2020 Exclusiv
Tags: declaratia 600, versiunea 1 0 1, ultima versiune, actualizata, codul de procedura fiscala

In randurile de mai jos, regasiti versiunea 1.0.1 pentru Declaratia 600 "Declaratie privind venitul asigurat la sistemul public de pensii" conform OPANAF nr. 874/22.06.2015.

UPDATE 2020:

Declaratia 600 a trecut prin mai multe etape anul trecut. Dupa ce, pe 15 ianuarie 2018, ANAF posta pe site-ul oficial noul Formular 600, “Declaratie privind venitul asigurat la sistemul public de pensii OPANAF nr.4140/2017 (incepand cu anul de raportare 2018)”, la doar doua luni, in Monitorul Oficial, era publicat un nou OPANAF care privea declaratia 600. 

Asadar, atunci, prin OPANAF 888/2018, publicat in Monitorul Oficial din 29 martie 2018 au fost aprobate modelului continutului si modalitatea de depunere si de gestionare a formularului 212 - Declaratie Unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, care comasa 7 formulare fiscale, intre care si Declaratia 600, dupa cum urmeaza:
    • Declaratia 200 – veniturile realizate din Romania;
    • Declaratia 201 – veniturile realizate din strainatate;
    • Declaratia 220 -  venitul estimat/norma de venit
    • Declaratia 221 -  norme de venit- agricultura;
    • Declaratia 600 – venitul baza pentru CAS;
    • Declaratia 604 – stabilire CASS persoane fara venit;
    • Declaratia 605 – stopare CASS persoane fara venit.
      
In mai 2018, insa, la alte doua luni distanta,  presedintele ANAF a emis un nou ordin (OPANAF 1155/2018), care elimina indicativul 212 din numele formularului, acesta urmand a fi identificat fara numar, doar cu numele: DECLARATIE UNICA privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizce.
     
Iar alte cateva luni mai tarziu, adica in ianuarie 2019, Declaratia Unica a suferit noi modificari aduse prin Ordinul nr. 49/2019, pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice" . Incepand din 2019, Declaratia Unica - privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - nu va mai putea fi depusa decat in format PDF inteligent, potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Fisierul poate fi descarcat de pe portalul ANAF.

Articolul initial

In conformitate cu prevederile art. 296^21 alin. (1) din Codul fiscal, declaratia 600 se completeaza si se depune de catre persoanele care au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, dupa caz, respectiv:

- intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
- membrii intreprinderii familiale;
- persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
- persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
- persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla



Click aici pentru Declaratia 600 actualizata!


Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I-III si V din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii nu au obligatia depunerii declaratiei.

Declaratia 600 se completeaza in doua exemplare, originalul se depune la organul fiscal competent, iar copia se pastreaza de catre contribuabil sau de catre imputernicitul acestuia.

Declaratia 600 se depune, pe suport hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau prin celelelalte metode prevazute de lege.

Data depunerii declaratiei este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz.

Declaratia 600 se poate depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta ca metoda alternativa de depunere a declaratiilor, in conformitate cu prevederile legale. In acest caz, data depunerii declaratiei este data inregistrarii acesteia pe portal, astfel cum rezulta din mesajul electronic transmis de sistemul de tranzactionare a informatiilor, cu conditia validarii continutului declaratiilor, conform art. 83 alin. (3^1) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sursa: fiscalitatea.ro

Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce s-a intamplat cu Declaratia 600? Modificarile prin care a trecut formularul":
Rating:

Nota: 3.97 din 5 din 17 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

A fost actualizata Declaratia 088
Mai multe articole despre versiunea 1.0.1
Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016