Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

OFICIAL ANAF: Ghid de completare a Declaratiei 230

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 11 Aug. 2020
Tags: formular 230, anaf, ghid de completare d230

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat pe site-ul oficial un nou ghid de completare a Cererii privind destinatia sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii/Cererii privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat.

ATENTIE! Ghidul se adreseaza persoanelor fizice care intentioneaza sa redirectioneze suma reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venitul realizat in anul 2019, prin depunerea formularului 2301 ”Cerere privind destinatia sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii/Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat".
 

1. CINE POATE DEPUNE FORMULARUL 230? 

Formularul se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza urmatoarele venituri din Romania : 
- venituri din salarii si asimilate salariilor;
- venituri din pensii;
- venituri din activitati independente/ activitati agricole, impuse pe baza de norma de venit; 
- venituri din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva, pentru care impozitul se retine la sursa; 
venituri din drepturi de proprietate intelectuala, altele decat cele pentru care venitul net se determina in sistem real; 
- venituri din cedarea folosintei bunurilor, pentru care venitul net se determina pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe baza normelor de venit. 

Contribuabilii completeza formularul in urmatoarele situatii: 
a) au efectuat in anul de raportare cheltuieli pentru acordarea de burse private conform legii, si solicita restituirea acestora; 
b) dispun directionarea unei sume din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult. 
 

2. REGULI GENERALE PRIVIND FORMULARUL 230 

2.1. Obtinerea formularului Formularul poate fi obtinut gratuit, accesand website-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, www.anaf.ro, astfel: 
a) sectiunea „Asistenta contribuabili – persoane fizice”, subsectiunea „Despre impozite si taxe”, rubrica „ Fo rmulare fiscale si ghid de completare” 
b) formularul PDF inteligent - sectiunea „Servicii on line”, subsectiunea „Declaratii electronice”, rubrica „Descarcare declaratii”;
c) in situatia in care se doreste depunerea formularului 230 prin serviciul Spatiul Privat Virtual, dupa autentificare, veti accesa sectiunea Depunere declaratii, subsectiunea D230; 
d) formularul poate fi obtinut gratuit si de la sediile organelor fiscale. 

2.2. Categorii de contribuabili care completeaza formularul 230

Sectiunea II din formular se completeaza de contribuabilii care, in anul 2019, au realizat venituri din salarii si asimilate salariilor, din pensii si/sau din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva pentru care impozitul se retine la sursa si care dispun directionarea unei sume din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, dupa cum urmeaza: 

a) pentru perioada 1 ianuarie – 31 martie 2019 inclusiv: 
- dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 2% din impozitul aferent perioadei pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult; sau
- dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 2% din impozitul aferent perioadei, pentru acordarea de burse private, conform legii; sau 
- dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 3,5% din impozitul aferent perioadei, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii. 

b) pentru perioada 1 aprilie - 31 decembrie 2019, dispun directionarea unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul aferent perioadei pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private. 

Sectiunea III se completeaza de catre contribuabilii care, in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019, au realizat venituri din activitati independente/activitati agricole, impuse pe baza de norma de venit, drepturi de proprietate intelectuala, altele decat cele pentru care venitul net se determina in sistem real si/sau din cedarea folosintei bunurilor, pentru care venitul net se determina pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe baza normelor de venit si care dispun directionarea unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private. 

Contribuabilii care isi exercita optiunea de virare a unei sume din impozitul anual pentru sustinerea mai multor entitati nonprofit/unitati de cult, precum si pentru acordarea de burse private pot solicita directionarea acestei sume pentru sustinerea mai multor entitati nonprofit/unitati de cult precum si pentru acordarea de burse private. 

In aceasta situatie se completeaza in mod corespunzator formularul “Anexa nr.... la Cerere privind destinatia sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii/Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat".

In situatia in care, formularul se depune de catre un imputernicit desemnat de contribuabil2, se completeaza si sectiunea nr. IV. „Date de identificare a imputernicitului”.

In cazul in care formularul se depune sau transmite in format hartie, acesta se completeaza in doua exemplare. Un exemplar original se va pastra de catre organul fiscal, celalalt exemplar se va pastra de catre contribuabil sau de catre imputernicitul acestuia. 
2.3. Depunerea formularului Cererea privind destinatia sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii/Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat impreuna cu anexele completate, se poate depune, astfel: 

A) Prin intermediul site-ului ANAF: www.anaf.ro, accesand serviciul „Spatiul Privat Virtual”3: Serviciul „Spatiul Privat Virtual” este un serviciu gratuit care poate fi accesat de persoanele fizice prin autentificarea cu: 
a) credentiale de tip „nume utilizator” si „parola” insotite de coduri de autentificare de unica folosinta „OTP”; 
b) certificat digital calificat. Pentru a se inregistra ca utilizatori, contribuabilii vor accesa link-ul: Inregistrare persoane fizice (https://www.anaf.ro/InregPersFizicePublic). 
In situatia in care contribuabilii sunt deja inregistrati, acestia vor accesa link-ul: https://pfinternet.anaf.ro. 

B) Prin intermediul portalului www.e-guvernare.ro, prin utilizarea unui certificat digital calificat; 

C) In format hartie, la registratura organului fiscal competent, in mod individual sau pe baza de borderou; 

D) Prin posta, in mod individual sau pe baza de borderou, cu confirmare de primire; 

E) Prin mijoace electronice de transmitere la distanta, pe baza de borderou, cu formularele 230 in format hartie scanate. In situatia in care formularul se va transmite prin intermediul serviciului „Spatiul Privat Virtual” sau prin portalul www.e-guvernare.ro, documentele justificative se vor anexa in format „ZIP”.

Nu se poate depune formularul “Anexa nr.... la Cerere privind destinatia sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii/Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat", ulterior depunerii unui formular 230.

NOTA: Formularul poate fi depus pe baza de borderou si prin intermediul unei alte persoane, respectiv entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiara a sumei.


3. TERMENUL DE DEPUNERE

Pentru anul fiscal 2019, formularul 230 se depune pana la data de 30 iunie 2020, inclusiv.
 

Citeste si Documentatia necesara pentru inregistrarea formularului 150
Citeste si Zece situatii obligatorii pentru intocmirea avizului de insotire a marfii


ARTICOL INITIAL:

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat luni, 25 martie 2019, un “Ghid de completare a cererii privind destinatia sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii”, care vine in intampinarea contribuabililor ce inca nu au depus formularul.

Reamintim faptul ca a fost aprobata procedura privind organizarea Registrului entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, precum si modelul si continutul unor foamulare. Asadar, persoanele fizice vor putea redirectiona 3,5% din impozitul datorat pe veniturile din activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, salarii, pensii sau cedarea folosintei bunurilor, catre ONG-uri sau unitati de cult, incepand cu aceeasi data si cu conditia ca beneficiarii sumelor sa fie inscrisi in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale. 

In Ghidul publicat de ANAF gasiti urmatoarele informatii:
  • Cine poate depune formularul 230? 
  • Obtinerea, completarea si depunerea formularului 
  • Termenul de depunere
  • Completarea formularului 230 pentru acordarea de burse private 
  • Completarea formularului 230 pentru sustinerea entitatilor nonprofit sau unitatilor de cult
  • Completarea formularului 230 pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii
  • Informatii suplimentare
  • MODEL de completare a FORMULARULUI 230 – pentru SUSTINEREA  A DOUA ENTITATI NONPROFIT
  • MODEL de completare a FORMULARULUI 230 – pentru BURSA PRIVATA
  • MODEL de completare a FORMULARULUI 230 – pentru SUSTINEREA UNEI ENTITATI NONPROFIT FURNIZOARE DE SERVICII SOCIALE ACREDITATA CU CEL PUTIN UN SERVICIU SOCIAL LICENTIAT 
  • Extras din  Ghid de completare a cererii privind destinatia sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii
 

Cine poate depune Formularul 230? 


“Formularul se completeaza si se depune atat de catre persoanele fizice care au realizat venituri din salarii si asimilate salariilor si/sau venituri din pensii din Romania, cat si de catre persoanele fizice care au realizat venituri din salarii si/sau pensii din strainatate, impozabile in Romania, in anul 2018, in urmatoarele situatii: 
1.1. dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor si/sau veniturile din pensii, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult; sau
1.2. dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor si/sau veniturile din pensii, pentru acordarea de burse private, conform legii; sau
1.3. dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor si/sau veniturile din pensii, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii”.
 

Obtinerea Formularului


Formularul poate fi obtinut gratuit, accesand site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, www.anaf.ro, astfel: 
a) sectiunea „Asistenta contribuabili – persoane fizice”, subsectiunea „Despre impozite si taxe”, rubrica „ Formulare fiscale si ghid de completare” (poate fi depus la registratura organului fiscal sau prin posta cu confirmare de primire); 
b) formularul PDF inteligent - sectiunea „Servicii on line”, subsectiunea „Declaratii electronice”, rubrica „Descarcare declaratii” (poate fi depus electronic prin intermediul portarului www.e-guvernare.ro, in format hartie la registratura organului fiscal sau prin posta cu confirmare de primire); 
c) sectiunea Depunere declaratii, subsectiunea D230, in situatia in care se doreste depunerea formularului 230 prin serviciul Spatiul Privat Virtual, dupa autentificare; sau
d) formularul poate fi obtinut gratuit si de la sediile organelor fiscale.
 
Toate informatiile de care aveti nevoie se regasesc in GHIDUL pe care il puteti descarca GRATUIT de AICI >>
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "OFICIAL ANAF: Ghid de completare a Declaratiei 230":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016