Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In ce priveste rambursarea TVA de la bugetul statului, se produc numeroase intarzieri ale fluxului de numerar ca urmare a modului greoi in care banii datorati de stat ajung in contul contribuabililor. O solutie in acest sens o reprezinta insa infiintarea unui grup de TVA.
Ce este grupul de TVA?
Grupul de TVA este o oportunitate a carei aplicabilitate a fost largita in urma modificarilor legislative de la inceputul acestui an. Pana atunci, numai marii contribuabili puteau aplica pentru formarea unui grup de TVA. Acum insa lucrurile s-au schimbat si toate societatile care fac parte din acelasi grup de firme pot implementa aceasta structura.
Ideea este simpla: companiile isi compenseaza pozitiile intr-un decont de TVA consolidat, ajustandu-si sumele de plata cu sumele de rambursat. De precizat ca o inregistrare suplimentara in scopuri de TVA pentru implementarea grupului fiscal unic sau alte modificari de ordin contabil nu sunt necesare.
Exista, desigur, cateva cerinte pentru ca minimum doua companii sa formeze un grup fiscal. Cea mai importanta este detinerea in proportie de minimum 50% din capitalul societatilor in cauza de catre aceiasi actionari.
Avantajul major al acestei structuri este optimizarea fluxului de numerar. Astfel, o companie aflata in pozitie de rambursare primeste instant numerar din partea companiei aflate in pozitie de plata, fara sa astepte rambursarea de TVA, care de cele mai multe ori este un proces anevoios.
Avantajul optimizarii este si mai important in contextul in care una dintre companiile din grup se afla inca in faza de investitii sau efectueaza doar exporturi/ livrari intracomunitare.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Spre exemplu, o companie care activeaza in sectorul productiei / distributiei si inregistreaza constant TVA de plata, isi poate compensa acest TVA cu suma de TVA deductibila inregistrata de o alta companie din grup care efectueaza exporturi/ livrari intracomunitare. In acest fel, fluxul de numerar al societatii care efectueaza exporturi nu va fi afectat de o rambursare intarziata a TVA.
Sursa: hotnews.ro
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Puteti dormi linistiti: Se infiinteaza GRUPUL DE TVA!Articole similare
Solutionarea deconturilor cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursareUn drept intarziat de deducere a TVACare sunt conditiile necesare transmiterii cererii autoritatii competente din statul membru de rambursare?Rambursarea TVA in martie si modul de anulare a codului de TVA. Important pentru a nu pierde sumele de rambursatBonuri fiscale de motorina si taxe de drum aferente transportului intracomunitar. RAMBURSARE TVAUltimele articole
Care este termenul de prescriere pentru solicitarea rambursarii TVAANAF a publicat Ghidul privind recuperarea TVA achitata in alt stat membru al Uniunii EuropeneGhid ANAF privind recuperarea TVA achitata in alt stat membru al Uniunii EuropeneControale ANAF pe TVA. Ce documente verifica Fiscul in cazul unui control de TVARambursarea de TVA: cine o poate solicita si cum se calculeaza valoarea TVA-ului rambursatArticole similare
Documentar fiscal: modificarile TVA aduse de OG nr. 15 din 2012Cifra de afaceri de peste 2.250.000 lei | Neaplicarea sistemului TVA la incasareTVA la incasare 2023: Cum se face intrarea sau iesirea in/din sistem?GRUP FISCAL UNIC. TVA la incasareProcedura de implementare si de administrare a grupului fiscal unic. Vezi ordinul!Ultimele articole
ANAF modifica modelul si continutul formularului 300. Instructiuni de completareConditii pentru a forma un grup fiscal. Tratament TVACe trebuie sa stii despre plata defalcata a TVA. Raspunsuri oficiale ANAFModificari privind administrarea grupului fiscal unic. Analiza zilei cu Irina DumitrescuANAF propune noua Procedura de implementare si de administrare a grupului fiscal unic. Formulare modificateArticole similare
Reglementari care privesc intocmirea si utilizarea documentelor financiar-contabileSOCIETATIle cu datorii la actionari/asociati, obligate sa reconstituie activul net, pana la inchiderea exercitiului financiar urmatorFiscul va monitoriza casele de marcat ale firmelorAcordarea de tichetele cadou in campaniile de marketing. Tratamentul fiscalSe amana plata TVA la importuriUltimele articole
Noutati privind salariile si beneficiile extrasalariale in 2025Care este salariul minim in agricultura si un model de calcul salariu de la 1 ianuarie 2025Dividende distribuite in 2024, dar platite in 2025. Ce cota de impozitare se aplicaSchema de ajutor introdusa prin HG 300/2024. Bugetul va fi suplimentat cu 750 milioane leiControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"