Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Atragem atentia contribuabililor care nu si-au indeplinit obligatia de inregistrare fiscala ca in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 350 din 23 mai 2012 a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) nr. 714/2012 care reglementeaza procedura de inregistrare fiscala din oficiu sau la cererea altei autoritati care administreaza creante fiscale, a contribuabililor care nu si-au indeplinit obligatia de inregistrare fiscala.
Redam mai jos principalele prevederi ale noului act normativ.
Subiectul inregistrarii
Procedura se aplica persoanelor care sunt subiecte al unor raporturi juridice fiscale, respectiv: persoane fizice, persoane juridice si entitati fara personalitate juridica care au obligatia depunerii declaratiei de inregistrare fiscala, precum si sedii secundare care au obligatia inregistrarii ca platitori de impozit pe venituri din salarii.
Atentie! Procedura nu se aplica persoanelor fizice care detin cod numeric personal si sunt supuse impozitului pe venit.
Procedura de inregistrare
Organul fiscal competent efectueaza inregistrarea fiscala din oficiu pe baza constatarilor proprii sau la cererea altei autoritati care administreaza creante fiscale.

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Cartea neagra a controlului fiscal

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
In cazul in care inregistrarea fiscala din oficiu are la baza constatari proprii ale organelor de administrare fiscala sau solicitari ale altor organe care administreaza creante fiscale, organul fiscal competent transmite contribuabililor in cauza notificari privind inregistrarea fiscala din oficiu care se comunica acestora potrivit art. 44 din Codul de Procedura Fiscala.
Nu se emit notificari in cazul in care inregistrarea fiscala din oficiu se face pe baza constatarilor organelor de inspectie fiscala sau a hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile transmise de instantele judecatoresti , prin care se dispune inscrierea unor fapte in cazierul fiscal al persoanelor fizice nerezidente, neinregistrate fiscal in Romania.
Procedura de inregistrare din oficiu se sisteaza in urmatoarele situatii:
- daca in termenul prevazut in notificare contribuabilii depun la organul fiscal competent declaratia de inregistrare fiscala iar inregistrarea fiscala se efectueaza in baza acestei declaratii;
- daca in termenul prevazut in notificare contribuabilii prezinta organului fiscal competent documente din care rezulta ca nu au obligatia de a solicita inregistrarea fiscala.
In situatia in care, dupa expirarea termenului prevazut in notificare, contribuabilii:
- nu se prezinta la organul fiscal competent;
- documentele prezentate nu justifica sistarea procedurii de inregistrare fiscala;
- inregistrarea fiscala din oficiu are la baza constatari ale organelor de inspectie fiscala sau hotarari judecatoresti definitive si irevocabile transmise de instantele judecatoresti, prin care se dispune inscrierea unor fapte in cazierul fiscal al persoanelor fizice nerezidente, neinregistrate fiscal in Romania, organul fiscal competent procedeaza la inregistrarea din oficiu a acestora prin emiterea si comunicarea Deciziei privind inregistrarea fiscala din oficiu.
Data inregistrarii din oficiu este data comunicarii deciziei privind inregistrarea fiscala din oficiu. In termen de 2 zile lucratoare de la data comunicarii deciziei privind inregistrarea fiscala din oficiu se intocmeste certificatul de inregistrare fiscala care se comunica contribuabilului in cauza potrivit art. 44 din Codul de procedura fiscala.
Important! Odata cu inregistrarea contribuabilului se aplica si sanctiunile pentru nedepunerea la termenele legale a declaratiei de inregistrare fiscala.
Sursa: DGFP Valcea

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cand se poate trece de la impozit pe profit la impozit pe veniturile microintreprinderilor?Procedura de inregistrare a contribuabililor nerezidenti care desfasoara activitate in Romania prin unul sau mai multe sedii permanenteTermen de plataReminder ANAF: Pana pe 9 decembrie trebuie depusa declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscaleVineri, 6 septembrie 2024, termen limita pentru declaratia privind schimbarea perioadei fiscaleUltimele articole
Schimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaPerioada fiscala TVA 2025 pentru persoanele care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuriTVA la incasare in 2025. Cum se face INTRAREA sau IESIREA din sistemFormularele de INREGISTRARE FISCALA vor fi MODIFICATE, in conditiile aparitiei a doua impozite noiArticole similare
Cine nu depune formularul de declarare si plata a impozitului pe profitANAF anunta o ampla campanie de controale pentru evitarea evaziunii fiscale si cresterea conformarii la plataNoutati legislatie fiscala persoane fizice autorizate (PFA) in noul Cod fiscal 2016Noile reguli de depunere pentru Declaratia 392A si 392BMFP: Se reduce birocratia si se extinde accesul autoritatilor si institutiilor publice la cazierul fiscal al CONTRIBUABILIlorUltimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile CONTRIBUABILIlorMijloace fixe. Ajstarea TVA in cazul casarii mijloacelor fixe + un exemplu util CONTRIBUABILIlorStornare facturi. Ce este stornarea, cum se poate efectua si studii de caz utile CONTRIBUABILIlorControl ANAF in sem. II 2024. Deficiente descoperite pe linia combaterii evaziunii fiscaleObligatii fiscale TVA. Ce sa faci daca ai fost sanctionat abuziv de ANAFArticole similare
Categoria platitorilor de impozit micro a fost restrictionata prin OG 16/2022. Ce schimbari vor intra in vigoare din 2023Cine e obligat sa depuna formularul 100Atentie! La 30 iunie expira facilitatea privind reducerea penalitatilor de intarziereAtentie! Declaratia 390 a fost actualizataORDIN ANAF nr. 2.289 din 2010 privind obligatiile fiscale restanteUltimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorSemnatura electronica. Ce valabilitate are semnatura electronicaControale ANAF pe TVA. In ce conditii poate fi ANULAT un act fiscal impus de autoritatiDecont precompletat E-TVA: Brosura ANAF contine modelul decontului si a raportului + alte date esentialeControl ANAF in sem. II 2024. Deficiente descoperite pe linia combaterii evaziunii fiscale
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"