Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Atragem atentia contribuabililor care nu si-au indeplinit obligatia de inregistrare fiscala ca in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 350 din 23 mai 2012 a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) nr. 714/2012 care reglementeaza procedura de inregistrare fiscala din oficiu sau la cererea altei autoritati care administreaza creante fiscale, a contribuabililor care nu si-au indeplinit obligatia de inregistrare fiscala.
Redam mai jos principalele prevederi ale noului act normativ.
Subiectul inregistrarii
Procedura se aplica persoanelor care sunt subiecte al unor raporturi juridice fiscale, respectiv: persoane fizice, persoane juridice si entitati fara personalitate juridica care au obligatia depunerii declaratiei de inregistrare fiscala, precum si sedii secundare care au obligatia inregistrarii ca platitori de impozit pe venituri din salarii.
Atentie! Procedura nu se aplica persoanelor fizice care detin cod numeric personal si sunt supuse impozitului pe venit.
Procedura de inregistrare
Organul fiscal competent efectueaza inregistrarea fiscala din oficiu pe baza constatarilor proprii sau la cererea altei autoritati care administreaza creante fiscale.

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Examen Consultant Fiscal 2025
In cazul in care inregistrarea fiscala din oficiu are la baza constatari proprii ale organelor de administrare fiscala sau solicitari ale altor organe care administreaza creante fiscale, organul fiscal competent transmite contribuabililor in cauza notificari privind inregistrarea fiscala din oficiu care se comunica acestora potrivit art. 44 din Codul de Procedura Fiscala.
Nu se emit notificari in cazul in care inregistrarea fiscala din oficiu se face pe baza constatarilor organelor de inspectie fiscala sau a hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile transmise de instantele judecatoresti , prin care se dispune inscrierea unor fapte in cazierul fiscal al persoanelor fizice nerezidente, neinregistrate fiscal in Romania.
Procedura de inregistrare din oficiu se sisteaza in urmatoarele situatii:
- daca in termenul prevazut in notificare contribuabilii depun la organul fiscal competent declaratia de inregistrare fiscala iar inregistrarea fiscala se efectueaza in baza acestei declaratii;
- daca in termenul prevazut in notificare contribuabilii prezinta organului fiscal competent documente din care rezulta ca nu au obligatia de a solicita inregistrarea fiscala.
In situatia in care, dupa expirarea termenului prevazut in notificare, contribuabilii:
- nu se prezinta la organul fiscal competent;
- documentele prezentate nu justifica sistarea procedurii de inregistrare fiscala;
- inregistrarea fiscala din oficiu are la baza constatari ale organelor de inspectie fiscala sau hotarari judecatoresti definitive si irevocabile transmise de instantele judecatoresti, prin care se dispune inscrierea unor fapte in cazierul fiscal al persoanelor fizice nerezidente, neinregistrate fiscal in Romania, organul fiscal competent procedeaza la inregistrarea din oficiu a acestora prin emiterea si comunicarea Deciziei privind inregistrarea fiscala din oficiu.
Data inregistrarii din oficiu este data comunicarii deciziei privind inregistrarea fiscala din oficiu. In termen de 2 zile lucratoare de la data comunicarii deciziei privind inregistrarea fiscala din oficiu se intocmeste certificatul de inregistrare fiscala care se comunica contribuabilului in cauza potrivit art. 44 din Codul de procedura fiscala.
Important! Odata cu inregistrarea contribuabilului se aplica si sanctiunile pentru nedepunerea la termenele legale a declaratiei de inregistrare fiscala.
Sursa: DGFP Valcea

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Societate din stat membru UE. Cum va face inregistrarea ca platitor TVA in Romania?Calendar fiscal complet: Obligatii declarative cu termene in luna mai 2013In atentia persoanele inregistrare in scopuri de TVAMiercuri, 10 aprilie 2024, termenul pentru depunerea formularelor de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de TVAModificarea vectorului fiscal de la 1 ianuarie 2018. Analiza zileiUltimele articole
Schimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaPerioada fiscala TVA 2025 pentru persoanele care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuriTVA la incasare in 2025. Cum se face INTRAREA sau IESIREA din sistemFormularele de INREGISTRARE FISCALA vor fi MODIFICATE, in conditiile aparitiei a doua impozite noiArticole similare
PFA cu activitate partiala. Obligatii privind contributiile socialeSistemul TVA la incasare. Cum procedam privind plata furnizorului in cazul executarii silite?Cum vor IMM-urile sa se modifice Proiectul de lege pentru anularea unor obligatii fiscaleCe declaratii se depun pana la 21 decembrie 2015 si care sunt obligatiile de plata?Descarcati ultima versiune pentru Declaratia 112Ultimele articole
RO e-TVA: De ce NU este bine sa ignorati Notificarile de conformare de la 1 iulie 2025Plafon TVA, MAJORAT la 395.000 lei. 3 reguli tranzitorii importante pentru CONTRIBUABILIBilet la ordin - Ce este, cum se completeaza corect si cum se utilizeazaTVA de recuperat. Cand se prescrie si o MONOGRAFIE utila CONTRIBUABILIlorD406 in 2025. Cum se inregistreaza in D406 serviciile intracomunitareArticole similare
6 activitati suspecte care atrag atentia inspectorilor antifraudaSocietate cu restante la bugetul de stat. Sunt preluate de noul administrator?Pana la 25 octombrie sunt stabilite 17 obligatii de plata si declarative. Lista completa ANAFNoutatile cu incidenta fiscala din luna mai. Ce nu trebuie sa ratati!ANAF reglementeaza utilizarea banilor din contul de TVAUltimele articole
Contractul de inchiriere. 5 intrebari si raspunsuri utile persoanelor fiziceSAF-T ANAF: Lista persoanelor EXCEPTATE de la depunerea D406 a fost extinsaBilant ANAF. Termen de transmitere situatii financiare pentru ONG-uri in 2025D406 in 2025. Cum se inregistreaza in D406 serviciile intracomunitareSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililor
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"