Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Schimbari importante in Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR). Inspectorii fiscali dispar ca profesie.Ministerul Muncii pregateste o noua clasificare a ocupatiilor. Din nomenclator au disparut ...
Schimbari importante in Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR). Inspectorii fiscali dispar ca profesie.
Ministerul Muncii pregateste o noua clasificare a ocupatiilor. Din nomenclator au disparut ocupatii importante ca jurist, conferentiar sau lector universitar. In schimb, apar prezicatorii si ingrijitorii de animale de companie
In incercarea de a se alinia cerintelor europene si in privinta clasificarii ocupatiilor, Ministerul Muncii a elaborat un proiect de Hotarare privind aprobarea structurii Clasificarii Ocupatiilor din Romania - nivel grupa de baza, din care lipsesc insa o sumedenie de profesii extrem de cunoscute si de practicate in Romania si se introduc unele noi, precum cea de prezicator sau de ingrijitor de animale de companie.
Potrivit Structurii Clasificarii Ocupatiilor, postata pe site-ul Ministerului Muncii, meseriile de jurist sau consilier juridic nu mai sunt necesare, fiind numiti, la capitolul 261 - "Specialisti in domeniul juridic", numai avocatii si magistratii (judecatori, procurori) si "specialisti in domeniul juridic neclasificati in grupele de baza anterioare".
Mai mult, in grupele de baza din noua clasificare ar fi trebuit introdusa si meseria de notar, avand in vedere ca, potrivit datelor Uniuniii Nationale a Notarilor Publici din Romania, la nivel national sunt inregistrati peste 2.400 de notari publici si aproape 2.100 de cabinete notariale.
Probleme sunt si in privinta crainicilor la radio, televiziune si alte mijloace de comunicare care sunt inregistrati la capitolul 265 "Artisti creatori si actori", desi ar fi trebuit mentionati la cel precedent, "264 - Autori, jurnalisti si lingvisti".
Nici la capitolul invatamant lucrurile nu stau mai bine, din nomenclator lipsind cu desavarsire termenii "conferentiar", "lector", "asistent universitar", asa cum sunt mentionati in clasamentul aflat in vigoare "profesori universitari, conferentiari, lectori, asistenti si asimilati ocupanti in invatamantul superior" (23 - "Profesori in invatamantul superior, secundar si asimilati").
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cartea verde a contabilitatii
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
La categoria "Alti specialisti in invatamant" sunt trecuti insa specialistii in metodologie didactica si instructorii formatori (pentru elevi cu nevoi speciale, de limbi straine, de muzica si de arta), precum si specialistii neclasificati in grupele de baza anterioare".
Nici inspectorii nu mai sunt
In ceea ce priveste inspectorii, fie ei vamali, de politie sau financiari, nici acestia nu se mai regasesc in noul nomenclator. La capitolul "Specialisti in domeniul finantelor", sunt publicate doar meseriile de contabili si specialisti consultanti in domeniul financiar si al investitiilor", fiind introdusa si o noua notiune, aceea de analisti financiari.
De altfel, in proiectul de hotarare aceste ocupatii se regasesc in mai toate domeniile, incepand cu "Analisti de management si organizare" si terminand cu "Analisti de sistem", asa cum intalnim frecvent si termenul de "specialist", fie ca este vorba despre "politici administrative", fie despre "vanzarea de produse tehnice si medicale".
Industrie si servicii
Si ca sa fie totul complet, initiatorii s-au gandit ca se impune schimbarea notiunii de director general sau presedinte, aceste titulaturi find inlocuite cu cele de conducatori. Exceptii de la aceasta regula fac doar membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice. Astfel, incepand de anul viitor este foarte posibil sa nu mai auzim termenul "directorul hotelului" sau al unei fabrici sau "director IT", titlul rezumandu-se la "conducatori de unitati din industrie si servicii".
Domeniul "Servicii personale"
Avand in vedere cele enumerate mai sus, nu ne mai surprinde ca initiatorul s-a gandit sa introduca noi meserii, precum cea de prezicator sau de ingrijitor animale, inclusiv animale de companie. Printre surprizele pe care le-am descoperit la capitolul 51 - "Lucratori in domeniul serviciilor personale" se numara ocupatiile de astrologi, prezicatori si asimilati; ingrijitori animale, inclusiv animale de companie (cod 5164); supraveghetor cladiri si gospodarii; administratori in gospodarii individuale; administratori de cladiri.
Hotararea va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2011
Conform proiectului de hotarare, Clasificarea Ocupatiilor din Romania se va aplica, incepand cu 1 ianuarie 2011, in toate domeniile de activitate economica si sociala si va fi obligatorie pentru toate organele administratiei publice centrale si locale, unitati bugetare, agenti economici, indiferent de forma de proprietate, organizatii patronale, sindicale, profesionale si politice, fundatii, asociatii si alte persoane fizice si juridice care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, la completarea documentelor oficiale ori de cate ori se cere precizarea ocupatiei.
Proiectul integral al noului COR il puteti citi AICI
ANEXA cuprinzand noile clasificari o puteti citi AICI
Nota de Fundamentare o puteti citi AICI
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Modificari importante la ANAF: Inspectorii fiscali, eliminati din ecuatie!Vectorul fiscal modificat de impozitul pe venitArticole similare
Zoom fiscal: Regularizarea conturilor de TVATitlul I Capitolul IVMFP: Transparenta mai mare pentru investitori pe piata de capitalFonduri de 29 de milioane de euro pentru IMM-uri si microintreprinderi in vederea dezvoltarii de proiecte IT&CRetragerea optionala din evidenta platitorilor de TVA. Cum se procedeaza?Ultimele articole
SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROProiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAArticole similare
Noile prevederi referitoare la facilitatile fiscale acordate incubatoarelor de afaceriCriza creditelor declanseaza un boom al caselor de amanetObligatie inregistrare in scop de TVA. Care sunt criteriile de inregistrare de care va trebui sa tinem cont?Ce trebuie sa stie firmele dupa ce s-a renuntat la impozitul pe bacsisCalcul impozit pe profit trimestrul IVUltimele articole
HG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROPlafon de 50.000 lei in casierie. Exista exceptii in privinta PFA/II/IF?Situatii FINANCIARe interimare. In cazul unor erori pot fi rectificate?Din 1 ianuarie 2025 contribuabilii mici vor avea OBLIGATIA de a depune D406 SAF-TE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"