Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In prezent, firmele mici si mijlocii din Romania utilizeaza numerar pentru mai bine de 80% din platile de zi cu zi. In acelasi timp, la polul opus, in Polonia, doar 29% din tranzactii presupun plati cash.
Se constata astfel ca Polonia nu este doar tara sud-est europeana cu cea mai importanta dezvoltare economica in ultimii 20 de ani, noteaza Capital.ro, ci si reperul la care Romania a avut mereu tendinta sa se raporteze.
Totodata, anunta sursa, dimensiunile pietelor, structura asemanatoare a economiei (cu o pondere semnificativa in PIB a agriculturii si industriei), dar si trecutul comunist al celor doua tari sunt elementele care sustin o astfel de comparatie. Diferentele sunt insa, deocamdata, mult mai multe si mai importante.
Facand o comporatie a mediilor de afaceri din cele doua state, sursa amintita precizeaza:
"Unul dintre elementele care diferentiaza mediul de afaceri din Romania de cel din Polonia este felul in care managerii si antreprenorii au inteles beneficiile platilor electronice in comparatie cu utilizarea numerarului. Concret, potrivit unui studiu Visa Europe, doar 29% la suta dintre firmele mici si mijlocii din Polonia aleg sa faca plati cu numerar, in timp ce 23% prefera sa efectueze tranzactii cu cardul, iar aproape jumatate dintre ele aleg alte tipuri de tranzactii electronice cum este serviciul online banking. De cealalta parte, numerarul a ramas singura forma de plata pentru mai bine de 80% din IMM-urile din Romania si doar 8% din platile firmelor sunt efectuate cu ajutorul cardului, desi lucrurile au inceput sa se schimbe substantial in ultimii ani".
Se poate identifica insa si in Romania o tendinta de recuperare a acestor diferenta, crescand in mod semnificativ numarul tranzactiilor finalizate cu cardul. Raman insa multe aspecte de consolidat si reglementat, intr-o tara in care inca ne luptam cu "lipsa de predictibilitate si dificultatile in relatia cu organismele statului si chiar cu bancile".
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Economia nu se poate dezvolta fara plati electronice":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Noi norme de plata pentru comertul cu amanuntulMFP anunta un nou proiect privind firmele si tichetele electronice de masaNoi propuneri din partea Finantelor si explicatii privind plata defalcata TVA/split TVASurpriza pe care o pregateste Ministerul de Finante contribuabililorHG privind plata online a impozitelor si taxelor a fost publicata in Monitorul OficialUltimele articole
OFICIAL! Modificari la sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor prin cardul bancarGhiseul.ro va aduce o serie de noi servicii in ce priveste plata online a taxelorRezolvari propuse de av. Gabriel Biris pentru Fiscalizarea consumului (TVA) vs. Noul Cod fiscalAtentie la utilizarea cardului. Metode prin care sa va feriti de hotii de carduriComision zero la plata online a taxelor si impozitelor
Mai multe articole despre Plati electronice
Articole similare
Achizitioneaza Ghidul datornicului: Plata pana la 30 iunie 2012 inseamna datorii reduse la jumatateKlaus Iohannis: Avem nevoie de o guvernare care sa intervina din ce in ce mai putin in activitatea economicaJoaca de-a soarecele si pisica: Patriciu nu se mai intelege cu BNR-ulFIRMELE MICI si mijlocii joaca un rol important pentru rezolvarea unor probleme actualeInregistrare gratuita a firmei si zero costuri. Cum arata noile masuri pentru sustinerea antreprenorilor romani?Ultimele articole
Majorarea salariului minim, din nou in discutie! Ministerul Muncii: Se va aplica de la 1 decembrie 2018AMEF: Se apropie data limita pana la care FIRMELE MICI trebuie sa schimbe casele de marcat vechiLista propusa a ajutoarelor de la stat pentru firme in 2018. Schimbari MAJORE la Start-Up NationGuvernul a stabilit cerintele tehnice pentru implementarea caselor de marcat cu jurnal electronicDe ce vor plati mai mult la buget in 2017 microintreprinderile cu capital sub 45.000 lei
Mai multe articole despre firmele mici
Articole similare
4 aspecte importante pe care le aduce plata defalcata a TVA. Ce trebuie sa stitiDepuneri bani in casa. Cum procedam cu platile in numerar?
Mai multe articole despre plati cu numerar
Articole similare
Tranzactiile pe card in Romania: potential major pe piataSplit TVA. Care sunt principalele banci care ofera conturi de TVA?
Mai multe articole despre tranzactii electronice
Articole similare
Colectarea taxelor in Romania e sub nivelul UENoua sesiune de inregistrare a cererilor de acord, anuntata de MFPIn atentia firmelor care vor putea opta pentru procedura simplificata de raportare contabilaModificarile propuse pentru controlul intern si controlul financiar preventivMinisterul pentru MEDIUL DE AFACERI si-a anuntat programul si prioritatile in perioada Presedintiei Consiliului UEUltimele articole
ANAF va finaliza dezvoltarea sistemului informatic SAF - T in luna iulie 2021Ministrul Muncii: Atestatele de recunostere a experientei profesionale in Romania sunt prea putin cunoscute de persoanele care au lucrat in alte state U.E.Florin Citu: Firmele afectate de criza Covid-19 vor beneficia de esalonari pe 12 luni la plata taxelorPlan national de relansare economica. Guvernul sprijina firmele prin acordare de granturi si instrumente de asigurare a lichiditatiiOUG 69/2020: Facilitati fiscale pentru contribuabili. Bonificatii. Prorogare termene
Mai multe articole despre mediul de afaceri

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"