Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Consignatie versus regim second-hand

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Iul. 2008
Tags: tva, consignatie, regim second-hand

Vanzarea in "consignatie" si vanzarea in "regim second-hand" sunt doua tehnici comerciale complet diferite. Prin consignatia se pot vinde atat bunuri noi, dar si bunuri vechi, spre deosebire de ...

Vanzarea in "consignatie" si vanzarea in "regim second-hand" sunt doua tehnici comerciale complet diferite. Prin consignatia se pot vinde atat bunuri noi, dar si bunuri vechi, spre deosebire de regimul de vanzare second-hand prin care se vand doar bunuri vechi.

De asemenea, cele doua tehnici comerciale de vanzare  sunt tratate in mod diferit chiar si din punct de vedere fiscal, prin Codul fiscal si normele de aplicare ale acestuia, astfel:

* consignatia este reglementata la urmatoarele articole:

            - articolul 1341 "Faptul generator pentru livrari de bunuri si prestari de servicii" alineatul 2;
            - articolul 1551 "Alte documente" alineatul 4, 5, 6, 7, 8 si 9.

* regimul special second-hand este reglementat la urmatoarele articole:
            - articolul 1522, alineatul 1, litera d. Prin acest articol,  bunurile second-hand sunt definite ca bunuri  mobile corporale care pot fi refolosite in starea
in care se afla sau dupa efectuarea unor reparatii. 

In cadrul aceluiasi articol este definita si persoana impozabila revanzatoare: persona  impozabila care, in cursul desfasurarii activitatii economice, achizitioneaza sau importa bunuri second-hand  in scopul revanzarii, indiferent daca respectiva persoana impozabila actioneaza in nume propriu sau in numele altei persoane in cadrul unui contract de comision la cumparare sau vanzare.

Regimul special se aplica de o firma din Romania numai daca are calitatea de "revanzator"  si numai daca a cumparat bunul din Romania sau din oricare alt stat membru de la una din urmatoarele categorii de furnizori cf. art. 1522, alin. (2):  

* o persoana fizica;

* o firma  care nu si-a exercitat dreptul de deducere asupra acelui bun;

* o intreprindere mica, pentru care acel bun a reprezentat un bun  de capital;

* o firma revanzatoare care a livrat bunul prin regim special. 

Daca furnizorul nu este revanzator sau nu se incadreaza in celelalte categorii enumerate, nu este permisa aplicarea regimului second-hand, caz in care trebuie  aplicat  regimul normal de taxare prin colectarea T.V.A. la cota standard de 19 %.

Referitor la autoturismele achizitionate din state membre, cand furnizorul este o firma revanzatoare iar autoturismul a fost taxat prin regim special in Germania, de exemplu, achizitia respectiva nu se mai impoziteaza in Romania. 

Factura de achizitie bunuri in regim second-hand nu se raporteaza in declaratia recapitulativa trimestriala deoarece taxarea s-a efectuat pe teritoriul Germaniei.

Daca va incadrati la regimul de vanzare second-hand, deci sunteti o firma  revanzatoare,  nu uitati ca aveti obligatia sa organizati o evidenta fiscala distincta pe baza urmatoarelor documente:

* un jurnal special de cumparari in care se inscriu toate bunurile supuse regimului special;

* un jurnal special de vanzari in care se inscriu toate bunurile livrate in regim special;

* un registru comparativ care sa  permita  stabilirea, la finele fiecarei perioade fiscale, alta decat ultima perioada fiscala a anului calendaristic, totalul bazei de impozitare pentru livrarile efectuate in respectiva perioada fiscala si, dupa caz, taxa colectata;

* o  evidenta separata pentru stocurile de bunuri supuse regimului special;

De asemenea, trebuie sa retineti faptul ca furnizorul de la care achizitionati bunuri supuse regimului special nu este obligat sa emita factura, caz in care aveti obligatia sa emiteti dvs.  o factura prin autofacturare.

La factura  trebuie sa anexati  declaratia furnizorului care confirma ca acesta nu a beneficiat de nici o scutire sau rambursare a taxei pentru cumpararea, importul sau achizitia intracomunitara de bunuri livrate de persoana impozabila revanzatoare.

Factura emisa prin autofacturare trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:

1. numarul de ordine si data emiterii facturii;

2. data achizitiei si numarul cu care a fost inregistrata in jurnalul special de cumparari prevazut la lit. a) sau data primirii bunurilor;

3. numele si adresa partilor;

4. codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile revanzatoare;

5. descrierea si cantitatea de bunuri cumparate sau primite;

6. pretul de cumparare, care se inscrie in factura la momentul cumpararii pentru bunurile in regim de consignatie;

Ar mai fi o problema: consider ca pentru vanzarea second-hand, firmele trebuie sa aibe codul CAEN 4774 conform Ordin INS nr. 337 din 20 aprilie 2007 (M.Of. nr. 293 din  3 mai 2007), echivalentul diviziunii  50-vanzarea cu ridicata si cu amanuntul a vehiculelor noi si second-hand din fostul Ordin INS nr. 601 din 26 noiembrie 2002)

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Consignatie versus regim second-hand":
Rating:

Nota: 3.25 din 5 din 10 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016