Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inlocuirea produsului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Oct. 2009
Tags: inlocuirea produsului, vanzator, tva

In situatia in care, din diverse motive, produsul nu poate fi reparat, acesta poate fi inlocuit intr-un termen de cel mult 15 zile calendaristice de la data la care cumparatorul a adus la cunostinta ...

In situatia in care, din diverse motive, produsul nu poate fi reparat, acesta poate fi inlocuit intr-un termen de cel mult 15 zile calendaristice de la data la care cumparatorul a adus la cunostinta vanzatorului lipsa de conformitate a produsului.

Acelasi termen nu este valabil si pentru produsele alimentare care trebuie inlocuite imediat.

Prin inlocuirea produsului, vanzatorul suporta pe cheltuiala sa si eventualele costuri aferente inlocuirii, respectiv costurile postale, de transport, de manipulare, de
am balare.

Inlocuirea este considerata imposibila atunci cand vanzatorul nu are un produs identic, ceea ce inseamna ca produsul nu se mai afla in productie si nu mai este disponibil pe piata.

Din punctul de vedere al TVA nu se reglementeaza tratamentul fiscal al bunurilor inlocuite in perioada de garantie.

In situatia in care produsul defect este inlocuit cu un produs identic, corespunzator d.p.d.v. al conformitatii, este recomandabil ca vanzatorul sa intocmeasca un aviz de insotire a marfurilor drept document justificativ pentru scaderea din gestiune a produsului acordat cumparatorului in perioada de garantie, fara plata.

Exemplu:
Firma Progym, inregistrata in scopuri de TVA, comercializeaza catre persoane fizice diverse aparate pentru intretinere corporala. In data de 30 iulie 2009 vinde o bicicleta ergonomica Golf ST Pro a carei contravaloare de 520 lei, pret cu amanuntul, este achitata in numerar.

Produsul este garantat sa functioneze pentru o perioada de doi ani. In data de 4 august 2009 cumparatorul aduce la cunostinta vanzatorului defectarea produsului. Deoarece firma Progym nu poate efectua reparatia, de comun acord cu cumparatorul convine inlocuirea produsului livrat initial. Inlocuirea produsului are loc in data de 18 august 2009, dovada inlocuirii produsului fiind avizul de insotire a marfurilor care poarta semnatura si datele de identificare ale persoanei fizice cumparatoare. Pe avizul intocmit se inscrie mentiunea „nu se factureaza, bun inlocuit in perioada de garantie“.

Furnizor:
S.C. Progym S.R.L.
Sediul social: Sos. Colentina nr. 82
sector 2, Bucuresti
Nr. O.N.R.C. J 45/3232/2004
CUI RO 473687
Cumparator:
Munteanu Eleonora
str. Batistei nr. 24, sector 2,
Bucuresti
CNP 2670410400060



 

Aviz de insotire a marfii
nr. 568
Data (ziua, luna, anul) 18.08.2009

Nr. crt.
Specificatia
 (produse, ambalaje etc.)
U.M.
Cantitatea livrata
Pretul unitar (fara TVA)
 – lei – 
Valoare
 – lei –

0

1

2

3

4

5 (col. 4 x 3)

1

Bicicleta ergonomica
Golf ST Pro
Nu se factureaza,
bun inlocuit in perioada
de garantie

buc.

1

520,00

 520,00

Semnatura si stampila furnizorului
Date privind expeditia:
preluare din magazin
Numele cumparatorului
Munteanu Eleonora
Buletinul/cartea de identitate
seria RT nr...144571
eliberat/a .......................
Mijlocul de transport .................
nr. ....................
Expedierea s-a efectuat in
prezenta noastra la data de
18.08.09 ora 14,20
Semnaturile
..................................
TOTAL 520,00
Semnatura de primire

14-3-6A

Pentru inlocuirea bunului, S.C. Progym S.R.L. suporta cheltuielile de transport atat pentru produsul defect aflat la domiciliul clientului cat si pentru produsul care inlocuieste pe cel defect. Contravaloarea bunului in locuit este considerata cheltuiala deductibila din punct

Pentru inlocuirea bunului, S.C. Progym S.R.L. suporta cheltuielile de transport atat pentru produsul defect aflat la domiciliul clientului cat si pentru produsul care inlocuieste pe cel defect. Contravaloarea bunului in locuit este considerata cheltuiala deductibila din punct de vedere fiscal la determinarea profitului impozabil si nu reprezinta baza de impozitare a TVA deoarece operatiunea de inlocuire a bunului in perioada de garantie nu este asimilata unei livrari de bunuri. De asemenea, suma TVA deduse de catre magazin la momentul achizitiei produsului de la furnizor se considera deductibila deoarece produsul respectiv a fost destinat realizarii unei ope ratiuni taxabile: vanzarea la pret cu amanuntul. Operatiunea taxabila a fost realizata de catre firma Progym la data vanzarii produsului catre persoana fizica in data de 4 august 2009.

Sfatul nostru
Prin Codul fiscal nu se reglementeaza in mod expres tra tamentul fiscal al bunurilor defecte, returnate de catre cum parator in perioada de garantie. Totusi, deoarece in lo cuirea produsului defect cu unul bun, in stare de func tionare, este o obligatie legala a vanzatorului, reglementata prin legi specifice, operatiunea de acordarea fara plata a unui bun identic nu se regaseste in sfera de TVA, motiv pentru care nu poate fi asimilata unei livrari de bunuri, astfel incat furnizorul sa fie obligat sa emita factura prin care sa colecteze TVA.

In acelasi context, bunurile returnate de cumparator vanzatorului drept dovada a inutilitatii acestora, nu pot fi considerate operatiuni asimilate unei achizitii de bunuri. Bunurile sunt primite „fara plata“ si de aceea nu pot fi considerate in sfera TVA.

Consilier TVADeoarece astfel de produse nu mai pot fi remediate pentru a intra in circuitul economic, acestea nu mai pot fi inregistrate in activele firmei vanzatoare. Tocmai de aceea, singura modalitate de evidentiere a acestora este inregistrarea intr-un cont de ordine si evidenta, in afara bilantului. Un astfel de cont poate fi, de exemplu, contul 8033 „Valori materiale primite in pastrare sau custodie“.

In functie de intelegerea intre producatorul si vanzatorul de bunuri, bunurile evidentiate in acest cont pot fi returnate producatorului sau pot fi distruse de catre vanzator pentru a nu mai intra in circuitul economic.

Articol preluat din Actualizarea Consilier TVA nr. 22, octombrie 2009.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infoTVA.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Articol adaugat in 20 octombrie 2009

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inlocuirea produsului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016