Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Jocul de-a deductibilitatea: imobilizari achizitionate in leasing financiar

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Iun. 2011
Tags: legea 82/1991, omfp 3055/2009, cost achizitie, taxa de management

Multe dintre societatile din Romania se confrunta uneori cu situatii iscate tocmai de controalele de fond care produc in unele cazuri neintelegeri cu privire la inregistrarea unor cheltuieli ca fiind ...


Multe dintre societatile din Romania se confrunta uneori cu situatii iscate tocmai de controalele de fond care produc in unele cazuri neintelegeri cu privire la inregistrarea unor cheltuieli ca fiind deductibile.

Intr-o situatie concreta, controlul de fond nu a considerat deductibile din punct de vedere fiscal taxa de management si asigurarea unei firme cu un leasing financiar, societate care inregistrase aceste taxe pe cheltuielile 613 si 628.  Motivarea controlului de fond s-a bazat pe includerea acestor cheltuieli in valoarea mijlocului fix. Societatea in cauza s-a confruntat insa cu o alta problema in momentul in care a fost efectuat un al doilea control de fond. Cheltuielile de aceeasi natura au fost, de data aceasta, considerate deductibile din punct de vedere fiscal. Aceleasi cheltuieli au fost inregistrate diferit in functie de controlul de fond, si nu in functie de natura cheltuielilor.

In realitate insa, potrivit art. 19 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, profitul impozabil se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. In acelasi timp, la stabilirea profitului impozabil se iau in calcul si alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor potrivit normelor de aplicare.

Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, pct. 50-51 stabilesc faptul ca, la data intrarii in entitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, respectand urmatoarele:
   a) la cost de achizitie - pentru bunurile procurate cu titlu oneros;
   b) la cost de productie - pentru bunurile produse in entitate;
   c) la valoarea de aport, stabilita in urma evaluarii - pentru bunurile reprezentand aport la capitalul social;
   d) la valoarea justa - pentru bunurile obtinute cu titlu gratuit sau constatate plus la inventariere.
 
In ceea ce priveste imobilizarile corporale detinute in baza unui contract de leasing, acestea vor fi inregistrate in contabilitate in functie de prevederile contractelor incheiate intre parti, precum si legislatia in vigoare (pct. 95). Se verifica in acelasi timp cheltuielile care pot fi atribuibile direct achizitiei imobilizarilor.

Se mentioneaza ca taxa de management sau comisionul de administrare reprezinta contravaloarea serviciului de analizare, procesare si evaluare a cererii de acordare a finantarii in sistem leasing si de urmarire a contractului pe parcursul derularii acestuia. Prin urmare, taxa de management si primele anuale de asigurare nu vor fi incluse in costul de achizitie al imobilizarilor deoarece reprezinta cheltuieli ale perioadei.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Jocul de-a deductibilitatea: imobilizari achizitionate in leasing financiar":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016